Türkiye’dekiler dahil binlerce telefon izlenmiş

GÜNDEM 19.07.2021 - 13:07, Güncelleme: 19.07.2021 - 13:07
 

Türkiye’dekiler dahil binlerce telefon izlenmiş

İsrailli NSO Group’un geliştirdiği casus yazılım ‘Pegasus’ ile 50 binden fazla telefon numarasının takip edildiği ileri sürüldü. Listede Türkiye’den isimler de yer alıyor.

haberimizvar.net- İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group’un geliştirdiği ‘Pegasus’ adlı casus yazılımının hükümetler tarafından aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçileri izlemek için kullanıldığı iddia edildi. Araştırma, Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories ortaklığında The Washington Post, The Guardian ve Le Monde’un de aralarında olduğu 16 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirildi. Pegasus’la 50 binden fazla telefon numarasının takip edildiği, hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimlerin yer aldığı belirtildi. TÜRKİYE’DEN DE İSİMLER VAR Araştırma sonucunda, NSO Group’un müşterisi olduğu tahmin edilen 11 ülke belirlendi: Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Togo. Takip edilen telefon numaraları arasında Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyle bağlantılı isimlerin de bulunduğu aktarıldı. The Washington Post’a göre Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ve eşi Hanan Elatr’ın yanı sıra, Türkiye’deki Kaşıkçı davasını yürüten eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın da ismi de casus yazılımla cep telefonlarına ulaşılanlar listesinde. Ayrıca AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ile Türk Arap Medya Derneği Başkanı ve Kaşıkçı’nın arkadaşı Turan Kışlakçı’nın da telefonlarının izlenmiş olabileceği kaydedildi. NSO GROUP İDDİAYI YALANLADI NSO Group’un yazılı açıklamasında, şirkete yöneltilen iddialar yalanlandı. Casus yazılımın Kaşıkçı cinayetinde kullanılmadığını söyleyen şirket yetkilileri, “Daha önce de belirtildiği gibi, teknolojimiz Kaşıkçı’nın cinayetiyle ilişkilendirilemez” dedi. Geçtiğimiz yıllarda NSO Group’un Kaçıkçı ve birkaç arkadaşının telefonlarına sızdığı ileri sürülmüştü. Kaşıkçı’nın bir grup arkadaşı, NSO şirketine İsrail ve Kıbrıs’ta dava açmıştı. Şirket, muhalif isimleri hedef almakta Suudi Arabistan’a yardım etmekle suçlanıyordu. PEGASUS NASIL ÇALIŞIYOR? NSO Group tarafından geliştirilen yazılım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebiliyor. Pegasus, WhatsApp ve Signal gibi şifreli mesajlaşma uygulamalardan yapılan yazışmalar ve çağrılara, kısa mesajlara, tarayıcı geçmişine ve uygulamalarda depolanan veriler ile şifrelere ulaşabiliyor. Casus yazılım, telefon kullanıcısının konumunu, kişinin sabit mi yoksa hareket halinde mi olduğunu da belirleyebiliyor. 
İsrailli NSO Group’un geliştirdiği casus yazılım ‘Pegasus’ ile 50 binden fazla telefon numarasının takip edildiği ileri sürüldü. Listede Türkiye’den isimler de yer alıyor.

haberimizvar.net-  İsrail merkezli teknoloji şirketi NSO Group’un geliştirdiği ‘Pegasus’ adlı casus yazılımının hükümetler tarafından aktivistler, gazeteciler, iş insanları ve siyasetçileri izlemek için kullanıldığı iddia edildi. Araştırma, Uluslararası Af Örgütü ve Forbidden Stories ortaklığında The Washington Post, The Guardian ve Le Monde’un de aralarında olduğu 16 medya kuruluşu tarafından gerçekleştirildi. Pegasus’la 50 binden fazla telefon numarasının takip edildiği, hedef alınan gazeteciler arasında, CNN, New York Times, Al Jazeera, Le Monde, Bloomberg gibi kuruluşlarda çalışan isimlerin yer aldığı belirtildi.

TÜRKİYE’DEN DE İSİMLER VAR

Araştırma sonucunda, NSO Group’un müşterisi olduğu tahmin edilen 11 ülke belirlendi: Azerbaycan, Bahreyn, Macaristan, Hindistan, Kazakistan, Fas, Ruanda, Meksika, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Togo. Takip edilen telefon numaraları arasında Türkiye’de öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın cinayetiyle bağlantılı isimlerin de bulunduğu aktarıldı. The Washington Post’a göre Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz ve eşi Hanan Elatr’ın yanı sıra, Türkiye’deki Kaşıkçı davasını yürüten eski İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan’ın da ismi de casus yazılımla cep telefonlarına ulaşılanlar listesinde. Ayrıca AKP Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay ile Türk Arap Medya Derneği Başkanı ve Kaşıkçı’nın arkadaşı Turan Kışlakçı’nın da telefonlarının izlenmiş olabileceği kaydedildi.

NSO GROUP İDDİAYI YALANLADI

NSO Group’un yazılı açıklamasında, şirkete yöneltilen iddialar yalanlandı. Casus yazılımın Kaşıkçı cinayetinde kullanılmadığını söyleyen şirket yetkilileri, “Daha önce de belirtildiği gibi, teknolojimiz Kaşıkçı’nın cinayetiyle ilişkilendirilemez” dedi. Geçtiğimiz yıllarda NSO Group’un Kaçıkçı ve birkaç arkadaşının telefonlarına sızdığı ileri sürülmüştü. Kaşıkçı’nın bir grup arkadaşı, NSO şirketine İsrail ve Kıbrıs’ta dava açmıştı. Şirket, muhalif isimleri hedef almakta Suudi Arabistan’a yardım etmekle suçlanıyordu.

PEGASUS NASIL ÇALIŞIYOR?

NSO Group tarafından geliştirilen yazılım, hedef alınan kişinin telefona cevap vermesi halinde dahi yüklenebiliyor. Pegasus, WhatsApp ve Signal gibi şifreli mesajlaşma uygulamalardan yapılan yazışmalar ve çağrılara, kısa mesajlara, tarayıcı geçmişine ve uygulamalarda depolanan veriler ile şifrelere ulaşabiliyor. Casus yazılım, telefon kullanıcısının konumunu, kişinin sabit mi yoksa hareket halinde mi olduğunu da belirleyebiliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.