'Tarımı hor gören yarını zor görür'

YEREL 16.11.2023 - 11:09, Güncelleme: 16.11.2023 - 11:09
 

'Tarımı hor gören yarını zor görür'

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, devletin tarıma destek olmadığını, üreteci ve çiftçinin tarımdan uzaklaştığını belirterek, "Üretimle ilgili en önemli sorun plansızlık ve belirsizlik. Üreten kazanamıyor, tüketen alamıyor. Tarımı hor gören yarını zor görür" dedi.

haberimizvar.net- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada devletin tarım politikasını eleştirdi. "Tarımın ülkemizin olmazsa olmazdır ve ayrıca zaten insanlığın olmazsa olmazıdır. Tarım ve üretimin olmadığı bir hayat düşünülemez" diyen Arı, Antalya'da tarım sektöründe yaşanan sorunlar olduğunu söyledi. Üretimde en önemli sorunun plansızlık ve belirsizlik olduğunun altını çizen Cavit Arı, "Üretimle ilgili en önemli sorun aslında plansızlık. Bakanlık tarafından-tarımı planlıyoruz- denilse de hala plansızlık had safhada. Çünkü üreten kazanamıyor, tüketen alamıyor. Yakın tarihte devlet tarım politikası olarak üretimden ziyade ithalatı önceledi. Meclis'ten Toprak Mahsulleri Ofisi'ne kolay bir şekilde Devlet İhale Kanunu hükümlerini baypas edecek şekilde ithalat yapabileceğine dair yasal düzenleme geçti. Biz o zaman-Toprak Mahsulleri Ofisi'nin görevi çiftçisiyle rekabet etmek değildir-demiştik. Sonuçta e eleştirilerimizde haklı çıktık. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemenin doğru olmadığına dair karar verdi ve bu maddeyi iptal etti. Yani ithalatı önceleme yerine devletin üretimi desteklemesi, üretime öncelemesi gerekir. Bugüne kadar tarım Ak Parti iktidar döneminde ihmal edildi" dedi. ANTALYA BALIKÇI BARINAĞI RİSK ALTINDA  Cavit Arı, Antalya Balıkçı Barınağı sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi "Antalya'da 2014 yılında yapılan bir balıkçı barınağımız var, o dönemin en büyüğüydü. Barınak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde 10 yıl süreyle orada faaliyette bulunan iki balıkçı kooperatifi tarafından kiralama yöntemiyle kullanılmakta. Ancak bakanlık tarafından bir takım uydurma gerekçelerle kooperatifler buradan çıkarılmak üzere. Dolaysıyla da Antalya'da hayatını buradan elde ettiği kazançla, alın teriyle hayat mücadelesi veren 400 balıkçımız gelirini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Bir taraftan da Antalya'nın balıkçılığı risk altına girmiş durumda. Bu balıkçı barınağı bir taraftan Antalyalı balıkçılar, bir taraftan da Antalya'ya gelen balıkçılar barındığı için çok önemli bir yerdir. En büyük tehlike ve kamuoyunda algı bu yerin yat marinası olarak kiraya verileceği devredileceği şeklinde. Bu konunun düzeltilmesi ve balıkçılarımızın burada rahatlıkla faaliyetlerine devam etmesi gerekmekte. Bu konuda bir gelişme sağlanırsa Antalya adına memnun olacağız"
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, devletin tarıma destek olmadığını, üreteci ve çiftçinin tarımdan uzaklaştığını belirterek, "Üretimle ilgili en önemli sorun plansızlık ve belirsizlik. Üreten kazanamıyor, tüketen alamıyor. Tarımı hor gören yarını zor görür" dedi.

haberimizvar.net- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada devletin tarım politikasını eleştirdi.

"Tarımın ülkemizin olmazsa olmazdır ve ayrıca zaten insanlığın olmazsa olmazıdır. Tarım ve üretimin olmadığı bir hayat düşünülemez" diyen Arı, Antalya'da tarım sektöründe yaşanan sorunlar olduğunu söyledi. Üretimde en önemli sorunun plansızlık ve belirsizlik olduğunun altını çizen Cavit Arı, "Üretimle ilgili en önemli sorun aslında plansızlık. Bakanlık tarafından-tarımı planlıyoruz- denilse de hala plansızlık had safhada. Çünkü üreten kazanamıyor, tüketen alamıyor. Yakın tarihte devlet tarım politikası olarak üretimden ziyade ithalatı önceledi. Meclis'ten Toprak Mahsulleri Ofisi'ne kolay bir şekilde Devlet İhale Kanunu hükümlerini baypas edecek şekilde ithalat yapabileceğine dair yasal düzenleme geçti. Biz o zaman-Toprak Mahsulleri Ofisi'nin görevi çiftçisiyle rekabet etmek değildir-demiştik. Sonuçta e eleştirilerimizde haklı çıktık. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemenin doğru olmadığına dair karar verdi ve bu maddeyi iptal etti. Yani ithalatı önceleme yerine devletin üretimi desteklemesi, üretime öncelemesi gerekir. Bugüne kadar tarım Ak Parti iktidar döneminde ihmal edildi" dedi.

ANTALYA BALIKÇI BARINAĞI RİSK ALTINDA 

Cavit Arı, Antalya Balıkçı Barınağı sorununun ivedilikle çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi "Antalya'da 2014 yılında yapılan bir balıkçı barınağımız var, o dönemin en büyüğüydü. Barınak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde 10 yıl süreyle orada faaliyette bulunan iki balıkçı kooperatifi tarafından kiralama yöntemiyle kullanılmakta. Ancak bakanlık tarafından bir takım uydurma gerekçelerle kooperatifler buradan çıkarılmak üzere. Dolaysıyla da Antalya'da hayatını buradan elde ettiği kazançla, alın teriyle hayat mücadelesi veren 400 balıkçımız gelirini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Bir taraftan da Antalya'nın balıkçılığı risk altına girmiş durumda. Bu balıkçı barınağı bir taraftan Antalyalı balıkçılar, bir taraftan da Antalya'ya gelen balıkçılar barındığı için çok önemli bir yerdir. En büyük tehlike ve kamuoyunda algı bu yerin yat marinası olarak kiraya verileceği devredileceği şeklinde. Bu konunun düzeltilmesi ve balıkçılarımızın burada rahatlıkla faaliyetlerine devam etmesi gerekmekte. Bu konuda bir gelişme sağlanırsa Antalya adına memnun olacağız"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.