Türkiye'nin risk primi 19 yılın zirvesinde

GÜNDEM 13.06.2022 - 14:43, Güncelleme: 13.06.2022 - 14:43
 

Türkiye'nin risk primi 19 yılın zirvesinde

Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 2003’ten bu yana en yüksek düzey olan 837 baz puana yükseldi. CDS primi 300’ün üzerinde olan ekonomiler aşırı kırılgan olarak kabul ediliyor.

haberimizvar.net-  Ekonomide derinleşen krize bağlı olarak Türkiye'nin risk primindeki yükseliş de devam ediyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası 837 baz puan seviyesini gördü. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, artan risk primleri nedeniyle 10 yıllık eurobondun getirisi yüzde 10,6 seviyesine çıkarak rekor kırdı. Haftanın ilk işlem gününde CDS'nin 19 yılın en yüksek kapanışa ilerlediği görüldü. 2008 Ekim ayında CDS'de günlük kapanış seviyesi 831 baz puan olmuştu. Geçen cuma günü ise kapanış 828 seviyesinden gerçekleşti.   Haftanın ilk işlem gününde 831 baz puanın üzerinde kapanış gerçekleşmesi durumunda risk priminde 2003'ten bu yana en yüksek kapanış kaydedilmiş olacak. 2003 yılı Mart ayında CDS'de 1.416 baz puanlık kapanış görülmüştü. YÜKSEK CDS PRİMİ BORÇLANMA MALİYETİNİN ARTMASI DEMEK CDS priminin yüksek olması, devletin borçlanma maliyetinin artması demek. Bu hem TL hem de dolar bazında şirketlerin de borçlanma maliyetlerini artırıyor İktisatçı Mahfi Eğilmez, 13 Mart 2020 tarihli yazısında, CDS primine ilişkin şu bilgilendirmeyi yapmıştı: " CDS, Credit Default Swap (kredi batma riskinin değiş tokuş edilmesi) deyiminin kısaltmasıdır. CDS, bir kişi ya da kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir miktar karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bu çerçevede bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır. CDS primi piyasada tıpkı döviz kurları gibi anlık arz ve talebe göre ortaya çıkar. O nedenle risk ölçmekteki en objektif ölçü olarak kabul edilir. 5 yıllık CDS primi; 5 yıllık ABD Hazine Tahvili verimine bağlı olarak geçmiş ve mevcut verilere dayanılarak belirlenir. CDS primi 300’ün üzerinde olan ekonomiler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor.." 
Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası (CDS) 2003’ten bu yana en yüksek düzey olan 837 baz puana yükseldi. CDS primi 300’ün üzerinde olan ekonomiler aşırı kırılgan olarak kabul ediliyor.

haberimizvar.net-  Ekonomide derinleşen krize bağlı olarak Türkiye'nin risk primindeki yükseliş de devam ediyor. Türkiye'nin 5 yıllık kredi temerrüt takası 837 baz puan seviyesini gördü. Bloomberg HT'nin aktardığına göre, artan risk primleri nedeniyle 10 yıllık eurobondun getirisi yüzde 10,6 seviyesine çıkarak rekor kırdı.

Haftanın ilk işlem gününde CDS'nin 19 yılın en yüksek kapanışa ilerlediği görüldü. 2008 Ekim ayında CDS'de günlük kapanış seviyesi 831 baz puan olmuştu. Geçen cuma günü ise kapanış 828 seviyesinden gerçekleşti.

 

Haftanın ilk işlem gününde 831 baz puanın üzerinde kapanış gerçekleşmesi durumunda risk priminde 2003'ten bu yana en yüksek kapanış kaydedilmiş olacak. 2003 yılı Mart ayında CDS'de 1.416 baz puanlık kapanış görülmüştü.

YÜKSEK CDS PRİMİ BORÇLANMA MALİYETİNİN ARTMASI DEMEK

CDS priminin yüksek olması, devletin borçlanma maliyetinin artması demek. Bu hem TL hem de dolar bazında şirketlerin de borçlanma maliyetlerini artırıyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, 13 Mart 2020 tarihli yazısında, CDS primine ilişkin şu bilgilendirmeyi yapmıştı: "

CDS, Credit Default Swap (kredi batma riskinin değiş tokuş edilmesi) deyiminin kısaltmasıdır. CDS, bir kişi ya da kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir miktar karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bu çerçevede bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır. CDS primi piyasada tıpkı döviz kurları gibi anlık arz ve talebe göre ortaya çıkar. O nedenle risk ölçmekteki en objektif ölçü olarak kabul edilir. 5 yıllık CDS primi; 5 yıllık ABD Hazine Tahvili verimine bağlı olarak geçmiş ve mevcut verilere dayanılarak belirlenir.
CDS primi 300’ün üzerinde olan ekonomiler aşırı kırılgan ekonomiler olarak kabul ediliyor.." 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.