Vekil Özer, Yerli Malı Haftası örneğiyle bütçeyi eleştirdi

SİYASET 09.12.2022 - 23:36, Güncelleme: 09.12.2022 - 23:36
 

Vekil Özer, Yerli Malı Haftası örneğiyle bütçeyi eleştirdi

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde; gelecek haftanın Yerli Malı Haftası olduğunu hatırlatarak, “Bugün çocuğuna ‘Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı’ deseniz, çocuk ne diyor diye garip garip size bakar. Çünkü iğneden ipliğe ithal etmeyi sevdiğinizi artık ilkokuldaki çocuklar dahi biliyor” dedi.

haberimizvar.net- TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, şunları söyledi:  “Maalesef önümüzdeki hafta Yerli Malı Haftası. Maalesef diyorum çünkü bugün çocuğuna ‘Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı’ deseniz, çocuk ne diyor diye garip garip size bakar çünkü iğneden ipliğe ithal etmeyi sevdiğinizi artık ilkokuldaki çocuklar dahi biliyor. Ya da mesela ben bir umut ‘Arpa buğday isteyen, tarlaya buğday eker’ desem, şiir okumaya başlasam, çocuk dertli dertli bakarak tarlalara artık beton ekiliyor, bunlar emeksiz kazanç peşinde diye hayıflanabilir.  “MİLLET KURU EKMEK YİYORSA AÇ DEĞİLDİR’ BİLE DEDİNİZ” Bakınız, burada, bu bütçenin çocuğun beslenme çantasına 2 dilim ekmek koymasına bile faydası yok diyoruz, çocuklar aç diyoruz, beslenemiyor diyoruz; siz yol diyorsunuz, köprü diyorsunuz. ‘Millet kuru ekmek yiyorsa aç değildir’ bile dediniz siz. O yüzden Yerli Malı Haftası'nda portakaldı, cevizdi, kekti, börekti birini dahi okula götüremeyen, cebinde harçlık olmadığı için süt bile alamayan çocuklar sizin için ne deseler haklı değiller mi? Çok değil, bundan on bin yıl önce yani AK Parti otomobili, çamaşır makinesini, buzdolabını daha keşfetmeden önce, bildiğiniz gibi, insanlık mağaralarda yaşıyordu. Bildiğiniz üzere, uygarlık tarihinde avcı-toplayıcılıktan tarıma dayalı yerleşik hayata geçilmesi bir devrimdir. Çünkü insanlık sabahtan akşama peşinde koştuğu yiyeceği artık bizzat kendisi üretme eylemine geçmiştir yani insanlık doğayla etkin bir ortaklığa imza atmıştır. İşte, 10 bin yıl kadar sonra toprağa ne eksen biçebileceğin güzel vatanında mevcut iktidarın doğayla ortaklığımızı bitirmeye çalışması insanlık adına son derece üzücüdür. “TARIMIN KATKISI YÜZDE 10’LARDAN YÜZDE 5’E DÜŞTÜ” Bakınız, sadece yirmi yılda Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre 3 milyon 113 bin hektar tarım alanımız üretimden, 750 bine yakın çiftçimiz kayıt sisteminden çıktı. SGK'ye göre 90 bin çiftçi BAĞ-KUR'unu ödeyecek geliri olmadığını belgeleyerek sigortasını bıraktı. BDDK'ye göre çiftçi başına düşen borç miktarı 134 kat artarak 950 liradan 127 bin lira seviyesine ulaştı. TÜİK'e göre tarımın ülke ekonomisine katkısının payı yüzde 10'lardan yüzde 5'lere düştü. Yani özetle, toprağımıza doğan güneş, yağan yağmur bedava; ata tohumlarımız yüzde 100 garantili ürün verirken ülkemize en çok gelir getirecek olan, dünyayı kapımıza bağlayacak olan tarım sektörümüz giderek büyüyeceğine bitecek kadar küçüldü. Sizce suçlu kim?”
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmelerinde; gelecek haftanın Yerli Malı Haftası olduğunu hatırlatarak, “Bugün çocuğuna ‘Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı’ deseniz, çocuk ne diyor diye garip garip size bakar. Çünkü iğneden ipliğe ithal etmeyi sevdiğinizi artık ilkokuldaki çocuklar dahi biliyor” dedi.

