TEMA Vakfı’ndan farkındalık projesi: #DahaYanmadan

YAŞAM 10.08.2022 - 16:05, Güncelleme: 10.08.2022 - 16:05
 

TEMA Vakfı’ndan farkındalık projesi: #DahaYanmadan

TEMA Vakfı, insan kaynaklı orman yangınlarını önlemek ve toplumda bilinci yükseltmek amacıyla ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi’ başlattı.

haberimizvar.net 2021 yılı yaz aylarında yaşanan ve afet boyutuna dönüşen orman yangınlarında resmi verilere göre 133 bin hektar orman, 26 bin hektar tarım alanı yandı. Yangınlarda 9 kişi ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Türkiye doğası ve yangın bölgelerindeki yaşam ağır yara aldı.  İklim krizi yangıların artışının sebebi Biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla etkisi artan iklim krizi, içinde yer alınan ılıman kuşaktaki orman yangınlarında görülen yüzde 25 oranındaki artışın da nedeni olarak gösteriliyor. 2021 yılındaki yüksek sıcaklık ve uzun süre normalin üzerinde devam eden kuvvetli poyrazın etkisiyle yaşanan büyük orman yangınlarıyla 140 bin hektara yakın orman alanının yanmış olması bu durumu doğruluyor. Yangınların çıkış nedeninin yüzde 87’si kasıt ve ihmal Bununla birlikte 2021 yılı yangınlarının çıkış nedeninin yüzde 87’sinin kasıt, ihmal, kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması ve yanan ormanların yüzde 99’unu tahrip etmesi, yangınlarda insan kaynaklı tahribatın etkisinin de büyük olduğunu gösteriyor. Farkındalık filmleri hazırlandı TEMA Vakfı da geçmişte yaşanan yangınlardan dersler çıkarılması ve kamuoyunda orman yangınlarını önlemeye yönelik bilinç oluşturulması amacıyla başlattığı ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi’ ile televizyon, radyo ve dijital platformlarda yaygın iletişim çalışmaları gerçekleştirecek. Proje kapsamında hazırlanan farkındalık filmleri ormanların bulunduğu coğrafyaya dair yazılan bir şarkı ile başlarken, yangınların meydana gelmesiyle orman ve müziğin yerini alevlerin görüntüsü alıyor. Filmlerin sonunda ise ‘Şarkılarda kalmasın, sonsuza dek yaşasın’ mesajı veriliyor, izleyenler projeyle hayata geçirilecek ‘DahaYanmadan.com’ internet sitesine yönlendiriliyor. İnternet sitesinde bilgilendirme metinleri, görseller ve farkındalık filmleriyle orman yangınlarının önlenmesine dikkat çekiliyor.
TEMA Vakfı, insan kaynaklı orman yangınlarını önlemek ve toplumda bilinci yükseltmek amacıyla ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi’ başlattı.

haberimizvar.net 2021 yılı yaz aylarında yaşanan ve afet boyutuna dönüşen orman yangınlarında resmi verilere göre 133 bin hektar orman, 26 bin hektar tarım alanı yandı. Yangınlarda 9 kişi ve milyonlarca canlı hayatını kaybetti. Türkiye doğası ve yangın bölgelerindeki yaşam ağır yara aldı.

 İklim krizi yangıların artışının sebebi

Biyolojik çeşitliliğin azalmasıyla etkisi artan iklim krizi, içinde yer alınan ılıman kuşaktaki orman yangınlarında görülen yüzde 25 oranındaki artışın da nedeni olarak gösteriliyor. 2021 yılındaki yüksek sıcaklık ve uzun süre normalin üzerinde devam eden kuvvetli poyrazın etkisiyle yaşanan büyük orman yangınlarıyla 140 bin hektara yakın orman alanının yanmış olması bu durumu doğruluyor.

Yangınların çıkış nedeninin yüzde 87’si kasıt ve ihmal

Bununla birlikte 2021 yılı yangınlarının çıkış nedeninin yüzde 87’sinin kasıt, ihmal, kaza ve sebebi bilinmeyen olarak tanımlanması ve yanan ormanların yüzde 99’unu tahrip etmesi, yangınlarda insan kaynaklı tahribatın etkisinin de büyük olduğunu gösteriyor.

Farkındalık filmleri hazırlandı

TEMA Vakfı da geçmişte yaşanan yangınlardan dersler çıkarılması ve kamuoyunda orman yangınlarını önlemeye yönelik bilinç oluşturulması amacıyla başlattığı ‘Orman Yangınları Farkındalık Projesi’ ile televizyon, radyo ve dijital platformlarda yaygın iletişim çalışmaları gerçekleştirecek.

Proje kapsamında hazırlanan farkındalık filmleri ormanların bulunduğu coğrafyaya dair yazılan bir şarkı ile başlarken, yangınların meydana gelmesiyle orman ve müziğin yerini alevlerin görüntüsü alıyor. Filmlerin sonunda ise ‘Şarkılarda kalmasın, sonsuza dek yaşasın’ mesajı veriliyor, izleyenler projeyle hayata geçirilecek ‘DahaYanmadan.com’ internet sitesine yönlendiriliyor. İnternet sitesinde bilgilendirme metinleri, görseller ve farkındalık filmleriyle orman yangınlarının önlenmesine dikkat çekiliyor.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.