Söz tükendi:Dolar 17 lirayı aştı

EKONOMİ 17.12.2021 - 14:00, Güncelleme: 17.12.2021 - 14:39
 

Söz tükendi:Dolar 17 lirayı aştı

Döviz kurlarındaki yükseliş devam ederken dolar ve avro güne rekor tazeleyerek başladı. Dolar/TL 17'yi geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dolar, TL karşısında son 1 ayda yüzde 50.5 değerlendi.

haberimizvar.net- Türk Lirası'nın değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL dün Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 15.75'lere kadar çıkarak rekor kırmasının ardından yeni güne de rekor seviyeden başladı. Güne 15.83 TL'den başlayan dolar, 15.96 seviyesini gördü. Dolar/TL kuru saat 9.30 sularında 16,00 oldu. Saat 12.55'te ise 16.50 seviyesi aşıldı. Daha sonra ise 16.80'in üzeri de test edildi. Saat 13.40'ta 17 TL sınırını da geride bırakan doların bu seviyelerdeki hareketi sürüyor. Dolar/TL son 1 ayda yüzde 50.5 yükseldi. 2021 genelindeki yükselişi ise yüzde 114'ü buldu. Avro da 19.42 lirayı görerek rekor tazeledi.   İngiliz Sterlini de aynı şekilde 22.76 lira ile yeni zirvesine ulaştı. MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİM KARARI ATEŞİ HARLADI Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 16 Aralık’ta (dün) politika faizini 1 puan daha düşürerek 15'ten 14'e çekmişti. Merkez’in bu müdahalesinin ardından dolar beklendiği gibi TL karşısında tekrar yükselişe geçmişti. Faiz indirim kararı öncesi güne 14.91 TL’den başlayan dolar ilerleyen saatlerde 15.32 ile yeniden rekor tazelemişti. Merkez Bankası, 2021 yılında ilk faiz indirimini 23 Eylül'de gerçekleştirmiş ve politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 18'e çekmişti. Ardından gelen 21 Ekim'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 200 baz puan indirilen politika faizi, 18 Kasım'da bir kez daha 100 baz puan düşürülmüştü. PPK METNİ NASIL YORUMLANDI? Merkez’in son faiz indiriminin ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylar için yönlendirme olarak, "Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir" denildi. Ekonomi gazetesi Dünya’nın aktardığına göre, birçok uzman bu yönlendirmeyi ilk çeyrekte faiz indirimlerine ara verildiği ve TL'deki değer kaybına bu süreçte faiz artışı ile tepki verilmeyeceği anlamı çıkardı. Bankacılar ise ilk çeyrekte faiz artışı yapılmayacağı için zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati tedbirler ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahaleleri ile zaman kazanılmaya çalışılacağı değerlendirmesinde bulundu. Ekonomistler Merkez Bankası’nın çok sık yönlendirme değiştirdiğini, yeni yönlendirmenin belirsizlik içerdiğini ve bu belirsizliğin ancak Merkez Bankası’ndan gelecek yeni bir açıklamayla ortadan kalkabileceğini ifade ettiler.
Döviz kurlarındaki yükseliş devam ederken dolar ve avro güne rekor tazeleyerek başladı. Dolar/TL 17'yi geçerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dolar, TL karşısında son 1 ayda yüzde 50.5 değerlendi.

haberimizvar.net- Türk Lirası'nın değer kaybı devam ediyor. Dolar/TL dün Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında 15.75'lere kadar çıkarak rekor kırmasının ardından yeni güne de rekor seviyeden başladı.

Güne 15.83 TL'den başlayan dolar, 15.96 seviyesini gördü. Dolar/TL kuru saat 9.30 sularında 16,00 oldu. Saat 12.55'te ise 16.50 seviyesi aşıldı. Daha sonra ise 16.80'in üzeri de test edildi. Saat 13.40'ta 17 TL sınırını da geride bırakan doların bu seviyelerdeki hareketi sürüyor.

Dolar/TL son 1 ayda yüzde 50.5 yükseldi. 2021 genelindeki yükselişi ise yüzde 114'ü buldu.

Avro da 19.42 lirayı görerek rekor tazeledi.

 

İngiliz Sterlini de aynı şekilde 22.76 lira ile yeni zirvesine ulaştı.

MERKEZ'İN FAİZ İNDİRİM KARARI ATEŞİ HARLADI

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, 16 Aralık’ta (dün) politika faizini 1 puan daha düşürerek 15'ten 14'e çekmişti.

Merkez’in bu müdahalesinin ardından dolar beklendiği gibi TL karşısında tekrar yükselişe geçmişti.

Faiz indirim kararı öncesi güne 14.91 TL’den başlayan dolar ilerleyen saatlerde 15.32 ile yeniden rekor tazelemişti.

Merkez Bankası, 2021 yılında ilk faiz indirimini 23 Eylül'de gerçekleştirmiş ve politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 18'e çekmişti.

Ardından gelen 21 Ekim'deki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 200 baz puan indirilen politika faizi, 18 Kasım'da bir kez daha 100 baz puan düşürülmüştü.

PPK METNİ NASIL YORUMLANDI?

Merkez’in son faiz indiriminin ardından yaptığı açıklamada, önümüzdeki aylar için yönlendirme olarak, "Alınmış olan kararların birikimli etkileri 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edilecek ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütülecektir" denildi.

Ekonomi gazetesi Dünya’nın aktardığına göre, birçok uzman bu yönlendirmeyi ilk çeyrekte faiz indirimlerine ara verildiği ve TL'deki değer kaybına bu süreçte faiz artışı ile tepki verilmeyeceği anlamı çıkardı.

Bankacılar ise ilk çeyrekte faiz artışı yapılmayacağı için zorunlu karşılık gibi makro ihtiyati tedbirler ve zaman zaman piyasaya doğrudan döviz satış müdahaleleri ile zaman kazanılmaya çalışılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomistler Merkez Bankası’nın çok sık yönlendirme değiştirdiğini, yeni yönlendirmenin belirsizlik içerdiğini ve bu belirsizliğin ancak Merkez Bankası’ndan gelecek yeni bir açıklamayla ortadan kalkabileceğini ifade ettiler.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.