Üreticilere virüs konferansı

EKONOMİ 25.10.2019 - 12:18, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Üreticilere virüs konferansı

Antalya'nın Demre İlçesi’nde bazı domates seralarında 'tomato brown rugose fruit' virüsünün görülmesi üzerine, bilgilendirme konferansı düzenlendi

haberimizvar.net İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, BATEM ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Demre Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Bülent Ünver, BATEM'den Bitki Hastalıkları Bölüm Başkanı Necla Çelik, bakteriyel hastalıklar uzmanı Serap Melike Sülü katıldı. Konferansı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Büyükşehir Belediye meclisi üyeleri, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, ziraat mühendisleri, ilaç bayileri ve üreticiler izledi. ÜRETİCİNİN KABUSU VİRÜS BATEM uzmanı Necla Çelik, "Maalesef üreticinin kabusu olan virüs, Demre'deki domates seralarında görüldü. Biz de hemen bu konferansı düzenledik. Virüslerin kimyasal tedavisi, mücadelesi yok. Şüpheli bir durum gördüğünüz zaman hemen bir uzmana başvurun. Virüslü bitkiyi bir eldivenle yerinden sökün. Anında poşete koyarak, dışarı çıkarın. Mutlaka yakarak ihma edin. Virüsler, tohumla, temas yoluyla, böceklerle bulaşır ve yayılır. Belirtileri, yaprakta sararma, mozayik lekeler, kabarık beneklilik, damarlarda renk açılması, halkalı lekeler, yapraklarda kıvrılma ve bodurlaşmadır" dedi. ARILAR YAYILMAYA NEDEN OLUYOR Bambus arılarının da virüslerin yayılmasına neden olduğunu kaydeden Çelik, şunları kaydetti: "Domates serasında virüs görürseniz, bambus arısı kovanını mutlaka değiştirin. Virüslerin en etkili olduğu sebze maalesef domates. Fide dikiminde kontrol edin. Virüslü fide görürseniz mutlaka imha edin. Çalışanlar mutlaka hijyen koşullarına uymalı. Giysiler temiz olmalı. Sezon sonunda serada tek yaprak kalmayacak şekilde temizlenmeli. Tek çözüm erken tespit ve hastalıklı bitkileri alarak ve yakarak yok etme." BATEM Uzmanı Serap Melike Sülü de bakteriler konusunda bir bilgilendirme yaptı. Bakterilerin ilaçlama, sulama, bakım, gübreleme, tohum ve tohum dışı kaynaklardan, seradan seraya yayıldığını belirterek, "Bakterilerle en iyi mücadele yöntemi kültürel ve hijyen mücadele" dedi.
Antalya'nın Demre İlçesi’nde bazı domates seralarında 'tomato brown rugose fruit' virüsünün görülmesi üzerine, bilgilendirme konferansı düzenlendi

haberimizvar.net İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, BATEM ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Demre Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa, konuşmacı olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden Bülent Ünver, BATEM'den Bitki Hastalıkları Bölüm Başkanı Necla Çelik, bakteriyel hastalıklar uzmanı Serap Melike Sülü katıldı. Konferansı, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Büyükşehir Belediye meclisi üyeleri, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, ziraat mühendisleri, ilaç bayileri ve üreticiler izledi.

ÜRETİCİNİN KABUSU VİRÜS

BATEM uzmanı Necla Çelik, "Maalesef üreticinin kabusu olan virüs, Demre'deki domates seralarında görüldü. Biz de hemen bu konferansı düzenledik. Virüslerin kimyasal tedavisi, mücadelesi yok. Şüpheli bir durum gördüğünüz zaman hemen bir uzmana başvurun. Virüslü bitkiyi bir eldivenle yerinden sökün. Anında poşete koyarak, dışarı çıkarın. Mutlaka yakarak ihma edin. Virüsler, tohumla, temas yoluyla, böceklerle bulaşır ve yayılır. Belirtileri, yaprakta sararma, mozayik lekeler, kabarık beneklilik, damarlarda renk açılması, halkalı lekeler, yapraklarda kıvrılma ve bodurlaşmadır" dedi.

ARILAR YAYILMAYA NEDEN OLUYOR

Bambus arılarının da virüslerin yayılmasına neden olduğunu kaydeden Çelik, şunları kaydetti: "Domates serasında virüs görürseniz, bambus arısı kovanını mutlaka değiştirin. Virüslerin en etkili olduğu sebze maalesef domates. Fide dikiminde kontrol edin. Virüslü fide görürseniz mutlaka imha edin. Çalışanlar mutlaka hijyen koşullarına uymalı. Giysiler temiz olmalı. Sezon sonunda serada tek yaprak kalmayacak şekilde temizlenmeli. Tek çözüm erken tespit ve hastalıklı bitkileri alarak ve yakarak yok etme." BATEM Uzmanı Serap Melike Sülü de bakteriler konusunda bir bilgilendirme yaptı. Bakterilerin ilaçlama, sulama, bakım, gübreleme, tohum ve tohum dışı kaynaklardan, seradan seraya yayıldığını belirterek, "Bakterilerle en iyi mücadele yöntemi kültürel ve hijyen mücadele" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.