Ali Aktaş
Köşe Yazarı
Ali Aktaş
 

Antalya'yı sel felaketine ne götürdü?

Rant uğruna yapılanların sonucu işte bu felaketi getirdi. Ellili yaşlarda olanlar hatırlar Selahattin Tonguç rantın karşısında durduğu için Meclis üyeleri kaçırılmıştı, hatta seksen faşist darbesinin mimarı Kenan Evren’in rantprojelerini onaylamadığı için  darbeden sonra görevden alınıp hapse atılmıştı. Ama Özal ile birlikte rant talanı başladı bırakın şehirin göbeğini falezlerin heryanı ranta kurban gitti, geldiğimi noktada ortada. Antalya’da yaşanan selin etkileri devam ederken, Antalyalılar yaşananlar karşısında şok oldu. Fatura ise betonlaşmaya izin veren yerel yönetimlere kesildi. Antalya’ya selin faturası ağır oldu. Antalya’nın çok sayıda deresinin üzerinin kapatılması, dere yataklarının imara açılması felaketi hazırladı. Şu anda Opera Kavşağı olan bölge daha önce dere yatağıydı. Andızlı Mezarlığının önünden Kanlı Çay deresi geçiyordu. Yine Kızılarık, Yedi Arıklar dereleri kent merkezindeydi. Falezlerde bulunan çok sayıda şelale bire indi. Bunlarda felaketi hazırladı. REKREASYON HOCASINDAN ELEŞTİRİ Akdeniz Üniversiştesi Spor Bilimleri Fakültesi, Rekreasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Faik Ardahan sosyal medya hesabından Antalya’da yaşananları kaleme aldı. Ardahan paylaşımında şöyle dedi: “Yağan yağmurların ardına, gelin hep beraber suçluları bulalım. Birinci suçlu: Rant uğruna her yeri betona çeviren ve suyun akacağı, gideceği yeri bırakmayan kentin altyapı ve üst yapısını afet yönetimine uygun tasarlamayan ve imar eden tüm belediyeler suçludur. İkinci suçlu: Evet ama onlardan daha da suçlu olan rant ekonomisinden pay almak isteyen rantçı arsa sahipleridir. Üçüncü suçlu: Kenti rant temelli tasarlamayan yeşil alana, dere yataklarına yeteri kadar alan ayırmayan, imar planlarını ona uygun yapmayan belediye başkanlarını seçenler de rantçı arsa sahipleri ve belediye başkanları kadar suçludur. Dördüncü suçlu: Buna bir de ağzından sular aka aka rantın peşinden koşan ve ona müsaade edenler kadar rantı gördüğü halde ses çıkarmayanlar, itiraz etmeyenler, görmezden gelenler de bu talanın ve doğal afetlerden kaynaklı kayıpların ortaklarıdır. Suçu başkasının üstüne yıkarak kimse suçluluktan kurtulamaz. Beşinci suçlu: Son olarak "battı çıktılar" Avrupa'da hiçbir ilde kullanılmazken bizde mantar gibi kent tasarımında kullananlar da bu suçun ortaklarıdır. Modern kent timsali olarak bu battı çıktıların açılışında alkış tutanlar da bu suçun ortaklarıdır. Kemer Belediyesi teyakkuz halinde Kemer Belediyesi teyakkuz halinde Antalya gerçekten cennet. Bu cennete yakışır kent tasarımı ve belediyecilik gerekli. Kentin fiziki tasarımı ve rekreasyonel tasarımı da bütünleşerek yapılmalı. Ranttan yana değil rekreasyonel hayatı önceleyen bir kent yönetimi istiyor ve bekliyoruz.” Birçok sosyal medya hesabından yerel yöneticiler sert bir şekilde eleştirildi.
Ekleme Tarihi: 14 Şubat 2024 - Çarşamba

Antalya'yı sel felaketine ne götürdü?

Rant uğruna yapılanların sonucu işte bu felaketi getirdi.

Ellili yaşlarda olanlar hatırlar Selahattin Tonguç rantın karşısında durduğu için Meclis üyeleri kaçırılmıştı, hatta seksen faşist darbesinin mimarı Kenan Evren’in rantprojelerini onaylamadığı için  darbeden sonra görevden alınıp hapse atılmıştı. Ama Özal ile birlikte rant talanı başladı bırakın şehirin göbeğini falezlerin heryanı ranta kurban gitti, geldiğimi noktada ortada.

Antalya’da yaşanan selin etkileri devam ederken, Antalyalılar yaşananlar karşısında şok oldu. Fatura ise betonlaşmaya izin veren yerel yönetimlere kesildi.

Antalya’ya selin faturası ağır oldu. Antalya’nın çok sayıda deresinin üzerinin kapatılması, dere yataklarının imara açılması felaketi hazırladı. Şu anda Opera Kavşağı olan bölge daha önce dere yatağıydı. Andızlı Mezarlığının önünden Kanlı Çay deresi geçiyordu. Yine Kızılarık, Yedi Arıklar dereleri kent merkezindeydi. Falezlerde bulunan çok sayıda şelale bire indi. Bunlarda felaketi hazırladı.

REKREASYON HOCASINDAN ELEŞTİRİ

Akdeniz Üniversiştesi Spor Bilimleri Fakültesi, Rekreasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Faik Ardahan sosyal medya hesabından Antalya’da yaşananları kaleme aldı. Ardahan paylaşımında şöyle dedi:

“Yağan yağmurların ardına, gelin hep beraber suçluları bulalım.

Birinci suçlu: Rant uğruna her yeri betona çeviren ve suyun akacağı, gideceği yeri bırakmayan kentin altyapı ve üst yapısını afet yönetimine uygun tasarlamayan ve imar eden tüm belediyeler suçludur.

İkinci suçlu: Evet ama onlardan daha da suçlu olan rant ekonomisinden pay almak isteyen rantçı arsa sahipleridir.

Üçüncü suçlu: Kenti rant temelli tasarlamayan yeşil alana, dere yataklarına yeteri kadar alan ayırmayan, imar planlarını ona uygun yapmayan belediye başkanlarını seçenler de rantçı arsa sahipleri ve belediye başkanları kadar suçludur.

Dördüncü suçlu: Buna bir de ağzından sular aka aka rantın peşinden koşan ve ona müsaade edenler kadar rantı gördüğü halde ses çıkarmayanlar, itiraz etmeyenler, görmezden gelenler de bu talanın ve doğal afetlerden kaynaklı kayıpların ortaklarıdır.

Suçu başkasının üstüne yıkarak kimse suçluluktan kurtulamaz.

Beşinci suçlu: Son olarak "battı çıktılar" Avrupa'da hiçbir ilde kullanılmazken bizde mantar gibi kent tasarımında kullananlar da bu suçun ortaklarıdır. Modern kent timsali olarak bu battı çıktıların açılışında alkış tutanlar da bu suçun ortaklarıdır.

Kemer Belediyesi teyakkuz halinde
Kemer Belediyesi teyakkuz halinde
Antalya gerçekten cennet. Bu cennete yakışır kent tasarımı ve belediyecilik gerekli. Kentin fiziki tasarımı ve rekreasyonel tasarımı da bütünleşerek yapılmalı. Ranttan yana değil rekreasyonel hayatı önceleyen bir kent yönetimi istiyor ve bekliyoruz.”

Birçok sosyal medya hesabından yerel yöneticiler sert bir şekilde eleştirildi.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.