İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Atina'nın simgesi Akropolis

Yunanistan'da Pire kenti ile iç içe girmiş olan Başkent Atina'ya her yıl milyonlarca turist çeken Akropolis'i görmemek olanaksız elbette. Yunanistan'ın toplam nüfusu 11 milyon. Atina'da 3.5, Pire'de 1,5 milyon kişi yaşıyor. Yani Yunan halkının yarısına yakın bir bölümü Atina ve Pire'de ikamet ediyor. Akropolis, kente hakim yüksek bir kayalık üzerinde bulunan ve büyük mimari ve tarihi önemi olan birçok antik yapı kalıntılarını içeren eski bir hisar. Atina Akropolisi, tüm Yunanistan'da sayıları bir hayli fazla olan akropolislerin en bilineni olduğu için genellikle Akropolis denilince tüm dünyada ilk akla gelen yer.  17.5 metreden yüksek bina yapmak yasak Yunanistan'ın ön önemli tarihi mirası olan Akropolis'in Atina'nın her yerinden görülmesi için kentte 17.5 metreden yüksek bina yapılması yasaklanmış. Akropolis'in yanında bugün de kullanılan Herodes Atticus Tiyatrosu ve Dionysos Tiyatrosu bulunuyor. Bu iki antik tiyatronun sanayinin yarattığı çevre kirliliğinden korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı, 1980 yıllarından bu yana sürdürülüyor. Tam bir kültür ve sanat merkezi konumundaki Atina'da 200 tiyatro sahnesi var ve tamamı da faaliyette. Sanayinin yarattığı çevre kirlenmesinden korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı, 1980 yıllarından bu yana sürdürülüyor. Yunanistan'da Kral Otto'nun kendisi için yaptırdığı ve halen meclis binası olarak kullanılan tarihi binanın önünde nöbet tutan askerlerin giysileri ve hareketleri turistlerin büyük ilgisini çekiyor.  Olimpiyat Stadı hala ayakta  Atina'da Akropolis'e yakın bir yerde ilk olimpiyatın düzenlendiği tamamı Atina'ya has mermerden yapıldığı için 'güzel mermerli' anlamına gelen Panathinaiko Stadyumu bulunuyor. Orduların Pers kuşatmasından zaferle çıktığını müjdelemek üzere en hızlısı olarak seçilip, Atina'ya gönderildiği ve müjdeyi verdikten sonra ölen askerin kat ettiği toplam 42 kilometre 195 metrelik mesafe maraton olarak kabul edilmiş ve bugün de aynı mesafe olimpiyat başta olmak üzere tüm atletizm etkinliklerinde o askerin anısına son yarış olarak koşuluyor. 1896'daki ilk Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan stadyum, alanındaki en eski yapılardan biri ve tamamı beyaz mermerden yapılan tek stadyum. 1906 Ara Olimpiyatları'nın düzenlendiği ana stadyum, 2004 Yaz Olimpiyatları'nda ise okçuluk müsabakaları ile maratonun bitiş kısmına ev sahipliği yapmıştı. Yunanistan'da siesta devam ediyor Yunanistan'da dükkanlar sabah saat 09.00'da açılıyor, 15.00'da kapanıyor. Çünkü Yunanistan'da siesta (sıcak uykusu) uygulanıyor. Anımsatmakta yarar görüyorum. Bir dönem Antalya'da da siesta uygulanıyordu. Antalya'da kamu kurumları saat 07.00-15.00 saatleri arasında mesai yapıyordu. Bir bölüm esnaf da siestayı uyguluyordu. 1980 askeri darbesinden sonra Antalya Valiliği'ne atanan Yılmaz Türktekin'in ilk imzası ile Antalya'da siesta kaldırılmıştı.
Ekleme Tarihi: 05 Temmuz 2022 - Salı

Atina'nın simgesi Akropolis

Yunanistan'da Pire kenti ile iç içe girmiş olan Başkent Atina'ya her yıl milyonlarca turist çeken Akropolis'i görmemek olanaksız elbette. Yunanistan'ın toplam nüfusu 11 milyon. Atina'da 3.5, Pire'de 1,5 milyon kişi yaşıyor. Yani Yunan halkının yarısına yakın bir bölümü Atina ve Pire'de ikamet ediyor. Akropolis, kente hakim yüksek bir kayalık üzerinde bulunan ve büyük mimari ve tarihi önemi olan birçok antik yapı kalıntılarını içeren eski bir hisar. Atina Akropolisi, tüm Yunanistan'da sayıları bir hayli fazla olan akropolislerin en bilineni olduğu için genellikle Akropolis denilince tüm dünyada ilk akla gelen yer. 
17.5 metreden yüksek bina yapmak yasak
Yunanistan'ın ön önemli tarihi mirası olan Akropolis'in Atina'nın her yerinden görülmesi için kentte 17.5 metreden yüksek bina yapılması yasaklanmış. Akropolis'in yanında bugün de kullanılan Herodes Atticus Tiyatrosu ve Dionysos Tiyatrosu bulunuyor. Bu iki antik tiyatronun sanayinin yarattığı çevre kirliliğinden korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı, 1980 yıllarından bu yana sürdürülüyor. Tam bir kültür ve sanat merkezi konumundaki Atina'da 200 tiyatro sahnesi var ve tamamı da faaliyette. Sanayinin yarattığı çevre kirlenmesinden korunmaları için hazırlanan kapsamlı bir restorasyon programı, 1980 yıllarından bu yana sürdürülüyor. Yunanistan'da Kral Otto'nun kendisi için yaptırdığı ve halen meclis binası olarak kullanılan tarihi binanın önünde nöbet tutan askerlerin giysileri ve hareketleri turistlerin büyük ilgisini çekiyor. 
Olimpiyat Stadı hala ayakta 
Atina'da Akropolis'e yakın bir yerde ilk olimpiyatın düzenlendiği tamamı Atina'ya has mermerden yapıldığı için 'güzel mermerli' anlamına gelen Panathinaiko Stadyumu bulunuyor. Orduların Pers kuşatmasından zaferle çıktığını müjdelemek üzere en hızlısı olarak seçilip, Atina'ya gönderildiği ve müjdeyi verdikten sonra ölen askerin kat ettiği toplam 42 kilometre 195 metrelik mesafe maraton olarak kabul edilmiş ve bugün de aynı mesafe olimpiyat başta olmak üzere tüm atletizm etkinliklerinde o askerin anısına son yarış olarak koşuluyor. 1896'daki ilk Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan stadyum, alanındaki en eski yapılardan biri ve tamamı beyaz mermerden yapılan tek stadyum. 1906 Ara Olimpiyatları'nın düzenlendiği ana stadyum, 2004 Yaz Olimpiyatları'nda ise okçuluk müsabakaları ile maratonun bitiş kısmına ev sahipliği yapmıştı.
Yunanistan'da siesta devam ediyor
Yunanistan'da dükkanlar sabah saat 09.00'da açılıyor, 15.00'da kapanıyor. Çünkü Yunanistan'da siesta (sıcak uykusu) uygulanıyor. Anımsatmakta yarar görüyorum. Bir dönem Antalya'da da siesta uygulanıyordu. Antalya'da kamu kurumları saat 07.00-15.00 saatleri arasında mesai yapıyordu. Bir bölüm esnaf da siestayı uyguluyordu. 1980 askeri darbesinden sonra Antalya Valiliği'ne atanan Yılmaz Türktekin'in ilk imzası ile Antalya'da siesta kaldırılmıştı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.