İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Antalya'da hangi parti yükseliyor?

Seçimler için geriye sayım hızlandı, siyaset kulisleri hareketlendi. Pekala tam bir Türkiye mozaiği olarak tariflenen Antalya'da durum ne? Hangi partiler yükseliyor, hangi partiler kan kaybediyor? Antalya'da 17 milletvekilliğinin partilere göre dağılımı ne olur ? Bu soruların yanıtlarını Antalya'da kamuoyu araştırma şirketleri ile siyasi partilerin yaptıkları, ya da yaptırdıkları anketlerin sonuçları ortaya koyuyor. Emanet oylar CHP'ye geri döner mi? Seçimlere 9 ay gibi kısa bir süre kala kamuoyu anketlerinin sonuçlarına göre Antalya'da iktidar bloğunun(AKP, MHP, BBP)yüzde 30, 6'lı masa(CHP, İYİ Parti, DP, GP, DEVA ve SP)ile HDP ve diğer partilerin oluşturduğu muhalefet bloğunun ise yüzde 70 oy oranına sahip. Bu da iktidar bloğunu oluşturan Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısının 4'e düşebileceği sonucunu ortaya çıkarıyor. Anketlerden çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise CHP'nin seçim barajının yüzde 7'e indirilmesi ile özellikle sahil kesiminde oylarını daha da artıracağını yönünde. Yani son seçimlerde  Antalya'da İYİ Parti ve HDP'ye  verilen emanet oyların CHP'ye geri döneceği tahminleri öne çıkıyor. İYİ Parti CHP'nin kalelerinde yükseliyor Kuşku yok ki Antalya'da seçim sonuçlarını Kepez, Muratpaşa, Manavgat ile son yıllarda nüfusu sürekli artış gösteren Konyaaltı oyları önemli ölçüde belirleyecek. Yetkili isimlerinin 17 milletvekilinin en az yarısına talip olduklarını söyleyen CHP'nin Muratpaşa ve Konyaaltı'nda birinci parti konumu devam ediyor. Son dönemlerin parlayan yıldızı konumundaki İYİ Parti'nin Kepez'le birlikte Murapaşa ve Konyaaltı'nda CHP oylarına yaklaşma eğiliminin hızlandığını da vurgulamak gerekli. Anketler İYİ Parti'nin oylarını en çok Antalya'nın en büyük ilçesi Kepez'de artırdığını, AKP oylarına yaklaştığını gösteriyor. Antalya ilçelerinde hangi partiler önde? Kamuoyu araştırma şirketleri Antalya'da vatandaşlara  'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz ?" diye sordu. Anketlerde ilginç sonuçlar karşımıza çıktı. Anketlere göre Antalya’da Akseki, Aksu, Demre, Elmalı, Gündoğmuş, Kepez ve Korkuteli'nde AKP'nin Döşemealtı, Finike, Gazipaşa, İbradı, Kaş, Kemer, Konyaaltı, Kumluca, Manavgat ve Muratpaşa ilçelerinde CHP’nin, Serik ve Alanya’da İYİ Parti'nin birinci konumda olduğu gözleniyor. Antalya'da 17 vekillik nasıl dağılır? Şurası yadsınamaz bir gerçek ki Cumhur İttifakının oyları ekonomik kriz nedeniyle jet hızıyla eriyor, Millet İtitfakı'nın oyları da aynı hızla yükseliyor. bir Türkiye mozaiği olan Antalya'da Millet İtitfakı'nın oylarının seçimlerde yüzde 70'e kadar çıkacağı tahminleri gözününe alındığında 17 vekil koltuğunun 12 ya da 13'nün muhalefet partilerine yakın olduğu sonucuna varırız. Anket sonuçları AKP'nin vekil sayısının 4'e düşeceğini, MHP'nin ise Antalya'dan milletvekili kazanmasının zor olduğunu gösteriyor. CHP'nin Antalya'da 6 veya 7, İYİ Parti'nin 4 veya 5, HDP'nin ise 1 vekili Ankara'ya göndereceği tahmin ediliyor.    
Ekleme Tarihi: 19 Eylül 2022 - Pazartesi

Antalya'da hangi parti yükseliyor?

