TCDD, yolcu taşımacılığı hakkını özel sektöre devrediyor

GÜNDEM 04.03.2020 - 14:06, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:05
 

TCDD, yolcu taşımacılığı hakkını özel sektöre devrediyor

TCDD’ye ait üç şirket tek bir çatı altında toplandı. Böylece TCDD’ye ait olan yolcu taşımacılığı hakkı özel sektöre geçecek.

haberimizvar.net-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) yolcu taşımacılığını özel sektöre devrediyor. TCDD’ye ait üç şirket birleştirilerek tek bir şirket haline getirildi. TCDD’nin yolcu taşıma hakkı bu yıl sona ererken, artık bu yetki özel sektöre geçecek. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'na ait olan üç demiryolu şirketi birleştirilerek tek bir şirket haline dönüştürüldü. Yeni kurulan firmaya, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi ismi verildi. TCDD'nin bu yıl sonunda yolcu taşıma hakkı sona eriyor. Bu hizmeti artık özel sektör üstlenecek. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün bağlı işletmelerinden Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.'nin birleştirilmesi suretiyle Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi'nin (TÜRASAŞ) kurulmasına Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile karar verildi. TÜRASAŞ'ın ilgili olduğu bakanlık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak belirlendi. Şirketin faaliyet alanı ve görevleri, organları, sermayesi ve diğer ilgili hususların ana statüsünde belirtildiği ifade edildi. Yeni kurulan şirketin ticaret siciline kaydedilmesiyle TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ adlı şirketlerin genel müdürlerinin başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermesi öngörülüyor. Birleştirilen şirketler TCDD’nin bağlı ortaklıklarıydı. Adapazarı merkezli TÜVASAŞ, Devlet Demiryollarının raylı araçlarının parçalarının üretimi, onarımı ve bakımından sorumluydu. Eskişehir merkezli TÜLOMSAŞ, lokomotif, demiryolu bakım aracı, yük vagonu, dizel motor, alternatör ve cer motoru üretiyordu. Sivas merkezli TÜDEMSAŞ, Devlet Demiryollarının kullandığı buharlı lokomotif ve yük vagonlarının yapım, bakım ve onarımını yapıyordu. Demiryollarının özelleştirilmesi için uzun süredir üzerinde çalışılıyor. Bir yandan hizmetleri konularına göre bileşenlerine ayrılıp özel statülü şirketler kurulurken öte yandan da büyük tutarlı yatırımlarla kar edecek bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor. TCDD’nin Ağustos/2018’deki proje stoku 125 milyar liraydı ve o tarihe değin birikimli harcama tutarı 40 milyar liraya ulaşmıştı. 2020 yatırım Programında toplam 77 milyar lira yatırım harcaması öngörülüyor. Bunun 25 milyarı Ulaştırma-Haberleşme sektörüyle ilgili ve 9 milyar lirası Demiryolu projelerine ayrıldı.  
TCDD’ye ait üç şirket tek bir çatı altında toplandı. Böylece TCDD’ye ait olan yolcu taşımacılığı hakkı özel sektöre geçecek.

haberimizvar.net-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) yolcu taşımacılığını özel sektöre devrediyor. TCDD’ye ait üç şirket birleştirilerek tek bir şirket haline getirildi. TCDD’nin yolcu taşıma hakkı bu yıl sona ererken, artık bu yetki özel sektöre geçecek.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'na ait olan üç demiryolu şirketi birleştirilerek tek bir şirket haline dönüştürüldü.

Yeni kurulan firmaya, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi ismi verildi. TCDD'nin bu yıl sonunda yolcu taşıma hakkı sona eriyor. Bu hizmeti artık özel sektör üstlenecek.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün bağlı işletmelerinden Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.'nin birleştirilmesi suretiyle Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi'nin (TÜRASAŞ) kurulmasına Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile karar verildi.

TÜRASAŞ'ın ilgili olduğu bakanlık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak belirlendi.

Şirketin faaliyet alanı ve görevleri, organları, sermayesi ve diğer ilgili hususların ana statüsünde belirtildiği ifade edildi.

Yeni kurulan şirketin ticaret siciline kaydedilmesiyle TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ adlı şirketlerin genel müdürlerinin başka hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona ermesi öngörülüyor. Birleştirilen şirketler TCDD’nin bağlı ortaklıklarıydı.

Adapazarı merkezli TÜVASAŞ, Devlet Demiryollarının raylı araçlarının parçalarının üretimi, onarımı ve bakımından sorumluydu.

Eskişehir merkezli TÜLOMSAŞ, lokomotif, demiryolu bakım aracı, yük vagonu, dizel motor, alternatör ve cer motoru üretiyordu.

Sivas merkezli TÜDEMSAŞ, Devlet Demiryollarının kullandığı buharlı lokomotif ve yük vagonlarının yapım, bakım ve onarımını yapıyordu.

Demiryollarının özelleştirilmesi için uzun süredir üzerinde çalışılıyor. Bir yandan hizmetleri konularına göre bileşenlerine ayrılıp özel statülü şirketler kurulurken öte yandan da büyük tutarlı yatırımlarla kar edecek bir yapı oluşturulmaya çalışılıyor.

TCDD’nin Ağustos/2018’deki proje stoku 125 milyar liraydı ve o tarihe değin birikimli harcama tutarı 40 milyar liraya ulaşmıştı. 2020 yatırım Programında toplam 77 milyar lira yatırım harcaması öngörülüyor. Bunun 25 milyarı Ulaştırma-Haberleşme sektörüyle ilgili ve 9 milyar lirası Demiryolu projelerine ayrıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.