Termik santral yanıyor /Halka maske dağıtılsın

GÜNDEM 05.08.2021 - 10:16, Güncelleme: 05.08.2021 - 10:16
 

Termik santral yanıyor /Halka maske dağıtılsın

Alevlere teslim olan Kemerköy Termik Santrali’nin ölümcül gazlar yaydığını söyleyen eski müsteşar Mustafa Öztürk, halka aktif karbonlu maske dağıtılmasını istedi. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de asbest tehlikesine dikkat çekti.

haberimizvar.net- Muğla’nın Milas ilçesinde yetersiz müdahale sebebiyle günlerdir söndürülemeyen yangın, Kemerköy Termik Santrali’ni teslim aldı. Yangın santrala ulaşmadan personel tahliye edildi ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Ancak bu çevre felaketinin önüne geçmeye yetmiyor. Halk sağlığı ciddi tehdit altında… Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yangın santrale ulaşmadan önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda tehlikenin boyutuna dikkat çekti.  SÜRÜKLENECEK GAZLAR ÖLÜMCÜL  Termik santralinin yanması durumunda zehirli gazların atmosfere salınacağını ve bunun da insan sağlığı için büyük zararları olacağını söyleyen Mustafa Öztürk, “Tesiste bulunan kömürün gelişi güzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır. Termik santralden rüzgar rüzgarın etkisi sürüklenecek gazlar zehirli” dedi.  ‘PENCERELERİ KAPALI TUTUN’ UYARISI  Termik santralde bulunan kömür stoku miktarının da çok önemli olduğunu söyleyen Öztürk, “Kömür miktarı arttıkça hava kirliliği riski çok çok riskli olur. Bu bölgede hakim rüzgar yönünde PM10, SO2, CO, NO2 kirleticiler anlık olarak ölçülmeli. Lütfen pencereleri kapalı tutalım, dışarı kesinlikle çıkmayalım” uyarısında bulundu.  AKTİF KARBONLU MASKE TAKSINLAR  Öztürk, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bölgede program yapan gazeteciler, hakim rüzgar yönünden uzak dursunlar ve mutlaka aktif karbonlu maske taksınlar. Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşan gazlar sağlık için çok çok tehlikeli. Santral söndürme işlemi çok çok uzmanlık isteyen bir iştir. Aktif karbonlu maske maske kullanılması özellikle önemli. Gelişi güzel (kontrolsüz) kömürün yanması sonucu oluşan gazlar ölümcüldür. Termik santralden salımlanan kirleticilerin hakim olduğu bölgelerde evlere aktif karbonlu maske dağıtılmalı, vatandaşın dışarı çıkması kesinlikle yasaklanmalı. Pencereler kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı”.  ASBEST TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ  Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile “Çok kuvvetli ihtimal asbest mevcudiyeti vardır. Yanmasıyla birlikte ortama yayılacaktır. Bölgeden uzaklaşmak gerekir ya da kişisel koruyucu donanımlar kullanılmalıdır” uyarısını yaptı.  
Alevlere teslim olan Kemerköy Termik Santrali’nin ölümcül gazlar yaydığını söyleyen eski müsteşar Mustafa Öztürk, halka aktif karbonlu maske dağıtılmasını istedi. Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de asbest tehlikesine dikkat çekti.

haberimizvar.net- Muğla’nın Milas ilçesinde yetersiz müdahale sebebiyle günlerdir söndürülemeyen yangın, Kemerköy Termik Santrali’ni teslim aldı. Yangın santrala ulaşmadan personel tahliye edildi ve patlayıcı maddeler dışarı çıkarıldı. Ancak bu çevre felaketinin önüne geçmeye yetmiyor. Halk sağlığı ciddi tehdit altında… Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, yangın santrale ulaşmadan önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda tehlikenin boyutuna dikkat çekti.

 SÜRÜKLENECEK GAZLAR ÖLÜMCÜL

  Termik santralinin yanması durumunda zehirli gazların atmosfere salınacağını ve bunun da insan sağlığı için büyük zararları olacağını söyleyen Mustafa Öztürk, “Tesiste bulunan kömürün gelişi güzel yanması sonucu ciddi oranda SO2, CO, PM2.5, PM10 gibi sağlık için tehlikeli kirleticiler salımlanır. Termik santralden rüzgar rüzgarın etkisi sürüklenecek gazlar zehirli” dedi.

 ‘PENCERELERİ KAPALI TUTUN’ UYARISI

  Termik santralde bulunan kömür stoku miktarının da çok önemli olduğunu söyleyen Öztürk, “Kömür miktarı arttıkça hava kirliliği riski çok çok riskli olur. Bu bölgede hakim rüzgar yönünde PM10, SO2, CO, NO2 kirleticiler anlık olarak ölçülmeli. Lütfen pencereleri kapalı tutalım, dışarı kesinlikle çıkmayalım” uyarısında bulundu.

 AKTİF KARBONLU MASKE TAKSINLAR

 Öztürk, uyarılarını şöyle sürdürdü: “Bölgede program yapan gazeteciler, hakim rüzgar yönünden uzak dursunlar ve mutlaka aktif karbonlu maske taksınlar. Kömürün gelişi güzel yanması sonucu oluşan gazlar sağlık için çok çok tehlikeli. Santral söndürme işlemi çok çok uzmanlık isteyen bir iştir. Aktif karbonlu maske maske kullanılması özellikle önemli. Gelişi güzel (kontrolsüz) kömürün yanması sonucu oluşan gazlar ölümcüldür. Termik santralden salımlanan kirleticilerin hakim olduğu bölgelerde evlere aktif karbonlu maske dağıtılmalı, vatandaşın dışarı çıkması kesinlikle yasaklanmalı. Pencereler kesinlikle sıkı sıkı kapalı olmalı”.

 ASBEST TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

 Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) de Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile “Çok kuvvetli ihtimal asbest mevcudiyeti vardır. Yanmasıyla birlikte ortama yayılacaktır. Bölgeden uzaklaşmak gerekir ya da kişisel koruyucu donanımlar kullanılmalıdır” uyarısını yaptı.  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.