Üretimin önündeki engeller kalkmalı

EKONOMİ 31.08.2021 - 17:59, Güncelleme: 31.08.2021 - 17:59
 

Üretimin önündeki engeller kalkmalı

Pandemi döneminde bile Antalya tarımının ve ekonomisinin Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirten ATB Başkanı Çandır, “Antalya üretmeye hazır. Yeter ki engeller kaldırılsın, destek verilsin” dedi

haberimizvar.net- Bir tarım kendi olan Antalya’nın, pandemi döneminde bile ürettiğini ve ülke ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, özellikle ihracat konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesini istedi. Antalya’nın son yıllarda başta yaş meyve sebze ve süs bitkileri olmak üzere, ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğini belirten Çandır, “2021’in ilk 7 ayı toplamında bir önceki yılın ilk 7 ayına göre toplam tarım ve gıda ihracatı Türkiye’de yüzde 18,3 büyürken, Antalya’da yüzde 40 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre Temmuz’da Antalya’da toplam ihracat içinde tarımın payı yüzde 5 artarak yüzde 54 oldu” diye konuştu. YETER Kİ ENGELLER KALKSIN Pandemi döneminde tarım ürünlerinin ihracatında bazı sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Çandır, “Portakalın ihracat döneminde, ihracata dolaylı yasak geldi, sonra yanlıştan geri dönüldü. Rusya ile domates kotası sıkıntısı devam ediyor. Lojistik fiyatlarının aşırı artışıyla ilgili sıkıntılarımız bitmiyor. Antalya üretiyor, ürettiğini de dünya sofralarına ulaştırmaya hazır, yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın” şeklinde konuştu. SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ Salgın döneminde iş dünyasının finansal yapısına direnç katacak destek ve kolaylıklara ihtiyaç duyulduğuna değinen Çandır, şöyle konuştu: “Salgının etkisi halen atlatılmamışken kısa çalışma ödeneği sonlandırıldı. Özellikle küçük işletmeler için can suyu olan kısa çalışma ödeneği tekrar hayata geçirilmeli. Artan maliyetler nedeniyle fide ve diğer girdilerin temininde zorlanan üreticilere hibe desteklerin sunulmasını, kış dönemi için işletmelere kira destek mekanizması geliştirilmesini, kamuya olan birikmiş ödemelerin ertelenmesini, sektör ayrımı yapmaksızın uygun maliyetli kredi imkanlarının yaratılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Pandemi döneminde bile Antalya tarımının ve ekonomisinin Türkiye ortalamasının üzerinde büyüdüğünü belirten ATB Başkanı Çandır, “Antalya üretmeye hazır. Yeter ki engeller kaldırılsın, destek verilsin” dedi

haberimizvar.net- Bir t arım kendi olan Antalya’nın, pandemi döneminde bile ürettiğini ve ülke ekonomisine katkı sağladığını söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, özellikle ihracat konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesini istedi. Antalya’nın son yıllarda başta yaş meyve sebze ve süs bitkileri olmak üzere, ihracatta Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilediğini belirten Çandır, “2021’in ilk 7 ayı toplamında bir önceki yılın ilk 7 ayına göre toplam t arım ve gıda ihracatı Türkiye’de yüzde 18,3 büyürken, Antalya’da yüzde 40 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre Temmuz’da Antalya’da toplam ihracat içinde tarımın payı yüzde 5 artarak yüzde 54 oldu” diye konuştu.

YETER Kİ ENGELLER KALKSIN

Pandemi döneminde t arım ürünlerinin ihracatında bazı sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Çandır, “Portakalın ihracat döneminde, ihracata dolaylı yasak geldi, sonra yanlıştan geri dönüldü. Rusya ile domates kotası sıkıntısı devam ediyor. Lojistik fiyatlarının aşırı artışıyla ilgili sıkıntılarımız bitmiyor. Antalya üretiyor, ürettiğini de dünya sofralarına ulaştırmaya hazır, yeter ki önümüzdeki engeller kaldırılsın” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

Salgın döneminde iş dünyasının finansal yapısına direnç katacak destek ve kolaylıklara ihtiyaç duyulduğuna değinen Çandır, şöyle konuştu: “Salgının etkisi halen atlatılmamışken kısa çalışma ödeneği sonlandırıldı. Özellikle küçük işletmeler için can suyu olan kısa çalışma ödeneği tekrar hayata geçirilmeli. Artan maliyetler nedeniyle fide ve diğer girdilerin temininde zorlanan üreticilere hibe desteklerin sunulmasını, kış dönemi için işletmelere kira destek mekanizması geliştirilmesini, kamuya olan birikmiş ödemelerin ertelenmesini, sektör ayrımı yapmaksızın uygun maliyetli kredi imkanlarının yaratılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.