TBMM’de ‘yangına’ körükle gittiler

GÜNDEM 30.10.2019 - 16:10, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

TBMM’de ‘yangına’ körükle gittiler

CHP, orman yangınlarına erken müdahale ve ulaşım kolaylığı sağlanması amacıyla TBMM Başkanlığına meclis araştırması önergesi sundu. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

haberimizvar.net Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu adına Hatay Milletvekili Avukat Suzan Şahin, doğal tahribatın önlenmesi, birtakım doğal afetlerin engellenmesi, oluşan afetlerin ise en az zararla atlatılmasının yanında oksijen kaynağı, ekolojik sistemin dengeleyici unsuru gibi işlevleri bulunan ormanlarda çıkacak potansiyel yangınlara erken müdahale edilmesi ve en az zararla yangınlara zamanında müdahale edilmesi amacıyla; “Orman yollarının inşası ve yangın emniyet yollarının inşası faaliyetlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi ile ormanların korunması” amacıyla meclis araştırma önergesi verdi. ORMANLARIN KORUNMASI DEVLETİN GÜVENCESİNDE Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir çalışma olması gerektiği belirtilen önergede, ilk ve erken müdahalenin önemli olduğu, bir yangında ulaşım unsuru ihmal edildiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabildiğine dikkat çekildi. Anayasanın 169. maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanların korunmasının devletin güvencesi altında olduğunun altı çizildiği önergede, erken müdahale için hükümetin orman yangın yollarını bir an önce tamamlaması gerektiği belirtildi. Yargı paketiyle kasten orman yakana daha az ceza verilmesinin düzenlendiğini belirten Şahin, “Bu resmen sağlıklı çevre, sağlıklı yaşamın yağmalanmasına göz yummak, rant amaçlı kasten orman yakmaya teşvik etmektir’’ ifadelerini kullandı. Şahin özellikle turizm bölgelerinde çıkan yangınlar sonrası yanan alanların yangınları teşvik eder gibi imara açılması ve ormanları betonlaşmasına göz yumulmasını eleştirdi. Orman yangınlarının en az zararla söndürülmesini amaçlayan önergeye kabul oyu verilmesini isteyen Şahin’in, son 5 yılda Türkiye’de 50 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanın kül olduğunu hatırlatarak sunduğu önerge, AKP ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.    
CHP, orman yangınlarına erken müdahale ve ulaşım kolaylığı sağlanması amacıyla TBMM Başkanlığına meclis araştırması önergesi sundu. Önerge AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.

haberimizvar.net Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubu adına Hatay Milletvekili Avukat Suzan Şahin, doğal tahribatın önlenmesi, birtakım doğal afetlerin engellenmesi, oluşan afetlerin ise en az zararla atlatılmasının yanında oksijen kaynağı, ekolojik sistemin dengeleyici unsuru gibi işlevleri bulunan ormanlarda çıkacak potansiyel yangınlara erken müdahale edilmesi ve en az zararla yangınlara zamanında müdahale edilmesi amacıyla; “Orman yollarının inşası ve yangın emniyet yollarının inşası faaliyetlerinin araştırılarak tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin belirlenmesi ile ormanların korunması” amacıyla meclis araştırma önergesi verdi.

ORMANLARIN KORUNMASI DEVLETİN GÜVENCESİNDE

Türkiye’nin ormanlarını tehdit eden orman yangınlarına karşı alınması gereken önlemler konusunda yapılacak çalışmaların disiplinler arası bir çalışma olması gerektiği belirtilen önergede, ilk ve erken müdahalenin önemli olduğu, bir yangında ulaşım unsuru ihmal edildiğinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabildiğine dikkat çekildi. Anayasanın 169. maddesi ve 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre ormanların korunmasının devletin güvencesi altında olduğunun altı çizildiği önergede, erken müdahale için hükümetin orman yangın yollarını bir an önce tamamlaması gerektiği belirtildi. Yargı paketiyle kasten orman yakana daha az ceza verilmesinin düzenlendiğini belirten Şahin, “Bu resmen sağlıklı çevre, sağlıklı yaşamın yağmalanmasına göz yummak, rant amaçlı kasten orman yakmaya teşvik etmektir’’ ifadelerini kullandı. Şahin özellikle turizm bölgelerinde çıkan yangınlar sonrası yanan alanların yangınları teşvik eder gibi imara açılması ve ormanları betonlaşmasına göz yumulmasını eleştirdi. Orman yangınlarının en az zararla söndürülmesini amaçlayan önergeye kabul oyu verilmesini isteyen Şahin’in, son 5 yılda Türkiye’de 50 bin futbol sahası büyüklüğünde ormanın kül olduğunu hatırlatarak sunduğu önerge, AKP ve MHP’li milletvekillerin oylarıyla reddedildi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.