Türkiye’deki Android krizinde yeni gelişme

GÜNDEM 19.12.2019 - 15:06, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Türkiye’deki Android krizinde yeni gelişme

Rekabet Kurumu’nun Google’a kestiği ceza ve ABD’li şirketin Türkiye’deki Android lisansını iptal edeceğini açıklaması sonrası çıkan krizle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği yöneticileri, Google yetkilileriyle bir araya geldikten sonra, orta yol bulmak için Rekabet Kurulu’yla da görüşecek.

haberimizvar.net-Rekabet Kurumu’nun Google’a kestiği ceza sonrası çıkan krizle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Google yetkilileri ile İstanbul’da bir araya gelen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği yönetimi, Rekabet Kurumu’yla da bir araya gelerek taraflar arasında orta yol bulmaya çalışacak. Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu “haksız rekabete yol açtığı” gerekçesiyle teknoloji devi Google’a ceza kesmiş, şirket ise bunun üzerine Türkiye’deki iş ortaklarına bir yazı göndererek ülke içerisinde Android lisansını durduracağını açıklamıştı. Buna bağlı olarak bazı markaların yeni Android ürünlerini Türkiye’ye getirmeyecekleri veya Türkiye pazarından çekilecekleri iddia edilmişti. Milliyet’in haberine göre tırmanan Android krizine bağlı olarak Google’ın İstanbul ofisinde kritik bir buluşma gerçekleşti. Toplantıda Google yetkilileri ve Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı ile yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi. Toplantıda kriz süreci değerlendirildi ve dernek üyeleri orta yolu bulmaya çalıştı. Dernek, Rekabet Kurumu’yla da bir görüşme düzenleyecek. YÜKÜMLÜLÜKLER EKSİKSİZ YERİNE GETİRİLMELİ  Rekabet Kurumu’nun kestiği ceza ve Google’ın yerel iş ortaklarına yazdığı mektubun ardından şirket, geçtiğimiz günlerde tekrar “İş ortaklarımız ve kullanıcılarımız için bir güncelleme” başlığıyla açıklama yayınlamıştı. Google şirket olarak konunun olabildiğince hızlı şekilde çözümü için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürdüklerini belirttiği açıklamada “Türkiye’de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından, iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye’de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor. Halihazırda mevcut modellerin satışı ve çalışması ise normal şekilde devam edecek” sözlerine yer vermişti. Bu açıklamanın ardından Rekabet Kurumu, Google’a 07.11.2019 itibariyle kanunda belirtildiği şekilde günlük bazda ceza kesmeye başladıklarını açıklamış ve “Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir” demişti. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ise Google’ın bu kararının Türkiye’deki gelişmelerin önünde de bir sıkıntı olabileceğine işaret etmiş ve tarafların anlaşma yolu bulacaklarını umduğunu belirtmişti. Öte yandan Türkiye’ye yeni ürünlerini getirmeyeceği ve pazardan çekileceği iddia edilen Samsung, bu iddiaları yalanlamış ve konunun takipçisi olduklarını belirterek şirketin Türkiye için 2020 planlarını sürdürdüğünü ifade etmişti.  
Rekabet Kurumu’nun Google’a kestiği ceza ve ABD’li şirketin Türkiye’deki Android lisansını iptal edeceğini açıklaması sonrası çıkan krizle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği yöneticileri, Google yetkilileriyle bir araya geldikten sonra, orta yol bulmak için Rekabet Kurulu’yla da görüşecek.

haberimizvar.net-Rekabet Kurumu’nun Google’a kestiği ceza sonrası çıkan krizle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Google yetkilileri ile İstanbul’da bir araya gelen Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği yönetimi, Rekabet Kurumu’yla da bir araya gelerek taraflar arasında orta yol bulmaya çalışacak.

Geçtiğimiz günlerde Rekabet Kurumu “haksız rekabete yol açtığı” gerekçesiyle teknoloji devi Google’a ceza kesmiş, şirket ise bunun üzerine Türkiye’deki iş ortaklarına bir yazı göndererek ülke içerisinde Android lisansını durduracağını açıklamıştı. Buna bağlı olarak bazı markaların yeni Android ürünlerini Türkiye’ye getirmeyecekleri veya Türkiye pazarından çekilecekleri iddia edilmişti.

Milliyet’in haberine göre tırmanan Android krizine bağlı olarak Google’ın İstanbul ofisinde kritik bir buluşma gerçekleşti. Toplantıda Google yetkilileri ve Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı ile yönetim kurulu üyeleri bir araya geldi. Toplantıda kriz süreci değerlendirildi ve dernek üyeleri orta yolu bulmaya çalıştı. Dernek, Rekabet Kurumu’yla da bir görüşme düzenleyecek.

YÜKÜMLÜLÜKLER EKSİKSİZ YERİNE GETİRİLMELİ 
Rekabet Kurumu’nun kestiği ceza ve Google’ın yerel iş ortaklarına yazdığı mektubun ardından şirket, geçtiğimiz günlerde tekrar “İş ortaklarımız ve kullanıcılarımız için bir güncelleme” başlığıyla açıklama yayınlamıştı. Google şirket olarak konunun olabildiğince hızlı şekilde çözümü için Rekabet Kurumu ile birlikte çalışmayı sürdürdüklerini belirttiği açıklamada “Türkiye’de hızlı şekilde kanunlarla uyumlu biçimde çalışmak bizim için büyük önem taşıdığından, iş ortaklarımızla temasa geçerek kendilerini Türkiye’de yeni çıkacak Android cihaz modellerini onaylamayı durdurmak zorunda olduğumuz doğrultusunda bilgilendirdik. Bu, Türkiye’de yeni cihaz modellerinin Google servisleri ile pazara sunulamayacağı anlamına geliyor. Halihazırda mevcut modellerin satışı ve çalışması ise normal şekilde devam edecek” sözlerine yer vermişti.

Bu açıklamanın ardından Rekabet Kurumu, Google’a 07.11.2019 itibariyle kanunda belirtildiği şekilde günlük bazda ceza kesmeye başladıklarını açıklamış ve “Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir” demişti.

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe ise Google’ın bu kararının Türkiye’deki gelişmelerin önünde de bir sıkıntı olabileceğine işaret etmiş ve tarafların anlaşma yolu bulacaklarını umduğunu belirtmişti.

Öte yandan Türkiye’ye yeni ürünlerini getirmeyeceği ve pazardan çekileceği iddia edilen Samsung, bu iddiaları yalanlamış ve konunun takipçisi olduklarını belirterek şirketin Türkiye için 2020 planlarını sürdürdüğünü ifade etmişti.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.