Urfan’dan kuraklık uyarısı

YEREL 31.12.2020 - 12:41, Güncelleme: 31.12.2020 - 12:48
 

Urfan’dan kuraklık uyarısı

ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, önümüzdeki günlerde dünyanın maruz kalacağı kuraklık için dikkatli olma uyarısında bulundu

haberimizvar.net-  Dünyayı etkileyecek kuraklık hakkında açıklama yapan ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, “Dünya daha kötü kuraklıklara maruz kalacak. Günümüzde kuraklığın alametlerini görüyoruz ancak daha kötü kuraklıklar geliyor. Daha sıcak bir dünyada daha fazla yağmur yağacak, ancak ihtiyacımız olan yerde değil.  Peki, bu ne demekti, sera gazı emisyonları arttıkça dünyanın da ortalama sıcaklığı artacak buna bağlı olarak yağışlar artacak dünya daha fazla yağış alacak olsa da, kuraklıklar daha uzun süre devam edecek ve daha yoğun hale gelecektir. Bu bütün dünyayı ilgilendirecek Kaliforniya ve Batı ABD'nin çoğu, Akdeniz ve Afrika'nın bazı bölgeleri ve kurak bölge içinde kalan tüm alanlar için geçerli olacaktır” dedi.  RİSK YÖNETİMİ  Önümüzdeki günlerde ise yeraltı suları ile nehirlerde debi düşüşü dolayısıla ‘hidrolik kuraklık ‘ riski de görüldüğünü belirten Urfan, sulu tarım bitkilerini de etkileneceğini söyleyerek acil önlem almak gerektiğini ifade etti. Urfan, “Kuraklık etkileri yavaş ve uzun süren çoğu zaman yavaş ilerleyen ve uzun süren bir karakteri mevcuttur. Bu karakteri kuraklığa karşı alınması gereken tedbirlerinde kuraklık çıkmadan önce alınmasını ve kuraklığın uzun süren etkilerini, uzun dönemde ortadan kaldıracak özellikte olmasını gerektirmektedir. Bundan dolayı kuraklık yönetiminde ve planlanmasında kuraklığın uzun süren etkilerini yatıştırmak için risk yönetimi kavramı esastır. Kuraklık krizine karşı bir an da alınan tedbirlerin pek de etkili olmadığını ve yanlış kararlara varabileceğimizi kuraklıkla bizden daha önce mücadele etmeye başlamış ülkelerin tecrübelerinden anlamaktayız. Onun için bu ülkelerde risk yönetimine dayanan kuraklık planlaması ulusal düzeyde ve bölgeler düzeyde sürdürülmekte ve benzer adımları içermektedir Dünyadaki ve ülkemizdeki kuraklık yönündeki olumsuz iklim değişimleri ve artan su talepleri kuraklık riskini göz önünde bulunduracak şekilde risk yönetimini gerekli kılmaktadır” dedi. 
ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, önümüzdeki günlerde dünyanın maruz kalacağı kuraklık için dikkatli olma uyarısında bulundu

haberimizvar.net-  Dünyayı etkileyecek kuraklık hakkında açıklama yapan ASKON Antalya Şube Başkanı Cahit Urfan, “Dünya daha kötü kuraklıklara maruz kalacak. Günümüzde kuraklığın alametlerini görüyoruz ancak daha kötü kuraklıklar geliyor. Daha sıcak bir dünyada daha fazla yağmur yağacak, ancak ihtiyacımız olan yerde değil.  Peki, bu ne demekti, sera gazı emisyonları arttıkça dünyanın da ortalama sıcaklığı artacak buna bağlı olarak yağışlar artacak dünya daha fazla yağış alacak olsa da, kuraklıklar daha uzun süre devam edecek ve daha yoğun hale gelecektir. Bu bütün dünyayı ilgilendirecek Kaliforniya ve Batı ABD'nin çoğu, Akdeniz ve Afrika'nın bazı bölgeleri ve kurak bölge içinde kalan tüm alanlar için geçerli olacaktır” dedi. 

RİSK YÖNETİMİ 
Önümüzdeki günlerde ise yeraltı suları ile nehirlerde debi düşüşü dolayısıla ‘hidrolik kuraklık ‘ riski de görüldüğünü belirten Urfan, sulu tarım bitkilerini de etkileneceğini söyleyerek acil önlem almak gerektiğini ifade etti. Urfan, “Kuraklık etkileri yavaş ve uzun süren çoğu zaman yavaş ilerleyen ve uzun süren bir karakteri mevcuttur. Bu karakteri kuraklığa karşı alınması gereken tedbirlerinde kuraklık çıkmadan önce alınmasını ve kuraklığın uzun süren etkilerini, uzun dönemde ortadan kaldıracak özellikte olmasını gerektirmektedir. Bundan dolayı kuraklık yönetiminde ve planlanmasında kuraklığın uzun süren etkilerini yatıştırmak için risk yönetimi kavramı esastır. Kuraklık krizine karşı bir an da alınan tedbirlerin pek de etkili olmadığını ve yanlış kararlara varabileceğimizi kuraklıkla bizden daha önce mücadele etmeye başlamış ülkelerin tecrübelerinden anlamaktayız. Onun için bu ülkelerde risk yönetimine dayanan kuraklık planlaması ulusal düzeyde ve bölgeler düzeyde sürdürülmekte ve benzer adımları içermektedir Dünyadaki ve ülkemizdeki kuraklık yönündeki olumsuz iklim değişimleri ve artan su talepleri kuraklık riskini göz önünde bulunduracak şekilde risk yönetimini gerekli kılmaktadır” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.