İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Büyükşehir Yasası bizi öldürdü!

Yelten Muhtarı Yetiş Özen, eskiden bölgenin gözdesi olan Yelten'in Büyükşehir Yasası ile birlikte tarım ve hayvancılıkta büyük darbe aldığını söylüyor. Yelten Dayanışma Derneği Başkanı Arif Kavas ise, belediye hizmetlerinden mahrum olduklarından yana dertli. Özen ve Kavas, Yelten'in belediyelik olduğu dönemde arzuladıkları hizmetleri aldıklarını da özlem dolu cümlelerle ifade ediyorlar. TARIM ÖLDÜ, VERGİLERİMİZ ARTTI Geçen hafta sonunda duayen gazetecilerden Erdoğan Kahya'nın Yelten'deki evine konuk olduk, daha sonra da beşincisi düzenlenen Yelten Tarhana Şenliği'ne katıldık. Yelten Tarhana Şenliği'ne CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan ile 4 bini aşkın vatandaş katıldı. Yelten'den söz ederken çok genç yaşta kaybettiğimiz, kamuoyunca çok sevilen, sayılan Yelten Belediyesi eski Başkanı Mehmet Avcı'dan söz etmemek olmaz. Yelten, her seçimde CHP oylarının ağırlıklı olduğu bir mahalle… Bu nedenle de Yeltenliler, iktidar partisinden kendilerine soğuk yaklaştığını, Büyükşehir Yasası ile iyice unutulduklarından şikayetçi… TARIM ARAZİLERİ ARSAYA DÖNÜŞTÜ Yelten'in genç ve dinamik muhtarı Yetiş Özen'e göre mahalle statüsüne geçtikten sonra tarım ve hayvancılığın artan vergilerden dolayı yapılamaz hale geldi. Büyükşehir Yasası ile yönetimin tek elde, yani Büyükşehir Belediyesi'nde toplanması ile birlikte yereldeki farklılar gözardı edildiği için de kırsal yasamın kendine ait nitelikleri ve değerlerinin yok olma noktasına geldiğini Korkuteli Yelten'de üzülerek gözledik. Yelten'de tarım ve hayvancılık büyük ölçüde azalırken, sürekli fiyatları katlanan girdiler ve vergiler yüzünden ekilemeyen tarım arazileri arsaya dönüştü. Yelten'e yerleşim pandemiyle birlikte hız aldı.  VERGİLER ARTIYOR, TARLALAR EKİLEMİYOR 2014 yılında uygulamaya konulan ve AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel'in de katkılarının olduğu bilinen Büyükşehir Yasası 14 yeni büyükşehir ve büyükşehirler bünyesinde 25 yeni ilçe kurulmuştu. Yasa ile il mülki sınırları aynı zamanda büyükşehir belediyelerinin de sınırı olmuştu. Büyükşehirlere dönüştürülen il özel idare müdürlükleri kaldırılmış, köy ve kasabalar ise Yelten gibi tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştı. Büyükşehir statüsündeki illerde sadece büyükşehir belediyesi ve büyükşehire bağlı ilçe belediyeleri kalmıştı. Bu durumun sonucunda ise, Bütünşehir Yasası’ndan sonra mahalle olan köylerde köylülerin tarlalarını ekemedikleri, ektiklerinde ise ürünün getirisinden daha fazla vergi vermek zorunda kaldılar.
Ekleme Tarihi: 08 Ağustos 2023 - Salı

Büyükşehir Yasası bizi öldürdü!

Yelten Muhtarı Yetiş Özen, eskiden bölgenin gözdesi olan Yelten'in Büyükşehir Yasası ile birlikte tarım ve hayvancılıkta büyük darbe aldığını söylüyor. Yelten Dayanışma Derneği Başkanı Arif Kavas ise, belediye hizmetlerinden mahrum olduklarından yana dertli. Özen ve Kavas, Yelten'in belediyelik olduğu dönemde arzuladıkları hizmetleri aldıklarını da özlem dolu cümlelerle ifade ediyorlar.

TARIM ÖLDÜ, VERGİLERİMİZ ARTTI

Geçen hafta sonunda duayen gazetecilerden Erdoğan Kahya'nın Yelten'deki evine konuk olduk, daha sonra da beşincisi düzenlenen Yelten Tarhana Şenliği'ne katıldık. Yelten Tarhana Şenliği'ne CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, Antalya Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, İYİ Parti Antalya İl Başkanı Vahdet Afşin Karacan ile 4 bini aşkın vatandaş katıldı. Yelten'den söz ederken çok genç yaşta kaybettiğimiz, kamuoyunca çok sevilen, sayılan Yelten Belediyesi eski Başkanı Mehmet Avcı'dan söz etmemek olmaz. Yelten, her seçimde CHP oylarının ağırlıklı olduğu bir mahalle… Bu nedenle de Yeltenliler, iktidar partisinden kendilerine soğuk yaklaştığını, Büyükşehir Yasası ile iyice unutulduklarından şikayetçi…

TARIM ARAZİLERİ ARSAYA DÖNÜŞTÜ

Yelten'in genç ve dinamik muhtarı Yetiş Özen'e göre mahalle statüsüne geçtikten sonra tarım ve hayvancılığın artan vergilerden dolayı yapılamaz hale geldi. Büyükşehir Yasası ile yönetimin tek elde, yani Büyükşehir Belediyesi'nde toplanması ile birlikte yereldeki farklılar gözardı edildiği için de kırsal yasamın kendine ait nitelikleri ve değerlerinin yok olma noktasına geldiğini Korkuteli Yelten'de üzülerek gözledik. Yelten'de tarım ve hayvancılık büyük ölçüde azalırken, sürekli fiyatları katlanan girdiler ve vergiler yüzünden ekilemeyen tarım arazileri arsaya dönüştü. Yelten'e yerleşim pandemiyle birlikte hız aldı. 

VERGİLER ARTIYOR, TARLALAR EKİLEMİYOR

2014 yılında uygulamaya konulan ve AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel'in de katkılarının olduğu bilinen Büyükşehir Yasası 14 yeni büyükşehir ve büyükşehirler bünyesinde 25 yeni ilçe kurulmuştu. Yasa ile il mülki sınırları aynı zamanda büyükşehir belediyelerinin de sınırı olmuştu. Büyükşehirlere dönüştürülen il özel idare müdürlükleri kaldırılmış, köy ve kasabalar ise Yelten gibi tüzel kişilikleri ortadan kaldırılmıştı. Büyükşehir statüsündeki illerde sadece büyükşehir belediyesi ve büyükşehire bağlı ilçe belediyeleri kalmıştı. Bu durumun sonucunda ise, Bütünşehir Yasası’ndan sonra mahalle olan köylerde köylülerin tarlalarını ekemedikleri, ektiklerinde ise ürünün getirisinden daha fazla vergi vermek zorunda kaldılar.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.