İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Mermer bahane antika şahane !..

AKP iktidarı döneminde Antalya bölgesine 5 bini aşkın maden arama ruhsatı verildiği, ancak amacın taş ve mermer aramaktan çok antika olarak bilinen tarihi eserleri çıkarmak, satmak, yurt dışına kaçırmak  olduğu iddia ediliyor. 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için Bağımsız Milletvekili Adayı olan Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, Toroslardan çıkarılan mermerlerin düşük kaliteli olduğunun laboratuvar sonuçlarıyla kanıtlandğını vurgulayarak, " Mermer bahane, antika aşkı şahane" diye konuştu. Antalya bölgesinde taş ve maden ocaklarına karşı verdiği mücadele ile kamuoyunda sempati toplayan Okudan, Beşkonak'ta mermer ocakları ve Korkuteli Dereköy Yaylası'nda açılması planlanan kömür ocağı için de yargı zaferi kazanılmasından sonra bazı çevrelerce hedef seçildiklerini,  tehditler aldıklarını söyledi. Antalya'da çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar doğada tamiri olanaksız zararlara yol açan maden ocakları için yargıya gittikleri gibi, iş makinelerinin çalışmasını engelleyerek, kamuoyu desteği oluşturma çabalarını sürdürüyorlar. Antalya bölgesindeki maden ruhsatı ve  arama çalışmalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sadece Gündoğmuş İlçesi'nde binin üzerinde maden arama ruhsatı verildiğini belirtti. Budak, "Maden aranan alanlarda yoğun biçimde sedir ağaçları var. SİT Alanlarına 50 metre yakın yerlere bile ruhsat verildi. Mermer ocakları, insan sağlığı ve doğa üzerinde onarılmaz zararlara sebep oluyor. Antalya’nın en önemli sorunlarından biri kontrolsüz ve denetimsiz olarak verilen maden ruhsatları. Asırlık sedir ağaçlarının mermer ocaklarına feda edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi. Antalya'da maden ocaklarına yönelik eylemleriyle bilinen ve açtığı dava sonucu mermer ocağı kapatılan Ali Ulvi Büyüknohutçu, eşi Ayçin Büyüknohutçu ile birlikte 9 Mayıs 2017'de Finike'nin Gökçeyaka Mahallesi Kızılcık Yaylası'ndaki evinde öldürülmüştü. Kapatılan mermer ocağının sahibi firmanın azmettirdiği öne sürülen cinayet zanlısı Ali Yamuç, kaldığı Alanya L Tipi Cezaevi'nde intihar etmiş, davanın görüldüğü Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı kapatmıştı. Büyüknohutçu çiftinin kızı Emine Büyüknohutçu ve davanın avukatı Tuncay Koç, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve cinayetin üstünün örtülmek istendiği belirterek dosyayı AYM’ye taşıma kararı almışlardı.      
Ekleme Tarihi: 27 Nisan 2023 - Perşembe

Mermer bahane antika şahane !..

AKP iktidarı döneminde Antalya bölgesine 5 bini aşkın maden arama ruhsatı verildiği, ancak amacın taş ve mermer aramaktan çok antika olarak bilinen tarihi eserleri çıkarmak, satmak, yurt dışına kaçırmak  olduğu iddia ediliyor. 14 Mayıs'ta yapılacak 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri için Bağımsız Milletvekili Adayı olan Antalya Beşkonaklılar Birlik ve Beraberlik Derneği Başkanı Hakan Halim Okudan, Toroslardan çıkarılan mermerlerin düşük kaliteli olduğunun laboratuvar sonuçlarıyla kanıtlandğını vurgulayarak, " Mermer bahane, antika aşkı şahane" diye konuştu.

Antalya bölgesinde taş ve maden ocaklarına karşı verdiği mücadele ile kamuoyunda sempati toplayan Okudan, Beşkonak'ta mermer ocakları ve Korkuteli Dereköy Yaylası'nda açılması planlanan kömür ocağı için de yargı zaferi kazanılmasından sonra bazı çevrelerce hedef seçildiklerini,  tehditler aldıklarını söyledi. Antalya'da çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar doğada tamiri olanaksız zararlara yol açan maden ocakları için yargıya gittikleri gibi, iş makinelerinin çalışmasını engelleyerek, kamuoyu desteği oluşturma çabalarını sürdürüyorlar.

Antalya bölgesindeki maden ruhsatı ve  arama çalışmalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyan CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, sadece Gündoğmuş İlçesi'nde binin üzerinde maden arama ruhsatı verildiğini belirtti. Budak, "Maden aranan alanlarda yoğun biçimde sedir ağaçları var. SİT Alanlarına 50 metre yakın yerlere bile ruhsat verildi. Mermer ocakları, insan sağlığı ve doğa üzerinde onarılmaz zararlara sebep oluyor. Antalya’nın en önemli sorunlarından biri kontrolsüz ve denetimsiz olarak verilen maden ruhsatları. Asırlık sedir ağaçlarının mermer ocaklarına feda edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Antalya'da maden ocaklarına yönelik eylemleriyle bilinen ve açtığı dava sonucu mermer ocağı kapatılan Ali Ulvi Büyüknohutçu, eşi Ayçin Büyüknohutçu ile birlikte 9 Mayıs 2017'de Finike'nin Gökçeyaka Mahallesi Kızılcık Yaylası'ndaki evinde öldürülmüştü. Kapatılan mermer ocağının sahibi firmanın azmettirdiği öne sürülen cinayet zanlısı Ali Yamuç, kaldığı Alanya L Tipi Cezaevi'nde intihar etmiş, davanın görüldüğü Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi de dosyayı kapatmıştı. Büyüknohutçu çiftinin kızı Emine Büyüknohutçu ve davanın avukatı Tuncay Koç, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ve cinayetin üstünün örtülmek istendiği belirterek dosyayı AYM’ye taşıma kararı almışlardı.

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.