Tamince’nin Balkan'a açtığı hakaret davasında beraat kararı kesinleşti

GÜNDEM 10.10.2022 - 15:57, Güncelleme: 10.10.2022 - 15:57
 

Tamince’nin Balkan'a açtığı hakaret davasında beraat kararı kesinleşti

Antalya Barosu eski Başkanı Avukat Polat Balkan hakkında Fettah Tamince’nin açtığı hakaret davasında, beraat kararı kesinleşti.

haberimizvar.net- Avukat Balkan twitter hesabından, 14 Kasım 2020’de “Bu toprakların gördüğü en karanlık ve kirli insanlardan biri olan Fettah Tamince ve işbirlikçileri, Antalya'dan elinizi çekin!” ve 9 Aralık 2020’de “Bilerek ve isteyerek söylüyorum: Tarihin gördüğü en karanlık ve kirli insanlardan biri olan Fettah Tamince'nin yerli işbirlikçileri Antalya’yı esir almaya çalışıyor... Temel mücadele budur...” yazmıştı. Balkan’a, Tamince’nin şikayetiyle hakaret davası açıldı. MAHKEMEDEN ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ VURGUSU Antalya 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, Balkan’ın sözleriyle ilgili “fiilin kanunda suç olarak tanımlanmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 13, 14, 25, 26 ve AİHS'nin 9/2, 10/2, 17. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, Devlet yahut halkın bir bölümü için rahatsız edici, hoşa gitmeyen, kural dışı, endişe verici, fakat şiddet ve şiddet kışkırtıcılığı içermeyen nitelikteki, sözler de ifade hürriyeti kapsamında kaldığı, “Sanığın avukat olduğu, suç tarihinde baro başkanı olarak görev yaptığı, birçok konuda görevinden dolayı bilgi sahibi olduğu, katılanın ise tanınmış bir iş adamı olduğu, sanığın Antalya’da gerçekleşen birtakım olaylar karşısında tepkisini göstermek için sarf edilen sözler muhatabını rahatsız edici, kaba, nezaket dışı hitap ve ağır eleştiri niteliğinde ise de, “Katılanın öne çıkan tanınmış iş adamı kişiliği gereği şok edici, kırıcı veya rahatsız edici boyutlara varan eleştirilere dahi hoşgörü göstermesinde zorunluluk bulunması ve sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun kanuni unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre atılı suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı Yasanın 223/2-(a) maddesi gereğince yüklenen filin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olmasından dolayı sanığın beraatine karar verilmiştir.” İSTİNAF: BERAAT KARARI HUKUKA UYGUN Fettah Tamince karara itiraz etti. Dosyayı değerlendiren Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 6 Ekim 2022 tarihli kararında, mahkemenin kararını doğru buldu. Kararda,  “Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu anlaşılmıştır.” denildi.
Antalya Barosu eski Başkanı Avukat Polat Balkan hakkında Fettah Tamince’nin açtığı hakaret davasında, beraat kararı kesinleşti.

haberimizvar.net- Avukat Balkan twitter hesabından, 14 Kasım 2020’de “Bu toprakların gördüğü en karanlık ve kirli insanlardan biri olan Fettah Tamince ve işbirlikçileri, Antalya'dan elinizi çekin!” ve 9 Aralık 2020’de “Bilerek ve isteyerek söylüyorum: Tarihin gördüğü en karanlık ve kirli insanlardan biri olan Fettah Tamince'nin yerli işbirlikçileri Antalya’yı esir almaya çalışıyor... Temel mücadele budur...” yazmıştı.

Balkan’a, Tamince’nin şikayetiyle hakaret davası açıldı.

MAHKEMEDEN ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ VURGUSU

Antalya 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, Balkan’ın sözleriyle ilgili “fiilin kanunda suç olarak tanımlanmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 13, 14, 25, 26 ve AİHS'nin 9/2, 10/2, 17. maddeleri birlikte değerlendirildiğinde, Devlet yahut halkın bir bölümü için rahatsız edici, hoşa gitmeyen, kural dışı, endişe verici, fakat şiddet ve şiddet kışkırtıcılığı içermeyen nitelikteki, sözler de ifade hürriyeti kapsamında kaldığı,

“Sanığın avukat olduğu, suç tarihinde baro başkanı olarak görev yaptığı, birçok konuda görevinden dolayı bilgi sahibi olduğu, katılanın ise tanınmış bir iş adamı olduğu, sanığın Antalya’da gerçekleşen birtakım olaylar karşısında tepkisini göstermek için sarf edilen sözler muhatabını rahatsız edici, kaba, nezaket dışı hitap ve ağır eleştiri niteliğinde ise de, “Katılanın öne çıkan tanınmış iş adamı kişiliği gereği şok edici, kırıcı veya rahatsız edici boyutlara varan eleştirilere dahi hoşgörü göstermesinde zorunluluk bulunması ve sözlerin katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek boyutta olmaması nedeniyle hakaret suçunun kanuni unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, yapılan yargılama ve toplanan delillere göre atılı suçun unsurlarının oluşmadığı anlaşılmakla, 5271 sayılı Yasanın 223/2-(a) maddesi gereğince yüklenen filin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olmasından dolayı sanığın beraatine karar verilmiştir.”

İSTİNAF: BERAAT KARARI HUKUKA UYGUN

Fettah Tamince karara itiraz etti. Dosyayı değerlendiren Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, 6 Ekim 2022 tarihli kararında, mahkemenin kararını doğru buldu. Kararda,  “Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede; Mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu anlaşılmıştır.” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.