Yargıtay: Kanser ilaçlarını SGK ödesin

SAĞLIK 07.12.2023 - 10:33, Güncelleme: 07.12.2023 - 10:33
 

Yargıtay: Kanser ilaçlarını SGK ödesin

Kanser hastalarına umut verebilecek bir gelişme yaşandı. Ankara 20. İdare Mahkemesi, kanser hastası Göksel Haşimoğlu’nun tedavisinde kullanılan ilaca ait ödemelerin SGK tarafından karşılanmamasına karar verdi.

haberimizvar.net- Cumhuriyet'ten Fahrettin Öztürk'ün haberine göre, hayat pahalılığı ve dolardaki yükseliş nedeniyle ilaç masraflarını karşılayamaz duruma gelen Haşimoğlu, doktorunun “Kullanılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan ciddi zararlar meydana gelecek” dediği ilacın ücretinin SGK tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Ankara İl Müdürlüğü Başkanlığı İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne önce sözlü sonra yazılı dilekçe verdi. Sosyal güvenlik merkezi, Haşimoğlu’nun iki başvurusunu da reddetti. Haşimoğlu avukatı Zehra Betül Bulut aracılığıyla idare mahkemesine dava açtı. Dilekçede, söz konusu ilaçtan uygulanması gereken 300 miligram bir kürün yaklaşık 117 bin lira olduğunu belirten Bulut, müvekkili için şimdilik acilen gerekli sekiz kürün ise 702 bin lirayı bulacağını anlattı. Ankara 20. İdare Mahkemesi, Göksel Haşimoğlu’nun tedavisinde kullanılan ilaca ait ödemelerin SGK tarafından karşılanmamasının, sağlık hizmetine ulaşım hakkının zedelenmesi kapsamında olduğunu, sosyal güvenlik müdürlüğünün hukuka uymadığını belirterek ret işleminin iptaline karar verdi. Ardından 11. İdari Dava Dairesi, kararda yasaya aykırılık bulunmadığını vurgulayarak SGK avukatlarının iptal talebini reddetti. Avukat Zehra Bulut, kanser hastalarının bu ilaca erişimlerinin maddi açıdan oldukça zor olduğunu belirterek “Hastalar SGK’nin ret kararına karşı dava açabilirler. Emsal niteliğindeki bu karar kanser hastaları için umut olacak” dedi.
Kanser hastalarına umut verebilecek bir gelişme yaşandı. Ankara 20. İdare Mahkemesi, kanser hastası Göksel Haşimoğlu’nun tedavisinde kullanılan ilaca ait ödemelerin SGK tarafından karşılanmamasına karar verdi.

haberimizvar.net- Cumhuriyet'ten Fahrettin Öztürk'ün haberine göre, hayat pahalılığı ve dolardaki yükseliş nedeniyle ilaç masraflarını karşılayamaz duruma gelen Haşimoğlu, doktorunun “Kullanılmadığı takdirde telafisi mümkün olmayan ciddi zararlar meydana gelecek” dediği ilacın ücretinin SGK tarafından karşılanması için Sosyal Güvenlik Ankara İl Müdürlüğü Başkanlığı İbni Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’ne önce sözlü sonra yazılı dilekçe verdi.

Sosyal güvenlik merkezi, Haşimoğlu’nun iki başvurusunu da reddetti. Haşimoğlu avukatı Zehra Betül Bulut aracılığıyla idare mahkemesine dava açtı. Dilekçede, söz konusu ilaçtan uygulanması gereken 300 miligram bir kürün yaklaşık 117 bin lira olduğunu belirten Bulut, müvekkili için şimdilik acilen gerekli sekiz kürün ise 702 bin lirayı bulacağını anlattı.

Ankara 20. İdare Mahkemesi, Göksel Haşimoğlu’nun tedavisinde kullanılan ilaca ait ödemelerin SGK tarafından karşılanmamasının, sağlık hizmetine ulaşım hakkının zedelenmesi kapsamında olduğunu, sosyal güvenlik müdürlüğünün hukuka uymadığını belirterek ret işleminin iptaline karar verdi.

Ardından 11. İdari Dava Dairesi, kararda yasaya aykırılık bulunmadığını vurgulayarak SGK avukatlarının iptal talebini reddetti. Avukat Zehra Bulut, kanser hastalarının bu ilaca erişimlerinin maddi açıdan oldukça zor olduğunu belirterek “Hastalar SGK’nin ret kararına karşı dava açabilirler. Emsal niteliğindeki bu karar kanser hastaları için umut olacak” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.