Türklere ev yok!

YEREL 11.03.2024 - 13:41, Güncelleme: 11.03.2024 - 13:41
 

Türklere ev yok!

Yabancı nüfus yoğunluğunun arttığı Antalya'da özellikle Konyaaltı ve Lara bölgelerinde evler Euro ve Dolarla kiralanmaya başlandı. İlanlarda kiralık konut ve işyerleri için Euro ve Dolar şartı bulunduğu için de konut kiralarda düşüş olacağı yönündeki tahminlerde tutmaz oldu.

haberimizvar.net- Antalya’da ev sahipleri kira ücretlerini yasak olmasına rağmen Dolar ve Euro olarak belirlemeye başladı. Türk vatandaşları, yabancılara tanınan çifte standart nedeniyle kendi ülkelerinde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladı. Yüksek kira fiyatlarının yanı sıra son zamanlarda ev sahiplerinin istekleri kiracıları mağdur ediyor. Ev sahiplerinin isteklerinin yanı sıra yüksek kiralar vatandaşların ev bulamamasına neden oluyor.  Artan kira fiyatlarının pahalılığı, vatandaşı zor durumda bırakıyor.  Buna ek olarak emlakçıların ‘sadece yabancılar için’ ya da ‘sadece dolar / euro üzerinden ödeme yapılır’ şeklinde yaptıkları konut ilan paylaşımları, Antalya’nın içinde bulunduğu sorunu gözler önüne serdi. Antalya’nın yabancı göçünün yoğun görüldüğü Konyaaltı ve Lara gibi gelir seviyesi daha yüksek olan yerlerde yaşanan bu konut sorunuyla alakalı isyan eden vatandaşlar, “Kendi yurdumuzda bize ev yok. İkinci sınıf vatandaş gibi hissediyoruz. Zaten Türkçe duymak zorlaştı, her yerde yabancı ilanlar ve tabelalar var. Bu da yetmezmiş gibi Türk’e ev vermediklerini söyleyen ev sahipleriyle uğraşıyoruz. Türk Lirası kazanıyoruz, para birimimiz Türk Lirası ama Türk Lira harici bir para birimi ile ödeme istiyorlar. Yurdumuzdan mı edildik? Nedir bu ayrımcılık?” şeklinde konuşarak sorunlarını dile getirdi. TÜRKLER İSYANDA Antalya’da barınma, eğlenme, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamayan vatandaşlar, maddi sebeplerden dolayı bu sektörlerin kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak görmelerine tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Ekonomik kriz dolayısıyla geçinmekte zorlanıyoruz, biz kendi köyümüze dönüyoruz. Memleketine dönmek zorunda kalan komşularımız var. Ayrı yaşayan gençler ailesinin yanına dönüyor ki masraf artmasın. Geçinmek zorlaştı. Yabancılar kadar değer görmemek ağrımıza gidiyor. Belli başlı ilçelerde sadece Dolar ile Euro üzerinden ödeme alınması, Türkçe konuşanın bulunmasının imkansızlaşması bizim için kabul edilebilir değil. Buralar Türkiye'den mi koparıldı yoksa biz mi yurt dışındayız?” şeklinde tepki verdi. Türkiye'nin gözde üniversitelerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne gelmek isteyen ama konut fiyatları sebebiyle gelemeyen gençler isyan etti. Gençler, “Türk vatandaşları olarak yaşadığımız bu barınma sorunundan dolayı kazandığımız üniversiteye okumaya gidemiyoruz. Antalya'yı tercih dahi etmeyen arkadaşlarımız oluyor. Yabancılara yapılan bu çifte standarttan şikayetçiyiz, dışlanıyoruz” şeklinde açıklama yaparak içinde bulundukları durumdan duydukları rahatsızlıkları dile getirdiler. Oysaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla döviz cinsinden kiralama yasaklanmıştı. Resmi Gazete’de, “Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları Gayrimenkul Kiralama Sözleşmelerinin kira bedellerinin döviz cinsinden veya dövizle endeksli olarak belirlenemeyeceği kararlaştırılmıştır.” denilmişti.
Yabancı nüfus yoğunluğunun arttığı Antalya'da özellikle Konyaaltı ve Lara bölgelerinde evler Euro ve Dolarla kiralanmaya başlandı. İlanlarda kiralık konut ve işyerleri için Euro ve Dolar şartı bulunduğu için de konut kiralarda düşüş olacağı yönündeki tahminlerde tutmaz oldu.

