Taliban genel af ilan etti

GÜNDEM 17.08.2021 - 12:15, Güncelleme: 17.08.2021 - 12:15
 

Taliban genel af ilan etti

Taliban’ın ülkenin büyük kesiminde yönetimi ele geçirmesinin ardından Afganistan’da kaos ve korku hakim. Bununla birlikte peş peşe açıklamalar yapan Taliban, genel af ilan ettiklerini duyurarak kadınlar da dahil herkesin işlerine dönmesi yönünde çağrı yaptı.

haberimizvar.net-Afganistan’ın başkenti Kabil’i de ele geçiren Taliban, ülkenin büyük bölümünde hüküm sürmeye başladı. Bununla birlikte birçok Afgan ülkeden kaçmaya çalışırken havaalanlarında izdiham meydana geldi. Özellikle korku içinde bekleyen kadınlar bundan sonra ne olacağını düşünüyor. Taliban, kaçmaya gerek olmadığını söylese de Afganlar bu sözlere güvenmiyor. Taliban ise daha önceki imajını düzeltmek için sürekli dünya basınına konuşarak ülkede kimseye zarar vermeyeceğini açıklıyor.  KADINLARA DA İŞE DÖNME ÇAĞRISI  Euronews’in haberine göre; Taliban, genel af ilan edildiğini belirterek tüm devlet memurlarından ve özel şirket çalışanlardan işlerine dönmelerini istedi. Örgütten yapılan açıklamada, “Herkes için genel af ilan edilmiştir. Bu nedenle tam bir güvenle normal rutin işlerinize geri dönmelisiniz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada, kadınlara da işlerine dönmeleri çağrısında bulunuldu. Taliban 1996-2001 yılları arasında kadınların çalışmasına izin vermemişti. Taliban’ın kültürel işlerden sorumlu ismi İnamullah Samangani, “İslam Emirliği kadınların kurban olmasını istemiyor. Kadınlar, şeriat hukukuna göre hükümet yapısında olmalılar. Hükümetin yapısı tam olarak net değil, ancak deneyime dayalı olarak tamamen İslami bir liderlik olmalı ve tüm taraflar devlet işlerine katılmalı” diye konuştu.  ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DÖNMEDİ  Ancak örgütün başkenti ele geçirmesinin ardından bankalar, devlet daireleri ve özel sektör çalışanları işlerine dönmüş değil. Birçok kişi, intikam saldırıları ve infazlar yaşanabileceği gerekçesiyle gizlenmeye devam ediyor. Bazı şehirlerde ise Taliban militanlarının ev ev dolaşıp eski hükümet çalışanı kişileri aradıkları ifade ediliyor.  
Taliban’ın ülkenin büyük kesiminde yönetimi ele geçirmesinin ardından Afganistan’da kaos ve korku hakim. Bununla birlikte peş peşe açıklamalar yapan Taliban, genel af ilan ettiklerini duyurarak kadınlar da dahil herkesin işlerine dönmesi yönünde çağrı yaptı.

haberimizvar.net-Afganistan’ın başkenti Kabil’i de ele geçiren Taliban, ülkenin büyük bölümünde hüküm sürmeye başladı. Bununla birlikte birçok Afgan ülkeden kaçmaya çalışırken havaalanlarında izdiham meydana geldi. Özellikle korku içinde bekleyen kadınlar bundan sonra ne olacağını düşünüyor. Taliban, kaçmaya gerek olmadığını söylese de Afganlar bu sözlere güvenmiyor. Taliban ise daha önceki imajını düzeltmek için sürekli dünya basınına konuşarak ülkede kimseye zarar vermeyeceğini açıklıyor.

 KADINLARA DA İŞE DÖNME ÇAĞRISI

 Euronews’in haberine göre; Taliban, genel af ilan edildiğini belirterek tüm devlet memurlarından ve özel şirket çalışanlardan işlerine dönmelerini istedi. Örgütten yapılan açıklamada, “Herkes için genel af ilan edilmiştir. Bu nedenle tam bir güvenle normal rutin işlerinize geri dönmelisiniz” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca açıklamada, kadınlara da işlerine dönmeleri çağrısında bulunuldu. Taliban 1996-2001 yılları arasında kadınların çalışmasına izin vermemişti. Taliban’ın kültürel işlerden sorumlu ismi İnamullah Samangani, “İslam Emirliği kadınların kurban olmasını istemiyor. Kadınlar, şeriat hukukuna göre hükümet yapısında olmalılar. Hükümetin yapısı tam olarak net değil, ancak deneyime dayalı olarak tamamen İslami bir liderlik olmalı ve tüm taraflar devlet işlerine katılmalı” diye konuştu.

 ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DÖNMEDİ

 Ancak örgütün başkenti ele geçirmesinin ardından bankalar, devlet daireleri ve özel sektör çalışanları işlerine dönmüş değil. Birçok kişi, intikam saldırıları ve infazlar yaşanabileceği gerekçesiyle gizlenmeye devam ediyor. Bazı şehirlerde ise Taliban militanlarının ev ev dolaşıp eski hükümet çalışanı kişileri aradıkları ifade ediliyor.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.