'Varlık Fonu’nun denetimi de denetime muhtaç’

SİYASET 18.10.2019 - 13:44, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

'Varlık Fonu’nun denetimi de denetime muhtaç’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Ekim Çarşamba günü yapılan toplantıda Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin ve Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu’nun 2017 yılı Denetim Raporu görüşüldü

haberimizvar.net CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı bu toplantıda yapmış olduğu konuşmada “Varlık Fonu’nun bağımsız denetiminin de denetime ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır. Resmi denetim raporunda çok çarpıcı ödemeler yapıldığı tespit edilmiştir” dedi. Cavit Arı, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, “Söz konusu raporun ‘Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri Alımı Kapsamında Yapılan İşlemler’ kısmında “2017 yılında Türkiye Varlık Fonu, inceleme dönemimiz itibarıyla bağımsız denetim, hukuki danışmanlık ve diğer danışmanlık için toplam 9 milyon 159 bin 891 TL olan danışmanlık hizmeti satın almıştır. Bu hizmetlerin 3 milyon 83 bin TL'si bağımsız denetim giderlerinden, 2 milyon 356 bin 67 TL'si hukuki danışmanlık giderlerinden, 3 milyon 720 bin 244 TL'si ise diğer danışmanlık giderlerinden teşekkül etmektedir” dedi. CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR “Varlık Fonu A.Ş.’nin 2017 yılında hiçbir faaliyetinin olmadığı raporda bellidir” diyerek konuşmasına devam eden Arı, “Sadece fon ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. Ancak bağımsız denetim firmalarına önemli ödemeler yapıldığı ve özellikle de 2 milyon 356 bin 647 TL tutan nasıl bir hukuki danışmanlık hizmeti alındığını raporda yazılıdır. Şimdi soruyorum. Bu süreç içerisinde Varlık Fonu ile ve ayrıca dönem içerisinde hiçbir faaliyeti bulunmayan Varlık Fonu A.Ş. ile ilgili olarak hangi nedenlerle hukuki danışmanlık satın alınmıştır? Hangi hukuki ihtilaflar olmuştur? Herhangi bir hukuki ihtilaf olmuş ise bunun sonucu ne olmuştur? Ne diye bu kadar yüksek ödeme yapılmıştır? Bu hususların açıklığa kavuşturulması gerekir” dedi. Milletvekili Arı, ayrıca yine meblağ olarak da yüksekliği ile dikkat çeken 3 milyon 720 bin 244 TL tutarında diğer danışmanlık gideri adı altında bir giderden bahsedildiğini, söz konusu giderin detayının ne olduğunu, piyasa koşullarına göre rakam uygun olup olmadığını da sordu. Konuşmasının sonunda Arı, “Yine aynı başlık altında Fon’un kendisine devredilen şirketler için mükerrer denetim yaptırdığı ve fazladan ücret ödendiği, imzalan denetim sözleşmelerinin hükümsüz olduğu ve sözleşmelere istinaden ödenen tutarların ticari avans faizi ile birlikte iade edilmesi gerektiği belirtilmiştir diyerek fazla ödenen denetim ücretinin geri iadesi için idari veya yasal bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise sonucu ne olmuştur?” diyerek konuşmasını tamamladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 16 Ekim Çarşamba günü yapılan toplantıda Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi’nin ve Türkiye Varlık Fonu ve Türkiye Varlık Fonu’nun 2017 yılı Denetim Raporu görüşüldü

haberimizvar.net CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı bu toplantıda yapmış olduğu konuşmada “Varlık Fonu’nun bağımsız denetiminin de denetime ihtiyacı olduğu anlaşılmaktadır. Resmi denetim raporunda çok çarpıcı ödemeler yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Cavit Arı, Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında yaptığı konuşmada, “Söz konusu raporun ‘Denetim ve Danışmanlık Hizmetleri Alımı Kapsamında Yapılan İşlemler’ kısmında “2017 yılında Türkiye Varlık Fonu, inceleme dönemimiz itibarıyla bağımsız denetim, hukuki danışmanlık ve diğer danışmanlık için toplam 9 milyon 159 bin 891 TL olan danışmanlık hizmeti satın almıştır. Bu hizmetlerin 3 milyon 83 bin TL'si bağımsız denetim giderlerinden, 2 milyon 356 bin 67 TL'si hukuki danışmanlık giderlerinden, 3 milyon 720 bin 244 TL'si ise diğer danışmanlık giderlerinden teşekkül etmektedir” dedi.

CEVAPLANMASI İSTENEN SORULAR

“Varlık Fonu A.Ş.’nin 2017 yılında hiçbir faaliyetinin olmadığı raporda bellidir” diyerek konuşmasına devam eden Arı, “Sadece fon ile ilgili bir inceleme yapılmıştır. Ancak bağımsız denetim firmalarına önemli ödemeler yapıldığı ve özellikle de 2 milyon 356 bin 647 TL tutan nasıl bir hukuki danışmanlık hizmeti alındığını raporda yazılıdır. Şimdi soruyorum. Bu süreç içerisinde Varlık Fonu ile ve ayrıca dönem içerisinde hiçbir faaliyeti bulunmayan Varlık Fonu A.Ş. ile ilgili olarak hangi nedenlerle hukuki danışmanlık satın alınmıştır? Hangi hukuki ihtilaflar olmuştur? Herhangi bir hukuki ihtilaf olmuş ise bunun sonucu ne olmuştur? Ne diye bu kadar yüksek ödeme yapılmıştır? Bu hususların açıklığa kavuşturulması gerekir” dedi.

Milletvekili Arı, ayrıca yine meblağ olarak da yüksekliği ile dikkat çeken 3 milyon 720 bin 244 TL tutarında diğer danışmanlık gideri adı altında bir giderden bahsedildiğini, söz konusu giderin detayının ne olduğunu, piyasa koşullarına göre rakam uygun olup olmadığını da sordu.

Konuşmasının sonunda Arı, “Yine aynı başlık altında Fon’un kendisine devredilen şirketler için mükerrer denetim yaptırdığı ve fazladan ücret ödendiği, imzalan denetim sözleşmelerinin hükümsüz olduğu ve sözleşmelere istinaden ödenen tutarların ticari avans faizi ile birlikte iade edilmesi gerektiği belirtilmiştir diyerek fazla ödenen denetim ücretinin geri iadesi için idari veya yasal bir işlem başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise sonucu ne olmuştur?” diyerek konuşmasını tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.