‘Turist hayran ama UNESCO Listesinde niye yokuz?’

GÜNDEM 30.01.2020 - 12:13, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

‘Turist hayran ama UNESCO Listesinde niye yokuz?’

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, UNESCO’nun 10 temel kriterinden pek çoğunu karşılayacak nitelikte olmasına rağmen bazı tarihi yerlerimizin Dünya Kültür Mirası listesine girememesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

haberimizvar.net-Milletvekili Subaşı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde 160 ülkeden bin 121 kültürel ve doğal varlık bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi: LİSTEYİ SIRALADI  “Listede, Türkiye’den 18 kültürel ve doğal varlık yer alıyor. Türkiye’den İstanbul’un tarihi alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos ve Letoon, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes, Ani Arkeolojik Alanı, Aphrodisias Antik Kenti, Göbeklitepe, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile Pamukkale-Hierapolis, listede yer alan kültürel ve doğal varlıklardır” YENİ BİR KURGU GEREKLİ Bakanlığın çalışmaları sonucunda Türkiye’den 18 kültürel ve doğal varlığın listeye girdiğini söyleyen Antalya Milletvekili Subaşı, soru önergesinde şöyle devam etti: “ 78 kültürel ve doğal varlık ise yıllardır geçici listede beklemektedir. Öyle ki, Kekova 19 yıldır, Sagalassos ve Perge 10 yıldır, Harran, Ahlat ve Alanya 19 yıldır geçici listede beklemektedir. UNESCO’nun 10 temel kriterinden pek çoğunu karşılayacak nitelikte olmasına rağmen bu kültür varlıklarının Dünya Kültür Mirası listesine girememesinin nedenleri incelenmeli ve gerekli adımlar atılmalıdır. Bu sebeple, UNESCO’yu beklemeden, öncelikli olarak ulusal emanetler listemizi UNESCO benzeri kurguyla oluşturmamız gerekmektedir. KONUYLA İLGİLİ SORULAR Bu bilgiler ışığında; 1-      Ulusal Kültürel Miras Listesi oluşturulması konusunda bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır? 2-      Yıllardır geçici Listede bekleyen, kültürel miraslarımızın, Dünya Kültür Mirası Listesine alınması noktasında Bakanlığınızın ulusal düzeyde ve UNESCO nezdinde yaptığı çalışmalar var mıdır?”   
İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, UNESCO’nun 10 temel kriterinden pek çoğunu karşılayacak nitelikte olmasına rağmen bazı tarihi yerlerimizin Dünya Kültür Mirası listesine girememesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a sordu.

haberimizvar.net-Milletvekili Subaşı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde 160 ülkeden bin 121 kültürel ve doğal varlık bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

LİSTEYİ SIRALADI

 “Listede, Türkiye’den 18 kültürel ve doğal varlık yer alıyor. Türkiye’den İstanbul’un tarihi alanları, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, Hattuşaş, Nemrut Dağı, Xanthos ve Letoon, Safranbolu, Truva Antik Kenti, Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, Çatalhöyük Neolitik Kenti, Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, Bursa ve Cumalıkızık, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Efes, Ani Arkeolojik Alanı, Aphrodisias Antik Kenti, Göbeklitepe, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ile Pamukkale-Hierapolis, listede yer alan kültürel ve doğal varlıklardır”

YENİ BİR KURGU GEREKLİ

Bakanlığın çalışmaları sonucunda Türkiye’den 18 kültürel ve doğal varlığın listeye girdiğini söyleyen Antalya Milletvekili Subaşı, soru önergesinde şöyle devam etti: “ 78 kültürel ve doğal varlık ise yıllardır geçici listede beklemektedir. Öyle ki, Kekova 19 yıldır, Sagalassos ve Perge 10 yıldır, Harran, Ahlat ve Alanya 19 yıldır geçici listede beklemektedir. UNESCO’nun 10 temel kriterinden pek çoğunu karşılayacak nitelikte olmasına rağmen bu kültür varlıklarının Dünya Kültür Mirası listesine girememesinin nedenleri incelenmeli ve gerekli adımlar atılmalıdır. Bu sebeple, UNESCO’yu beklemeden, öncelikli olarak ulusal emanetler listemizi UNESCO benzeri kurguyla oluşturmamız gerekmektedir.

KONUYLA İLGİLİ SORULAR

Bu bilgiler ışığında;

1-      Ulusal Kültürel Miras Listesi oluşturulması konusunda bakanlığınızın yürütmekte olduğu çalışmalar var mıdır?

2-      Yıllardır geçici Listede bekleyen, kültürel miraslarımızın, Dünya Kültür Mirası Listesine alınması noktasında Bakanlığınızın ulusal düzeyde ve UNESCO nezdinde yaptığı çalışmalar var mıdır?” 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.