Sevda Kesim
Köşe Yazarı
Sevda Kesim
 

Balık hafızası!

Merhaba, Gün içinde sıklıkla duyduğumuz, bizimde dilimize pelesenk olmuş bir söz bu balık hafızalı olmak. Sahi nedir bu zavallı balıkların insandan çektiği. Acaba balıklar arasında da insan hafızalı sözü var mıdır? Ki bu söz bizim coğrafyaya çok uyar, dün yediğini hatırlamayan bir toplum, çıkmış balıklara laf atıyor. Efendim balık demez mi şimdi, şurada bir ayna var istersen önce kendine bak diye… Zayıf hafızalı insanlar için kullanılan, balık hafızası sözüm ona 4 – 5 saniye imiş. Her şeyi bilen Google’da yaptığım araştırma sonucu bakın konuyla ilgili neler buldum. Balıkların da diğer canlılar gibi kendilerine yetecek kadar bir hazfa kapasiteleri olduğunu, hatta bizim gibi aylar ve yılları kapsayan hafızaları olduğunu öğrendim. Balık hafızalı sözcük bütünüyle kanka olan B12 vitamini eksikliği ben dahil çevremdeki herkesin en büyük sorunu. Çünkü öyle bir çağda yaşıyoruz ki ne yediğimizden ne içtiğimizden vitamin alamıyoruz. Toprağın bozulması, tarımsal dengenin değişmesi, bitkisel ilaçların kimyasallaşması, doğal dengenin bozulması derken bırakın balık hafızayı boş boş bakmadığımıza seviniyorum kimi zaman, sanırım hala direniyoruz. Derken tek çare eczaneden alınacak vitaminlere ya da iğnelere kalınca durum iyice vahimleşiyor tabii ki! Bolca ekmek yediği için gelişmeyen beyinlerle dolu bir coğrafyada balık, süt ürünleri ve et gibi ürünlerde yer alan B12, diğer adıyla kobalamine çok ihtiyacımız var. Beyin ve sinir fonksiyonlarımız , DNA üretimimiz için çok önemli olan bu vitamin insan bedeninde olmayınca, ya da azalınca işte etrafınızda gördüğünüz trajediler, umutsuz ve mutsuz insanlar çoğalıyor, vakalar artıyor. Günümüzde ekonomik koşulların her geçen gün zorlaşması nedeniyle istediği gibi beslenemeyen ve çocuklarını besleyemeyen insanların sayısı çığ gibi artıyor. Ve bu mutsuz çoğalmalar sonucunda vitaminsiz kalan bedenler yüzünden herkes acı çekiyor. İnsana bir bütün olarak, vitaminsel değerler açısından baktığımızda B12 vitamini yanına mutluluk hormonu da eklersek aklı başında bireylerin sayısı çoğalacaktır diye düşünüyorum. Çünkü mutlu insan üretir, mızmızlanmaz. B12 vitamini deposu olan insan hafızası yerinde olduğu için yaptığı her işe adapte olabilir, okuduğunu anlar ve anlatabilir. Kısacası balığa söz söyleyenler, bu sözü sıklıkla tekrarlayarak inanmamızı sağlayan B12 zenginleri,  sayenizde “ insan hafızalı “ olduk… Artık aslanın bağırsaklarında bile yakalayamadığımız ekmek parası için kovalamaca oynarken yediğimiz beyaz ekmeğin aslında bizi doyurmaktan çok acıktırdığını bile bilmiyoruz. Çünkü ne kadar çok beyaz ekmek yersek o kadar unutuyoruz. Suçu balığa yüklenmeyenlerin çoğaldığı zamanlarda, yediğimiz içtiğimiz her şeyin sağlıklı olması, insanların ilaçla değil gerçekten gülmesi, uykunun keyifle uyunması ve yapılan her işin inanarak yapılması dileğiyle…
Ekleme Tarihi: 13 Şubat 2024 - Salı

Balık hafızası!

Merhaba,

Gün içinde sıklıkla duyduğumuz, bizimde dilimize pelesenk olmuş bir söz bu balık hafızalı olmak. Sahi nedir bu zavallı balıkların insandan çektiği. Acaba balıklar arasında da insan hafızalı sözü var mıdır? Ki bu söz bizim coğrafyaya çok uyar, dün yediğini hatırlamayan bir toplum, çıkmış balıklara laf atıyor. Efendim balık demez mi şimdi, şurada bir ayna var istersen önce kendine bak diye…

Zayıf hafızalı insanlar için kullanılan, balık hafızası sözüm ona 4 – 5 saniye imiş. Her şeyi bilen Google’da yaptığım araştırma sonucu bakın konuyla ilgili neler buldum. Balıkların da diğer canlılar gibi kendilerine yetecek kadar bir hazfa kapasiteleri olduğunu, hatta bizim gibi aylar ve yılları kapsayan hafızaları olduğunu öğrendim.

Balık hafızalı sözcük bütünüyle kanka olan B12 vitamini eksikliği ben dahil çevremdeki herkesin en büyük sorunu. Çünkü öyle bir çağda yaşıyoruz ki ne yediğimizden ne içtiğimizden vitamin alamıyoruz. Toprağın bozulması, tarımsal dengenin değişmesi, bitkisel ilaçların kimyasallaşması, doğal dengenin bozulması derken bırakın balık hafızayı boş boş bakmadığımıza seviniyorum kimi zaman, sanırım hala direniyoruz. Derken tek çare eczaneden alınacak vitaminlere ya da iğnelere kalınca durum iyice vahimleşiyor tabii ki!

Bolca ekmek yediği için gelişmeyen beyinlerle dolu bir coğrafyada balık, süt ürünleri ve et gibi ürünlerde yer alan B12, diğer adıyla kobalamine çok ihtiyacımız var. Beyin ve sinir fonksiyonlarımız , DNA üretimimiz için çok önemli olan bu vitamin insan bedeninde olmayınca, ya da azalınca işte etrafınızda gördüğünüz trajediler, umutsuz ve mutsuz insanlar çoğalıyor, vakalar artıyor.

Günümüzde ekonomik koşulların her geçen gün zorlaşması nedeniyle istediği gibi beslenemeyen ve çocuklarını besleyemeyen insanların sayısı çığ gibi artıyor. Ve bu mutsuz çoğalmalar sonucunda vitaminsiz kalan bedenler yüzünden herkes acı çekiyor. İnsana bir bütün olarak, vitaminsel değerler açısından baktığımızda B12 vitamini yanına mutluluk hormonu da eklersek aklı başında bireylerin sayısı çoğalacaktır diye düşünüyorum. Çünkü mutlu insan üretir, mızmızlanmaz. B12 vitamini deposu olan insan hafızası yerinde olduğu için yaptığı her işe adapte olabilir, okuduğunu anlar ve anlatabilir.

Kısacası balığa söz söyleyenler, bu sözü sıklıkla tekrarlayarak inanmamızı sağlayan B12 zenginleri,  sayenizde “ insan hafızalı “ olduk… Artık aslanın bağırsaklarında bile yakalayamadığımız ekmek parası için kovalamaca oynarken yediğimiz beyaz ekmeğin aslında bizi doyurmaktan çok acıktırdığını bile bilmiyoruz. Çünkü ne kadar çok beyaz ekmek yersek o kadar unutuyoruz.

Suçu balığa yüklenmeyenlerin çoğaldığı zamanlarda, yediğimiz içtiğimiz her şeyin sağlıklı olması, insanların ilaçla değil gerçekten gülmesi, uykunun keyifle uyunması ve yapılan her işin inanarak yapılması dileğiyle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.