TÜİK'e işsizlik cevabı

EKONOMİ 10.12.2021 - 16:20, Güncelleme: 10.12.2021 - 16:20
 

TÜİK'e işsizlik cevabı

TÜİK'in verileri işsizliğin azaldığını öne sürse de DİSK-AR'a göre bu veriler ciddi metodolojik sorunlar içeriyor. DİSK-AR'ın işsizlik raporu; salgın öncesi döneme göre işsizliğin arttığını gösteriyor.

haberimizvar.net- DİSK-AR, İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunu yayımladı. Rapora göre; Ekim 2019'da 6 milyon 413 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Ekim 2021’de 1 milyon 869 bin artarak 8 milyon 281 bine yükseldi. TÜİK ise bugün yaıynladığı verilerde işsizliğin düştüğünü açıkladı. Raporda, ekim ayında dar tanımlı işsizliğin yüzde 11,2, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 22,8 olduğu belirtildi. Dar ve geniş işsizlik arasındaki 11,6 puan fark, “Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni, salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır” diye açıklandı.   TÜİK VERİLERİNDE CİDDİ METODOLOJİK SORUNLAR VAR TÜİK ve İŞKUR’un işsizlik verileri arasında farkın devam ettiği belirtilen raporda şunlar kaydedildi: "İŞKUR tarafından İşsizlik Sigortası Bülteni ve aylık istatistik bültenlerinde açıklanan işsizlik ödeneği başvuruları ve hak kazananlarına ilişkin tablolar, işsizlik için önemli bir veridir. İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuranların TÜİK işsiz sayılarına yansıması beklenirken eğilim birbirinden farklı seyrediyor. İŞKUR verilerine göre işsizlik ödeneğine son bir yılda başvuranların sayısı 1 milyon 408 bin, işsizlik ödeneği başvurusu kabul edilenlerin sayısı ise 567 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı 341 bin azaldı.  Ancak TÜİK yıllık işsizlik verilerinde bu eğilim yer almıyor. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını ve yıllık karşılaştırmada ciddi metodolojik sorunlar olduğunu düşünüyoruz."  TÜİK'E GÖRE İŞSİZLİK AZALDI Öte yandan TÜİK'in bugün yayınladığı verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi azalarak 3 milyon 717 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti.
TÜİK'in verileri işsizliğin azaldığını öne sürse de DİSK-AR'a göre bu veriler ciddi metodolojik sorunlar içeriyor. DİSK-AR'ın işsizlik raporu; salgın öncesi döneme göre işsizliğin arttığını gösteriyor.

haberimizvar.net- DİSK-AR, İşsizlik ve İstihdamın Görünümü raporunu yayımladı. Rapora göre; Ekim 2019'da 6 milyon 413 bin olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Ekim 2021’de 1 milyon 869 bin artarak 8 milyon 281 bine yükseldi. TÜİK ise bugün yaıynladığı verilerde işsizliğin düştüğünü açıkladı. Raporda, ekim ayında dar tanımlı işsizliğin yüzde 11,2, geniş tanımlı işsizliğin yüzde 22,8 olduğu belirtildi. Dar ve geniş işsizlik arasındaki 11,6 puan fark, “Dar ve geniş işsizlik arasındaki makasın bu denli açılmasının en önemli nedeni, salgın dönemindeki işten çıkarma yasağının dar tanımlı işsizliği sınırlı düzeyde tutmuş olması ve işbaşında olunan sürenin azalmasıdır. Böylece dar tanımlı işsizlik sınırlı kalırken geniş tanımlı işsizlik fırlamıştır” diye açıklandı.

  TÜİK VERİLERİNDE CİDDİ METODOLOJİK SORUNLAR VAR

TÜİK ve İŞKUR’un işsizlik verileri arasında farkın devam ettiği belirtilen raporda şunlar kaydedildi: "İŞKUR tarafından İşsizlik Sigortası Bülteni ve aylık istatistik bültenlerinde açıklanan işsizlik ödeneği başvuruları ve hak kazananlarına ilişkin tablolar, işsizlik için önemli bir veridir. İŞKUR’a işsizlik ödeneği için başvuranların TÜİK işsiz sayılarına yansıması beklenirken eğilim birbirinden farklı seyrediyor. İŞKUR verilerine göre işsizlik ödeneğine son bir yılda başvuranların sayısı 1 milyon 408 bin, işsizlik ödeneği başvurusu kabul edilenlerin sayısı ise 567 bin kişi olarak gerçekleşti. TÜİK’e göre ise son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısı 341 bin azaldı.

 Ancak TÜİK yıllık işsizlik verilerinde bu eğilim yer almıyor. TÜİK’in yıllık işsizlik verilerinin salgın dönemindeki işten çıkarma yasağı nedeniyle karşılaştırılabilir olmadığını ve yıllık karşılaştırmada ciddi metodolojik sorunlar olduğunu düşünüyoruz."

 TÜİK'E GÖRE İŞSİZLİK AZALDI

Öte yandan TÜİK'in bugün yayınladığı verilere göre; Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 75 bin kişi azalarak 3 milyon 717 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11,2 seviyesinde gerçekleşti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.