haberimizvar.net- TBMM Genel Kurulu’nda, bugün Milli Savunma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, şunları söyledi:  “Maalesef önümüzdeki hafta Yerli Malı Haftası. Maalesef diyorum çünkü bugün çocuğuna ‘Yerli malı, yurdun malı, herkes onu kullanmalı’ deseniz, çocuk ne diyor diye garip garip size bakar çünkü iğneden ipliğe ithal etmeyi sevdiğinizi artık ilkokuldaki çocuklar dahi biliyor. Ya da mesela ben bir umut ‘Arpa buğday isteyen, tarlaya buğday eker’ desem, şiir okumaya başlasam, çocuk dertli dertli bakarak tarlalara artık beton ekiliyor, bunlar emeksiz kazanç peşinde diye hayıflanabilir. 

“MİLLET KURU EKMEK YİYORSA AÇ DEĞİLDİR’ BİLE DEDİNİZ”

Bakınız, burada, bu bütçenin çocuğun beslenme çantasına 2 dilim ekmek koymasına bile faydası yok diyoruz, çocuklar aç diyoruz, beslenemiyor diyoruz; siz yol diyorsunuz, köprü diyorsunuz. ‘Millet kuru ekmek yiyorsa aç değildir’ bile dediniz siz. O yüzden Yerli Malı Haftası'nda portakaldı, cevizdi, kekti, börekti birini dahi okula götüremeyen, cebinde harçlık olmadığı için süt bile alamayan çocuklar sizin için ne deseler haklı değiller mi?

Çok değil, bundan on bin yıl önce yani AK Parti otomobili, çamaşır makinesini, buzdolabını daha keşfetmeden önce, bildiğiniz gibi, insanlık mağaralarda yaşıyordu. Bildiğiniz üzere, uygarlık tarihinde avcı-toplayıcılıktan tarıma dayalı yerleşik hayata geçilmesi bir devrimdir. Çünkü insanlık sabahtan akşama peşinde koştuğu yiyeceği artık bizzat kendisi üretme eylemine geçmiştir yani insanlık doğayla etkin bir ortaklığa imza atmıştır. İşte, 10 bin yıl kadar sonra toprağa ne eksen biçebileceğin güzel vatanında mevcut iktidarın doğayla ortaklığımızı bitirmeye çalışması insanlık adına son derece üzücüdür.

“TARIMIN KATKISI YÜZDE 10’LARDAN YÜZDE 5’E DÜŞTÜ”

Bakınız, sadece yirmi yılda Tarım ve Orman Bakanlığı'na göre 3 milyon 113 bin hektar tarım alanımız üretimden, 750 bine yakın çiftçimiz kayıt sisteminden çıktı. SGK'ye göre 90 bin çiftçi BAĞ-KUR'unu ödeyecek geliri olmadığını belgeleyerek sigortasını bıraktı. BDDK'ye göre çiftçi başına düşen borç miktarı 134 kat artarak 950 liradan 127 bin lira seviyesine ulaştı. TÜİK'e göre tarımın ülke ekonomisine katkısının payı yüzde 10'lardan yüzde 5'lere düştü. Yani özetle, toprağımıza doğan güneş, yağan yağmur bedava; ata tohumlarımız yüzde 100 garantili ürün verirken ülkemize en çok gelir getirecek olan, dünyayı kapımıza bağlayacak olan tarım sektörümüz giderek büyüyeceğine bitecek kadar küçüldü. Sizce suçlu kim?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.