İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Doğruları söylemek suç oldu!..

'Doğruları söylemek suç oldu. Doğruları söylediğimiz için, etik davrandığımız için sevilmiyoruz. Yanlışın ödül olduğu bir süreci yaşıyoruz' Bir uzmanın, bir Antalya sevdalısı, bir Türkiye sevdalısının isyanı bu… Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, Antalya'da imar planlarına inat belediye meclislerinde yapılan tadilatlarla, siyasi ikbal ve oy uğruna artırılan emsal artışları yüzünden Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı'nda sıkıntılar yaşandığını söylüyor. Antalya Dostları Platformu'nun konuğu olan Yörük, Antalya'nın kanayan yarası konumundaki Kırcami planlaması için de kamuoyunda yoğun düşüncenin aksine, Kırcami'nin imara açılmasına karşı olmadıklarını söylüyor. Funda Yörük, "Kırcami artık tarım alanı olamaz. Kırcami'nin tarım dışı kullanımına açılması doğrudur. Ancak  7 Arıklar, Düden, denize inen yollar  gibi doğal kazanımlar korunmalı' uyarısında bulunuyor.. Yörük, şunları söylüyor: "Kırcami'de planlarla ekstra yapı alanları oluşturmamalı. Kırcami planlarında 30 metrelik yollar 10 metreye indirilmiş, Kırcami'de 250 bin yeni nüfus bekleniyor. Yakında hızlı yapılaşma başlayacak, 15 yıla kadar Kırcami dolacak, trafik öyle kilitlenecek ki kimse Lara bölgesine gitmek istemeyecek" Funda Yörük, 5 yılda bir 'İmar Affı'nın Antalya'yı, 'kaçak yapı cenneti'ne dönüştürdüğünü belirterek, Antalya ile ilgili planlamaların uzmanlardan oluşan üst kurulla, üst akılla yapılması gerektiğini, son yıllarda şehir planlarının belediye meclislerinde yapılan imar tadilatları ile siyasi kararlara dönüştüğünün de altını çiziyor. Antalya'da Bütünşehir Yasası ile kapanan belediyelerde başkanların (Çalkaya, Çığılık, Dağbeli, Doyran, Düzlerçamı, Ekşili, Pınarlı, Belek, Pınarlı, Yurtpınar, Kadriye)  teknik eleman olmadan siyasi torpil ve rant beklentisi ile imar planları yaptırdıklarını, günümüzde o planların Altıntaş' ta olduğu gibi çarpık yapılaşma sorunlarını ortaya çıkardığını sağır sultan bile duydu. Acı ama gerçek o planlara günümüzde ulaşmak da olanaksız. Uzmanlara göre, 2009'da Bakanlık tarafından yapılan planlamada veriler sağlıklı değildi, bu nedenle Antalya'nın 2023'te nüfusunun 2,5 milyon olacağı tahmin edilemedi, sorunlar patlak verdi. Şurası yadsınamaz bir gerçek ki ulaşım Antalya'nın en önemli sorunu haline geldi. Uzmanlara göre yüzde 12 oranı ile nüfus artış hızında  İstanbul'u sollayan, Rus ve Ukraynalılar olmak üzere mülteci akınına uğrayan Antalya, otomobil sayısı açısından da Türkiye ikincisi konumunda olduğu için yollar yetersiz. Dahası Antalya'da toplu taşıma iyi yönetilmiyor. Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük, Antalya'nın ulaşım planlamasında geç kalındığını söylerken, AKP'li Menderes Türel dönemine ilişkin olarak çok ses getirecek şu saptamada bulunuyor: "Antalya'da alt ve üst geçitler planlaması olmadan yapıldığı, raylı sistem hattı beklenmediği için sıkıntı yaşanıyor"    
Ekleme Tarihi: 29 Ocak 2023 - Pazar

Doğruları söylemek suç oldu!..

'Doğruları söylemek suç oldu. Doğruları söylediğimiz için, etik davrandığımız için sevilmiyoruz. Yanlışın ödül olduğu bir süreci yaşıyoruz' Bir uzmanın, bir Antalya sevdalısı, bir Türkiye sevdalısının isyanı bu…

Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, Antalya'da imar planlarına inat belediye meclislerinde yapılan tadilatlarla, siyasi ikbal ve oy uğruna artırılan emsal artışları yüzünden Muratpaşa, Kepez ve Konyaaltı'nda sıkıntılar yaşandığını söylüyor.

Antalya Dostları Platformu'nun konuğu olan Yörük, Antalya'nın kanayan yarası konumundaki Kırcami planlaması için de kamuoyunda yoğun düşüncenin aksine, Kırcami'nin imara açılmasına karşı olmadıklarını söylüyor. Funda Yörük, "Kırcami artık tarım alanı olamaz. Kırcami'nin tarım dışı kullanımına açılması doğrudur. Ancak  7 Arıklar, Düden, denize inen yollar  gibi doğal kazanımlar korunmalı' uyarısında bulunuyor..

Yörük, şunları söylüyor: "Kırcami'de planlarla ekstra yapı alanları oluşturmamalı. Kırcami planlarında 30 metrelik yollar 10 metreye indirilmiş, Kırcami'de 250 bin yeni nüfus bekleniyor. Yakında hızlı yapılaşma başlayacak, 15 yıla kadar Kırcami dolacak, trafik öyle kilitlenecek ki kimse Lara bölgesine gitmek istemeyecek"

Funda Yörük, 5 yılda bir 'İmar Affı'nın Antalya'yı, 'kaçak yapı cenneti'ne dönüştürdüğünü belirterek, Antalya ile ilgili planlamaların uzmanlardan oluşan üst kurulla, üst akılla yapılması gerektiğini, son yıllarda şehir planlarının belediye meclislerinde yapılan imar tadilatları ile siyasi kararlara dönüştüğünün de altını çiziyor. Antalya'da Bütünşehir Yasası ile kapanan belediyelerde başkanların (Çalkaya, Çığılık, Dağbeli, Doyran, Düzlerçamı, Ekşili, Pınarlı, Belek, Pınarlı, Yurtpınar, Kadriye)  teknik eleman olmadan siyasi torpil ve rant beklentisi ile imar planları yaptırdıklarını, günümüzde o planların Altıntaş' ta olduğu gibi çarpık yapılaşma sorunlarını ortaya çıkardığını sağır sultan bile duydu. Acı ama gerçek o planlara günümüzde ulaşmak da olanaksız. Uzmanlara göre, 2009'da Bakanlık tarafından yapılan planlamada veriler sağlıklı değildi, bu nedenle Antalya'nın 2023'te nüfusunun 2,5 milyon olacağı tahmin edilemedi, sorunlar patlak verdi.

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki ulaşım Antalya'nın en önemli sorunu haline geldi. Uzmanlara göre yüzde 12 oranı ile nüfus artış hızında  İstanbul'u sollayan, Rus ve Ukraynalılar olmak üzere mülteci akınına uğrayan Antalya, otomobil sayısı açısından da Türkiye ikincisi konumunda olduğu için yollar yetersiz. Dahası Antalya'da toplu taşıma iyi yönetilmiyor. Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Funda Yörük, Antalya'nın ulaşım planlamasında geç kalındığını söylerken, AKP'li Menderes Türel dönemine ilişkin olarak çok ses getirecek şu saptamada bulunuyor: "Antalya'da alt ve üst geçitler planlaması olmadan yapıldığı, raylı sistem hattı beklenmediği için sıkıntı yaşanıyor"

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.