Tarih kokan Korkuteli...

YEREL 29.11.2023 - 17:25, Güncelleme: 29.11.2023 - 17:29
 

Tarih kokan Korkuteli...

Evliya Çelebi’nin eski adı Istanoz olan Korkuteli hakkında yazdığı bilgiye göre, burada İsinda adında bir kasaba vardı. İsinda Kasabası Pisidyalılar zamanında kurulmuştu.

Komabe (Garipçe), Kratopolis (Kızılkaya), Legost (Büyükköy Yakası), Pogla (Çomaklı), Sergücia (Bayat), Timprianda (İmrahor), Vebre (Bozova), Termessos (Güllük Dağı) gibi küçük devletler Pisidya’ nın çevresinde bulunuyordu. Etiler zamanında Pisidya Cumhuriyet Devri‘nden sonra Korkuteli sırası ile Roma-Bizans Devri, Selçuklular Devri, Hamitoğulları ve Teke Beyliği Devri, Osmanlılar Devirlerine ev sahipliği yapmıştır. Korkuteli’nin merkezindeki “Alaaddin Mahallesi”nin ismi Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a izafeten verildiği bilinmektedir Romalılardan kalma, Keşiş Evi (Taş oymadan yapılmış olup Alaaddin Kışla semtindeki Cirim Boğazı civarındadır), Eski Roma Mabedi (Şimdiki yerinde Hamitoğulları’ndan kalma Taş Medrese vardır) ile Selçuklulardan kalma, Sultan Alaaddin Keykubat zamanında veya sonrasında ona ithafen yaptırıldığı sanılan, enkazından büyük bir eser olduğu görülen Sultan Alaaddin Camii (Alaaddin Kışla semtindedir.) eski yaşamlarla dolu kültürlerdir. Hamitoğulları’ndan Hamit - Abatlıların yaptırmış olduğu Taş Medresenin bulunduğu yerde büyük bir imarethane mevcutmuş. Bu enkaz üzerinde sonradan Hamitoğulları şimdiki Taş Medreseyi inşaa etmişler. Alaaddin Kışla semtinin sulanmasında büyük fayda sağlamış olan Su Tüneli, semtin batısında bir yer altı tüneli iken, şu anda Korkuteli Barajı altında kalmıştır. Korkuteli Sülekler Mahallesindeki por (kireçli) suyunun o zamanlardan büyük zahmetlerle getirilmiş olduğu, toprak altından çıkan su künklerinden anlaşılmaktadır. Kışla Semtinde 3 adet hamam kalıntısı ile Kızıl Kahveler civarında kullanılmaz durumda bi hamam mevcuttur. Hamam 1990 yılında restore edilmiştir. HİKAYELERİ DİLLERE DESTAN OLMUŞ ZATLAR… Rivayete göre Selçuklular bu bölgeyi fethederlerken beş büyük zat şehit düşmüştür. Bunlar Yaran Dede (Atatürk Orman Parkı arkası), Kurt Baba (İmrahor Mahallesi karşısı), Ali Fahrettini Kebir ( Büyükköy), Ali Fahrettini Sağır (Küçükköy), Kureyş Baba (Gümüşlü Mahallesi) isimli zatlardır. Adı geçen semtlerde türbelerinin olduğu sanılmaktadır. KORKUTELİ GASTRONOMİ KÜLTÜRÜ… İlçede; Kölle (Göce), Arap Aşı, Tarhana Çorbası (Darhane Çorbası), Dometes Civesi, Hibeş, Höşmerim, Zerde ve Keşkek gibi yiyecekler yöre halkı tarafından önemli gün ve gecelerde yöresel yiyecek olarak hazırlanmakta ve misafirlerin ikramına sunulmaktadır. YELTEN’İN TARHANASI… Korkuteli ilçesi Yelten (Köyü) Mahallesindeki anneler, bebeklerini, anne sütünden sonra, suyla karıştırıp mama haline getirdikleri tarhana ile beslerler. Anne sütünden sonra en besleyici gıdalar arasında yer aldığı bilinen, protein ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besin olan Yelten Tarhanası’nın en belirgin özellikleri, yoğurt yerine, süt kesiği anlamına gelen “oturak ”ile hazırlanması, içinde taze baharat bulunmaması ve nohut mayası ile hazırlanıyor olmasıdır.  
Evliya Çelebi’nin eski adı Istanoz olan Korkuteli hakkında yazdığı bilgiye göre, burada İsinda adında bir kasaba vardı. İsinda Kasabası Pisidyalılar zamanında kurulmuştu.