haberimizvar.net- Antalya’da ev sahipleri kira ücretlerini yasak olmasına rağmen Dolar ve Euro olarak belirlemeye başladı. Türk vatandaşları, yabancılara tanınan çifte standart nedeniyle kendi ülkelerinde ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye başladı.

Yüksek kira fiyatlarının yanı sıra son zamanlarda ev sahiplerinin istekleri kiracıları mağdur ediyor. Ev sahiplerinin isteklerinin yanı sıra yüksek kiralar vatandaşların ev bulamamasına neden oluyor.  Artan kira fiyatlarının pahalılığı, vatandaşı zor durumda bırakıyor.  Buna ek olarak emlakçıların ‘sadece yabancılar için’ ya da ‘sadece dolar / euro üzerinden ödeme yapılır’ şeklinde yaptıkları konut ilan paylaşımları, Antalya’nın içinde bulunduğu sorunu gözler önüne serdi.

Antalya’nın yabancı göçünün yoğun görüldüğü Konyaaltı ve Lara gibi gelir seviyesi daha yüksek olan yerlerde yaşanan bu konut sorunuyla alakalı isyan eden vatandaşlar, “Kendi yurdumuzda bize ev yok. İkinci sınıf vatandaş gibi hissediyoruz. Zaten Türkçe duymak zorlaştı, her yerde yabancı ilanlar ve tabelalar var. Bu da yetmezmiş gibi Türk’e ev vermediklerini söyleyen ev sahipleriyle uğraşıyoruz. Türk Lirası kazanıyoruz, para birimimiz Türk Lirası ama Türk Lira harici bir para birimi ile ödeme istiyorlar. Yurdumuzdan mı edildik? Nedir bu ayrımcılık?” şeklinde konuşarak sorunlarını dile getirdi.

TÜRKLER İSYANDA

Antalya’da barınma, eğlenme, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamayan vatandaşlar, maddi sebeplerden dolayı bu sektörlerin kendilerini ikinci sınıf vatandaş olarak görmelerine tepki gösterdi. Vatandaşlar, “Ekonomik kriz dolayısıyla geçinmekte zorlanıyoruz, biz kendi köyümüze dönüyoruz. Memleketine dönmek zorunda kalan komşularımız var. Ayrı yaşayan gençler ailesinin yanına dönüyor ki masraf artmasın. Geçinmek zorlaştı. Yabancılar kadar değer görmemek ağrımıza gidiyor. Belli başlı ilçelerde sadece Dolar ile Euro üzerinden ödeme alınması, Türkçe konuşanın bulunmasının imkansızlaşması bizim için kabul edilebilir değil. Buralar Türkiye'den mi koparıldı yoksa biz mi yurt dışındayız?” şeklinde tepki verdi.

Türkiye'nin gözde üniversitelerinden biri olan Akdeniz Üniversitesi'ne gelmek isteyen ama konut fiyatları sebebiyle gelemeyen gençler isyan etti. Gençler, “Türk vatandaşları olarak yaşadığımız bu barınma sorunundan dolayı kazandığımız üniversiteye okumaya gidemiyoruz. Antalya'yı tercih dahi etmeyen arkadaşlarımız oluyor. Yabancılara yapılan bu çifte standarttan şikayetçiyiz, dışlanıyoruz” şeklinde açıklama yaparak içinde bulundukları durumdan duydukları rahatsızlıkları dile getirdiler.

Oysaki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla döviz cinsinden kiralama yasaklanmıştı. Resmi Gazete’de, “Türkiye'de yerleşik kişilerin kendi aralarında yapacakları Gayrimenkul Kiralama Sözleşmelerinin kira bedellerinin döviz cinsinden veya dövizle endeksli olarak belirlenemeyeceği kararlaştırılmıştır.” denilmişti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.