Taş toplayan turistlere gözaltı

ASAYİŞ 27.09.2023 - 15:24, Güncelleme: 27.09.2023 - 15:55
 

Taş toplayan turistlere gözaltı

Antalya'ya tatile gelen Belçikalı çift, valizlerinden çıkan ve akvaryumları için topladıklarını iddia ettikleri 3 adet taş nedeniyle tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Arkeolojik inceleme sonuçlanıncaya kadar yurt dışı yasağı getirilen Belçikalı çift, serbest bırakıldı.

haberimizvar.net- Antalya tatilini tamamlayarak ülkelerine dönmek üzere Havalimanı'na gelen  Belçikalı Kim ve Warre adlı çiftin valizlerinden 3 adet taş çıkınca polis tarafından tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Uçağa binmelerine izin verilmeyen Belçikalı çift,  valizlerinde yakalanan taşların arkeolojik incelemesi tamamlanıncaya kadar yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakıldı.  Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından yapılan incelemenin tamamlanmasına kadar yurt dışına çıkmalarına izin verilmeyeceği bildiriliyor. Yurt dışına çıkmalarına izin verilmeyen Belçikalılar Antalya'da  ev kiralamak zorunda kaldılar. Taşları toplayarak valizine koyduğu bildirilen Belçikalı kadın turist Kim her pazartesi karakola giderek imza verecek. Edinilen bilgilere göre 2014 yılında da taşların bulunduğu Manavgat yakınlarındaki Gordion Antik Kenti'nde bir turiste daha aynı gerekçe ile Türkiye'den 8 ay ayrılmasına izin verilmemişti. Taşların tarihi eser niteliği taşımadığını iddia eden Belçikalı Warre, taşları Manavgat yakınlarına yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını belirterek, "Taşları boş bir arazide buldum. Biri el büyüklüğünde ve kum rengindeydi. Üzerine birisi bir çiçek deseni oymuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi. Kumsalda binlercesini bulabileceğiniz türden. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi. Evde akvaryuma koymak için onları yanıma aldım" dedi. Kim isimli kadın turist ise, " Parmak izi vermek zorunda kaldım. Sabıka için fotoğraf çektiler ve sanki suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirildim." diye konuştu. Mahkeme B:elçikalı çiftle ilgili kararını müze yetkililerinin incelemesini tamamlamasından sonra verecek. Taşların tarihi eser olmadığının belirlenmesi durumunda Kim ve Warre çiftinin yurt dışı yasağı kaldırılacak.  
Antalya'ya tatile gelen Belçikalı çift, valizlerinden çıkan ve akvaryumları için topladıklarını iddia ettikleri 3 adet taş nedeniyle tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Arkeolojik inceleme sonuçlanıncaya kadar yurt dışı yasağı getirilen Belçikalı çift, serbest bırakıldı.

haberimizvar.net- Antalya tatilini tamamlayarak ülkelerine dönmek üzere Havalimanı'na gelen  Belçikalı Kim ve Warre adlı çiftin valizlerinden 3 adet taş çıkınca polis tarafından tarihi eser kaçakçılığı şüphesiyle gözaltına alındı. Uçağa binmelerine izin verilmeyen Belçikalı çift,  valizlerinde yakalanan taşların arkeolojik incelemesi tamamlanıncaya kadar yurt dışı yasağı getirilerek serbest bırakıldı.  Taşların Antalya Müzesi uzmanları tarafından yapılan incelemenin tamamlanmasına kadar yurt dışına çıkmalarına izin verilmeyeceği bildiriliyor. Yurt dışına çıkmalarına izin verilmeyen Belçikalılar Antalya'da  ev kiralamak zorunda kaldılar. Taşları toplayarak valizine koyduğu bildirilen Belçikalı kadın turist Kim her pazartesi karakola giderek imza verecek.

Edinilen bilgilere göre 2014 yılında da taşların bulunduğu Manavgat yakınlarındaki Gordion Antik Kenti'nde bir turiste daha aynı gerekçe ile Türkiye'den 8 ay ayrılmasına izin verilmemişti. Taşların tarihi eser niteliği taşımadığını iddia eden Belçikalı Warre, taşları Manavgat yakınlarına yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını belirterek, "Taşları boş bir arazide buldum. Biri el büyüklüğünde ve kum rengindeydi. Üzerine birisi bir çiçek deseni oymuştu. Diğer ikisi üçgen şeklindeydi. Kumsalda binlercesini bulabileceğiniz türden. Kesinlikle bir tapınağın sütunu falan değildi. Evde akvaryuma koymak için onları yanıma aldım" dedi. Kim isimli kadın turist ise, " Parmak izi vermek zorunda kaldım. Sabıka için fotoğraf çektiler ve sanki suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirildim." diye konuştu. Mahkeme B:elçikalı çiftle ilgili kararını müze yetkililerinin incelemesini tamamlamasından sonra verecek. Taşların tarihi eser olmadığının belirlenmesi durumunda Kim ve Warre çiftinin yurt dışı yasağı kaldırılacak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.