Komabe (Garipçe), Kratopolis (Kızılkaya), Legost (Büyükköy Yakası), Pogla (Çomaklı),

Sergücia (Bayat), Timprianda (İmrahor), Vebre (Bozova), Termessos (Güllük Dağı) gibi küçük devletler Pisidya’ nın çevresinde bulunuyordu.

Etiler zamanında Pisidya Cumhuriyet Devri‘nden sonra Korkuteli sırası ile Roma-Bizans Devri, Selçuklular Devri, Hamitoğulları ve Teke Beyliği Devri, Osmanlılar Devirlerine ev sahipliği yapmıştır.

Korkuteli’nin merkezindeki “Alaaddin Mahallesi”nin ismi Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’a izafeten verildiği bilinmektedir

Romalılardan kalma, Keşiş Evi (Taş oymadan yapılmış olup Alaaddin Kışla semtindeki

Cirim Boğazı civarındadır), Eski Roma Mabedi (Şimdiki yerinde Hamitoğulları’ndan kalma

Taş Medrese vardır) ile Selçuklulardan kalma, Sultan Alaaddin Keykubat zamanında veya sonrasında ona ithafen yaptırıldığı sanılan, enkazından büyük bir eser olduğu görülen Sultan

Alaaddin Camii (Alaaddin Kışla semtindedir.) eski yaşamlarla dolu kültürlerdir.

Hamitoğulları’ndan Hamit - Abatlıların yaptırmış olduğu Taş Medresenin bulunduğu yerde büyük bir imarethane mevcutmuş. Bu enkaz üzerinde sonradan Hamitoğulları şimdiki Taş Medreseyi inşaa etmişler.

Alaaddin Kışla semtinin sulanmasında büyük fayda sağlamış olan Su Tüneli, semtin batısında bir yer altı tüneli iken, şu anda Korkuteli Barajı altında kalmıştır.

Korkuteli Sülekler Mahallesindeki por (kireçli) suyunun o zamanlardan büyük zahmetlerle getirilmiş olduğu, toprak altından çıkan su künklerinden anlaşılmaktadır.

Kışla Semtinde 3 adet hamam kalıntısı ile Kızıl Kahveler civarında kullanılmaz durumda bi hamam mevcuttur. Hamam 1990 yılında restore edilmiştir.

HİKAYELERİ DİLLERE DESTAN OLMUŞ ZATLAR…

Rivayete göre Selçuklular bu bölgeyi fethederlerken beş büyük zat şehit düşmüştür. Bunlar

Yaran Dede (Atatürk Orman Parkı arkası), Kurt Baba (İmrahor Mahallesi karşısı),

Ali Fahrettini Kebir ( Büyükköy), Ali Fahrettini Sağır (Küçükköy), Kureyş Baba (Gümüşlü

Mahallesi) isimli zatlardır. Adı geçen semtlerde türbelerinin olduğu sanılmaktadır.

KORKUTELİ GASTRONOMİ KÜLTÜRÜ…

İlçede; Kölle (Göce), Arap Aşı, Tarhana Çorbası (Darhane Çorbası), Dometes Civesi, Hibeş,

Höşmerim, Zerde ve Keşkek gibi yiyecekler yöre halkı tarafından önemli gün ve gecelerde yöresel yiyecek olarak hazırlanmakta ve misafirlerin ikramına sunulmaktadır.

YELTEN’İN TARHANASI…

Korkuteli ilçesi Yelten (Köyü) Mahallesindeki anneler, bebeklerini, anne sütünden sonra, suyla karıştırıp mama haline getirdikleri tarhana ile beslerler.

Anne sütünden sonra en besleyici gıdalar arasında yer aldığı bilinen, protein ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besin olan Yelten Tarhanası’nın en belirgin özellikleri, yoğurt yerine, süt kesiği anlamına gelen “oturak ”ile hazırlanması, içinde taze baharat bulunmaması ve nohut mayası ile hazırlanıyor olmasıdır.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.