TÜİK yine mi kandırıyor?

EKONOMİ 03.08.2023 - 15:05, Güncelleme: 03.08.2023 - 15:05
 

TÜİK yine mi kandırıyor?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yine farklı farklı enflasyon rakamları açıkladı.

haberimizvar.net - Temmuz ayı enflasyon verilerinde TÜİK'e göre aylık enflasyon %9.49, yıllık enflasyon %47.83 iken ENAG'ın hesaplamalarına göre aylık enflasyon %13.18, yıllık enflasyon ise %122.88 olarak açıklandı. Bu durum akıllara “TÜİK yine vatandaşları kandırıyor mu?” Sorusunu akıllara getirdi. TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerine göre, Türkiye'de aylık enflasyon yüzde 9.49, yıllık enflasyon ise yüzde 47.83 olarak açıklandı. Bu sonuçlarla, sekiz aydır devam eden düşüş serisi Temmuz ayında son buldu ve aylık enflasyon 1 buçuk yılın zirvesine çıktı. ENAG'a göre ise Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 13.18, yıllık enflasyon ise yüzde 122.88 olarak hesaplandı. Bu verilerle birlikte Temmuz ayında çift haneli aylık enflasyon görülmüş oldu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) değişimine göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre enflasyon yüzde 9.49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31.14, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47.83 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57.45 arttı. Haziran ayında ise aylık enflasyon yüzde 3.92, yıllık enflasyon yüzde 38.21 olarak gerçekleşmişti. ÜFE, TÜFE’NİN ALTINA DÜŞTÜ Üretici fiyatları tarafında da yukarı yönlü bir sıçrama yaşandı. Temmuz'da üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8.23 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 44.50 olarak gerçekleşti. Bu sonuçla birlikte üretici enflasyonu üç yıl sonra ilk kez tüketici enflasyonunun altına düştü. TÜİK verilerine göre, alt gruplar incelendiğinde en az aylık artış yüzde 1.13 ile Giyim ve Ayakkabı kategorisinde gerçekleşirken, en fazla artış yüzde 22.08 ile Ulaştırma kaleminde kaydedildi.  
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) yine farklı farklı enflasyon rakamları açıkladı.

haberimizvar.net - Temmuz ayı enflasyon verilerinde TÜİK'e göre aylık enflasyon %9.49, yıllık enflasyon %47.83 iken ENAG'ın hesaplamalarına göre aylık enflasyon %13.18, yıllık enflasyon ise %122.88 olarak açıklandı. Bu durum akıllara “ TÜİK yine vatandaşları kandırıyor mu?” Sorusunu akıllara getirdi.

TÜİK ve ENAG tarafından açıklanan Temmuz ayı enflasyon verilerine göre, Türkiye'de aylık enflasyon yüzde 9.49, yıllık enflasyon ise yüzde 47.83 olarak açıklandı. Bu sonuçlarla, sekiz aydır devam eden düşüş serisi Temmuz ayında son buldu ve aylık enflasyon 1 buçuk yılın zirvesine çıktı.

ENAG'a göre ise Temmuz ayında aylık enflasyon yüzde 13.18, yıllık enflasyon ise yüzde 122.88 olarak hesaplandı. Bu verilerle birlikte Temmuz ayında çift haneli aylık enflasyon görülmüş oldu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) değişimine göre, Temmuz ayında bir önceki aya göre enflasyon yüzde 9.49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31.14, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47.83 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57.45 arttı. Haziran ayında ise aylık enflasyon yüzde 3.92, yıllık enflasyon yüzde 38.21 olarak gerçekleşmişti.

ÜFE, TÜFE’NİN ALTINA DÜŞTÜ

Üretici fiyatları tarafında da yukarı yönlü bir sıçrama yaşandı. Temmuz'da üretici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8.23 arttı ve yıllık üretici enflasyonu yüzde 44.50 olarak gerçekleşti. Bu sonuçla birlikte üretici enflasyonu üç yıl sonra ilk kez tüketici enflasyonunun altına düştü.

TÜİK verilerine göre, alt gruplar incelendiğinde en az aylık artış yüzde 1.13 ile Giyim ve Ayakkabı kategorisinde gerçekleşirken, en fazla artış yüzde 22.08 ile Ulaştırma kaleminde kaydedildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.