Ebru Küçükaydın
Köşe Yazarı
Ebru Küçükaydın
 

Derdi sanat değil! 47 milyon TL

Altın Portakal Film Festivali’nin iptali ve yeniden yapılacak olması çok konuşuldu, çok yazıldı, çizildi. Süreci hep birlikte takip ettik… Kanun Hükmü belgeselinin film seçkisinden çıkarılmasıyla kriz yaşanan 60. Altın Portakal Film Festivali iptal edilmişti. Sansür tartışmaları yaşanırken Kültür ve Turizm Bakanlığı,’ Kanun Hükmü adlı film yarışmadan çekilmezse festivalden çekiliriz’ dedi ve çekildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı da aynı gerekçe ile ödül töreninin yapıldığı 10 bin kişilik salonu vermeyeceğini açıklamasının ardından sanat camiası ve jüri üyeleri festivalden çekildiğini açıkladı.  Ve… Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Altın Portakal Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek festivali iptal ettiğini duyurdu. Buna rağmen sular durulmadı, bir den Başkan Böcek, festivali 2023 yılı içinde yapacağını duyurdu, hem de yılın 2 ayı kalmışken…  Başkan Böcek kamuoyu baskısından mı çekindi? Yoksa; CHP’li bir belediye başkanı olarak sansüre boyun eğişine karşılık sanata ve sanat camiasına karşı sorumluluk hissetti? Sosyal demokrat kimliğinden! dolayı yaşananları içine mi sindiremedi? Ne bileyim, krizi yönetemedi de Antalya adına vicdan mı yaptı, mesela? ….? Hiçbiri değil! Bakın bu konuya satır arasında en doğru cevabı Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın veriyor: “ANSET aracılığı ile başkanı Cansel Tuncer hanımefendi, bir sürü anlaşmalar, ihaleler yaptı. Bunları yok sayamazsın, kamu zararına girerler. Ne olursa olsun Altın Portakal’ın bir numaralı patronu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’dır.” Bu tartışmalar yaşanırken 60. Altın Portakal Film Festivali’nin 2023 bütçeni biliyor musunuz? Tam tamına 47 milyon TL Bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle oluşturulmuş, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakçi kuruluşu ANSET tarafından yönetilen bütçenin tamamı 47 milyon TL. Festival start aldıktan sonra ANSET Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Çevikol Tuncer tarafından yönetilen bütçe kapsamında festival katılımcıları, sanatçıları, jüri üyeleri için uçak biletleri, transferler, oteller, organizasyonlar, … vs neredeyse tamamı harcandı. Sadece film yarışmasında dereceye girecekler için ödenecek ödül paraları duruyor.  Başkan Böcek, eğer festivali 2023 yılı içinde yapmazsa başta ilgili bakanlık tarafından ardından sayıştay tarafından süreç değerlendirilecek ve kamu zararı ortaya çıkacak. Başkan Böcek, sansüre boyun eğmenin bedelini yargılanmakla verecek. Malum seçim yaklaşıyor ne yapmalı, ne yapmalı diye düşünürken, jürisiz, yarışmasız festivalin ruhuyla bağdaşmayan organizasyonu ‘Altın Portakal Film Festivali’ adı altında Türkiye’ye yamamaya çalışıyor. Başkan Böcek festivali yaptı mı? Yaptı olacak öyle mi? Derdi sanat olmayan bir başkan için yeter ki, 47 milyon TL’nin hesabını verilmesin! Öyle değil mi?
Ekleme Tarihi: 23 Ekim 2023 - Pazartesi

Derdi sanat değil! 47 milyon TL

Altın Portakal Film Festivali’nin iptali ve yeniden yapılacak olması çok konuşuldu, çok yazıldı, çizildi.

Süreci hep birlikte takip ettik…
Kanun Hükmü belgeselinin film seçkisinden çıkarılmasıyla kriz yaşanan 60. Altın Portakal Film Festivali iptal edilmişti.
Sansür tartışmaları yaşanırken Kültür ve Turizm Bakanlığı,’ Kanun Hükmü adlı film yarışmadan çekilmezse festivalden çekiliriz’ dedi ve çekildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı da aynı gerekçe ile ödül töreninin yapıldığı 10 bin kişilik salonu vermeyeceğini açıklamasının ardından sanat camiası ve jüri üyeleri festivalden çekildiğini açıkladı. 
Ve… Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Altın Portakal Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek festivali iptal ettiğini duyurdu. Buna rağmen sular durulmadı, bir den Başkan Böcek, festivali 2023 yılı içinde yapacağını duyurdu, hem de yılın 2 ayı kalmışken… 
Başkan Böcek kamuoyu baskısından mı çekindi?
Yoksa; CHP’li bir belediye başkanı olarak sansüre boyun eğişine karşılık sanata ve sanat camiasına karşı sorumluluk hissetti?
Sosyal demokrat kimliğinden! dolayı yaşananları içine mi sindiremedi?
Ne bileyim, krizi yönetemedi de Antalya adına vicdan mı yaptı, mesela?
….?
Hiçbiri değil!

Bakın bu konuya satır arasında en doğru cevabı Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın veriyor:
“ANSET aracılığı ile başkanı Cansel Tuncer hanımefendi, bir sürü anlaşmalar, ihaleler yaptı. Bunları yok sayamazsın, kamu zararına girerler. Ne olursa olsun Altın Portakal’ın bir numaralı patronu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı’dır.”
Bu tartışmalar yaşanırken 60. Altın Portakal Film Festivali’nin 2023 bütçeni biliyor musunuz?
Tam tamına 47 milyon TL

Bir kısmı Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle oluşturulmuş, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakçi kuruluşu ANSET tarafından yönetilen bütçenin tamamı 47 milyon TL.
Festival start aldıktan sonra ANSET Yönetim Kurulu Başkanı Cansel Çevikol Tuncer tarafından yönetilen bütçe kapsamında festival katılımcıları, sanatçıları, jüri üyeleri için uçak biletleri, transferler, oteller, organizasyonlar, … vs neredeyse tamamı harcandı. Sadece film yarışmasında dereceye girecekler için ödenecek ödül paraları duruyor. 
Başkan Böcek, eğer festivali 2023 yılı içinde yapmazsa başta ilgili bakanlık tarafından ardından sayıştay tarafından süreç değerlendirilecek ve kamu zararı ortaya çıkacak. Başkan Böcek, sansüre boyun eğmenin bedelini yargılanmakla verecek. Malum seçim yaklaşıyor ne yapmalı, ne yapmalı diye düşünürken, jürisiz, yarışmasız festivalin ruhuyla bağdaşmayan organizasyonu ‘Altın Portakal Film Festivali’ adı altında Türkiye’ye yamamaya çalışıyor.
Başkan Böcek festivali yaptı mı? Yaptı olacak öyle mi?
Derdi sanat olmayan bir başkan için yeter ki, 47 milyon TL’nin hesabını verilmesin!
Öyle değil mi?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.