Seçimler için geriye sayım hızlandı, siyaset kulisleri hareketlendi. Pekala tam bir Türkiye mozaiği olarak tariflenen Antalya'da durum ne? Hangi partiler yükseliyor, hangi partiler kan kaybediyor? Antalya'da 17 milletvekilliğinin partilere göre dağılımı ne olur ? Bu soruların yanıtlarını Antalya'da kamuoyu araştırma şirketleri ile siyasi partilerin yaptıkları, ya da yaptırdıkları anketlerin sonuçları ortaya koyuyor.

Emanet oylar CHP'ye geri döner mi?

Seçimlere 9 ay gibi kısa bir süre kala kamuoyu anketlerinin sonuçlarına göre Antalya'da iktidar bloğunun(AKP, MHP, BBP)yüzde 30, 6'lı masa(CHP, İYİ Parti, DP, GP, DEVA ve SP)ile HDP ve diğer partilerin oluşturduğu muhalefet bloğunun ise yüzde 70 oy oranına sahip. Bu da iktidar bloğunu oluşturan Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısının 4'e düşebileceği sonucunu ortaya çıkarıyor. Anketlerden çıkan bir diğer çarpıcı sonuç ise CHP'nin seçim barajının yüzde 7'e indirilmesi ile özellikle sahil kesiminde oylarını daha da artıracağını yönünde. Yani son seçimlerde  Antalya'da İYİ Parti ve HDP'ye  verilen emanet oyların CHP'ye geri döneceği tahminleri öne çıkıyor.

İYİ Parti CHP'nin kalelerinde yükseliyor

Kuşku yok ki Antalya'da seçim sonuçlarını Kepez, Muratpaşa, Manavgat ile son yıllarda nüfusu sürekli artış gösteren Konyaaltı oyları önemli ölçüde belirleyecek. Yetkili isimlerinin 17 milletvekilinin en az yarısına talip olduklarını söyleyen CHP'nin Muratpaşa ve Konyaaltı'nda birinci parti konumu devam ediyor. Son dönemlerin parlayan yıldızı konumundaki İYİ Parti'nin Kepez'le birlikte Murapaşa ve Konyaaltı'nda CHP oylarına yaklaşma eğiliminin hızlandığını da vurgulamak gerekli. Anketler İYİ Parti'nin oylarını en çok Antalya'nın en büyük ilçesi Kepez'de artırdığını, AKP oylarına yaklaştığını gösteriyor.

Antalya ilçelerinde hangi partiler önde?

Kamuoyu araştırma şirketleri Antalya'da vatandaşlara  'Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz ?" diye sordu. Anketlerde ilginç sonuçlar karşımıza çıktı. Anketlere göre Antalya’da Akseki, Aksu, Demre, Elmalı, Gündoğmuş, Kepez ve Korkuteli'nde AKP'nin Döşemealtı, Finike, Gazipaşa, İbradı, Kaş, Kemer, Konyaaltı, Kumluca, Manavgat ve Muratpaşa ilçelerinde CHP’nin, Serik ve Alanya’da İYİ Parti'nin birinci konumda olduğu gözleniyor.

Antalya'da 17 vekillik nasıl dağılır?

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki Cumhur İttifakının oyları ekonomik kriz nedeniyle jet hızıyla eriyor, Millet İtitfakı'nın oyları da aynı hızla yükseliyor. bir Türkiye mozaiği olan Antalya'da Millet İtitfakı'nın oylarının seçimlerde yüzde 70'e kadar çıkacağı tahminleri gözününe alındığında 17 vekil koltuğunun 12 ya da 13'nün muhalefet partilerine yakın olduğu sonucuna varırız. Anket sonuçları AKP'nin vekil sayısının 4'e düşeceğini, MHP'nin ise Antalya'dan milletvekili kazanmasının zor olduğunu gösteriyor. CHP'nin Antalya'da 6 veya 7, İYİ Parti'nin 4 veya 5, HDP'nin ise 1 vekili Ankara'ya göndereceği tahmin ediliyor.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.