Yaşlılık çalışmaları kongresi gerçekleştirildi

YEREL 04.11.2019 - 16:33, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Yaşlılık çalışmaları kongresi gerçekleştirildi

Antalya'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Senex: Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi'nde 'Gelecek Kuşaklar İçin: Refah, Adalet Sağlık, Bakım, İş, İstihdam, Teknoloji, Sanal Eğitim ve Kariyer' konuları tartışıldı

haberimizvar.net Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Lund Üniversitesi (İsveç), Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Raoul Wallenber Enstitüsü, TÜBİTAK ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destekleriyle düzenlenen Senex: Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi, AÜ Olbia Salonlarında yapıldı. ARAŞTIRMACILARA BURS VERİLDİ Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncer Demir, açılışta yaptığı konuşmada 'yaşlanma çalışmaları'nın dünyada uzun süredir üzerinde çalışılan bir konu olduğunu söyledi. Farklı disiplinlerin buluşarak yaşlanmayı ele aldığını kaydeden Prof. Dr. Demir, "Senex kongreleri, bu bağlam da sosyoloji, coğrafya, psikoloji, gerontoloji, idari bilimler, kamu yönetimi, mimari, mühendislik bilimleri, sosyal hizmetler, sağlık bilimleri gibi birçok farklı disiplinden gelen genç araştırmacılara kapılarını açarak, onları yaşlanma meselesi etrafında çalışmalar gerçekleştirmeye teşvik etmektedir. Bu kapsamda, Senex kongresinde farklı disiplinlerden gelen 10 genç araştırmacıya 5 bin TL burs verildi" dedi. YAŞLILARIN DA SÖZÜ VAR Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun'un ise "Hem kuşaklar arasında hem de kuşaklar içinde eşitsiz yaşlanma küresel düzeyde olduğu kadar Türkiye için de önemli bir risk oluşturmakta. Yaşlanma sürecinde, eşitsizliklerin nasıl ortaya çıktığı, toplumsal yaşamı nasıl etkilediği konusunda Senex kongreleri kapsayıcı bir perspektif geliştirmek üzere genç araştırmacıları buluşturuyor. Aile, kuşaklararası ilişkiler, iş, istihdam, sosyal katılım, yalnızlık, dijital eşitsizlik, yapay zeka, teknoloji, yaş dostu çevreler, yönetişim, yaşam sonu kararlar, demans/Alzheimer, bağımlılık, ihmal ve suiistimal gibi çok sayıda başlıkta yaşam döngüsü perspektifiyle üretilecek çalışmaları merak ve ilgiyle bekliyoruz. Senex kongreleri araştırmaların sunulduğu özgür bir platformdur ve bu platformda, gençlerin, yetişkinlerin ve yaşlıların, yaşlanmaya ilişkin bir çift sözü var" diye konuştu. İki gün süren kongrede 7 bilimsel oturum ve 6 atölye çalışması yapıldı. Kongrede, yaşlanan bir toplumda yaşam alanlarının dönüştürülmesi, yaşlanma sürecinde değişim, algılar ve beklentiler, yaşlıların gündelik hayatı, yaşlanma çalışmaları için sistematik değerlendirmeler, perspektifler ve araştırma gündemleri üzerine tartışıldı. Ayrıca aktif yaşlanma konusunda yerel yönetimler için önerilerde bulunuldu. Kongreye bilim insanları, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  
Antalya'da bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Senex: Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi'nde 'Gelecek Kuşaklar İçin: Refah, Adalet Sağlık, Bakım, İş, İstihdam, Teknoloji, Sanal Eğitim ve Kariyer' konuları tartışıldı

haberimizvar.net Akdeniz Üniversitesi (AÜ), Lund Üniversitesi (İsveç), Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü, Raoul Wallenber Enstitüsü, TÜBİTAK ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun destekleriyle düzenlenen Senex: Lisansüstü Yaşlılık Çalışmaları Kongresi, AÜ Olbia Salonlarında yapıldı.

ARAŞTIRMACILARA BURS VERİLDİ

Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Tuncer Demir, açılışta yaptığı konuşmada 'yaşlanma çalışmaları'nın dünyada uzun süredir üzerinde çalışılan bir konu olduğunu söyledi. Farklı disiplinlerin buluşarak yaşlanmayı ele aldığını kaydeden Prof. Dr. Demir, "Senex kongreleri, bu bağlam da sosyoloji, coğrafya, psikoloji, gerontoloji, idari bilimler, kamu yönetimi, mimari, mühendislik bilimleri, sosyal hizmetler, sağlık bilimleri gibi birçok farklı disiplinden gelen genç araştırmacılara kapılarını açarak, onları yaşlanma meselesi etrafında çalışmalar gerçekleştirmeye teşvik etmektedir. Bu kapsamda, Senex kongresinde farklı disiplinlerden gelen 10 genç araştırmacıya 5 bin TL burs verildi" dedi.

YAŞLILARIN DA SÖZÜ VAR

Kongre Eş Başkanı Doç. Dr. Özgür Arun'un ise "Hem kuşaklar arasında hem de kuşaklar içinde eşitsiz yaşlanma küresel düzeyde olduğu kadar Türkiye için de önemli bir risk oluşturmakta. Yaşlanma sürecinde, eşitsizliklerin nasıl ortaya çıktığı, toplumsal yaşamı nasıl etkilediği konusunda Senex kongreleri kapsayıcı bir perspektif geliştirmek üzere genç araştırmacıları buluşturuyor. Aile, kuşaklararası ilişkiler, iş, istihdam, sosyal katılım, yalnızlık, dijital eşitsizlik, yapay zeka, teknoloji, yaş dostu çevreler, yönetişim, yaşam sonu kararlar, demans/Alzheimer, bağımlılık, ihmal ve suiistimal gibi çok sayıda başlıkta yaşam döngüsü perspektifiyle üretilecek çalışmaları merak ve ilgiyle bekliyoruz. Senex kongreleri araştırmaların sunulduğu özgür bir platformdur ve bu platformda, gençlerin, yetişkinlerin ve yaşlıların, yaşlanmaya ilişkin bir çift sözü var" diye konuştu.

İki gün süren kongrede 7 bilimsel oturum ve 6 atölye çalışması yapıldı. Kongrede, yaşlanan bir toplumda yaşam alanlarının dönüştürülmesi, yaşlanma sürecinde değişim, algılar ve beklentiler, yaşlıların gündelik hayatı, yaşlanma çalışmaları için sistematik değerlendirmeler, perspektifler ve araştırma gündemleri üzerine tartışıldı. Ayrıca aktif yaşlanma konusunda yerel yönetimler için önerilerde bulunuldu. Kongreye bilim insanları, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.