Yıllırca devlete hizmet ettikten sonra birinci dereceden emekli olan ve huzur içinde yaşamak ümidiyle Antalya'ya yerleşen adı bende saklı Emekli Yarbay, "Konyaaltı Gürsu Mahallesi'nde 4 bin lira kira ile oturuyordum. Ev sahibi 17 bin liradan kapı açtı. Ev sahibinin talep ettiği kirayı ödememiz olanaksız. Varsak'a taşınmaya karar verdik. Antalya biz emekliler ve devlet memurları için sürgün şehri oldu" diyor.. Antalya'dan kaçış hızlandı. Antalya'da çok hızlı bir tersine göç hareketi yaşanmaya başladı. Antalya, dar gelirliler, asgari ücretliler, maaşlılar ve emekliler için artık cennet olmaktan çıktı.
Acı ama gerçek bir zamanlar iş ve aş arayanların, dar gelirlilerin, emeklilerin gözdesi olan Antalya, cazibesini çoktan kaybetti. Ekonomik krize Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan dış göç de eklenince Antalya'da geçim derdine düşen insanlar, kenti terk etmeye, kiraların daha düşük olduğu eskilerin 'varoş' diye tanımladığı Kepez'e, Varsak'a taşınmaya başladılar. Savaştan kaçan Ruslar yüzünden özellikle Antalya'nın Konyaaltı bölgesinde her şey ateş pahası oldu. Emekli-Sen Antalya Şube Başkanı Bilge Torosoğlu, kenti terk eden üyelerinin sayısının sürekli arttığını vurguladı. DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ise hayat pahalılığı ve enflasyon yüzünden Antalya'da yaşayan dar gelirli vatandaşların kiraların ve diğer girdilerin daha ucuz olduğu bölgelere gittiklerini söylüyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhitin Böcek'in otobüs duraklarına Rusça afişler asması gereksiz bir tartışma olarak yorumlanmalı. Çünkü özellikle Konyaaltı'na yerleşen, ev alan ya da kiralayan Rusların sayısı her geçen gün artıyor. Ruslar, en çok tercih ettikleri Konyaaltı'nda Liman ve Hurma bölgesinde kotayı doldurunca Gürsu, Altınkum, Öğretmenevleri mahallelerine yerleşmeye başladılar. CHP'li Konyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, yabancıların yoğun yerleştiği bir bölge olan 199 bin nüfuslu Konyaaltı’nda yerli halkın ciddi adaletsizlik içerisinde kaldığını belirterek, şu çarpıcı tespitlerde bulunuyor: “Sokakta her 4 kişiden 1’i yabancı durumuna geldi. Böyle olunca da Konyaaltı’nda ev ve kira fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Bu nereye kadar sürecek bilemiyoruz. Şehrimize, Konyaaltı’na gelen yabancı vatandaşların ülkelerine geri döneceğini de çok ihtimal vermiyorum"
Konyaaltı'nda hayatın her alanına giderek Ruslar hakim oluyor. Sokakta, lokantada, kafede, plajda, parkta, pazarda, toplu ulaşımda Ruslar ön planda. Sığınmacı konumunda olmalarına karşın çok saygısız davranışlar sergiliyorlar. Bu yüzüden de toplu ulaşım başta olmak üzere sık sık tartışma yaşanıyor. Paraları bizden değerli olduğu için de tatlı bir hayat sürürüyorlar. istediklleri mal ve hizmete sorgulamadan ulaştıkları için de Konyaaltı'nda ve Antalya'da başta kira ve konut fiyatlarının hızla yükselmesine sebep oluyorlar. Üstüne üstlük Ruslar Konyaltı'nda emlak piyasasını da ele geçirdiler. Bir kuruş vergi ödemeden emlakçılık yaparak Türk emlakçıların ekmeğine göz diktiler. Yerli emlakçılar Maliye ve Hazine Bakanlığı'nın bu konuda gerekli denetimleri yapmadığını öne sürüyorlar.
Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İş Takipçiler Odası Başkanı İsmail Çağlar, “İnsanlar sanıyor ki emlakçılar fiyat artırıyor. Ev sahipleri yabancılara verilen evlerin kiralarını görüp bize, -benim evim neden ucuz- diyor. Ardından evlerinin kiralarını artırıyorlar” şeklinde konuşuyor. Ev sahiplerince Antalya'da ev kiralarının yüzde 300-400 oranında artırılması karşısında sokakta kalma tehlikesi yaşayan kiracılar, protesto eylemleri yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor. Sözün özü yerli ve yabancı milyonların hayallerini süsleyen tarihin, kültürün ve turizmin başkenti konusunda olan Antalya'da yaşamak çok güçleşti. Antalya'da her şey ateş pahası, Ruslar dışında hayatından mutlu olan hemen hemen yok. Antalya'da yüzler gülmüyor, herkes stresli, patlamaya hazır bomba gibi.