İbrahim Akkaya
Köşe Yazarı
İbrahim Akkaya
 

Ormancının aklı başına geldi!

 Antalya'nın Manavgat ilçesinde geçen yıl 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün sonra kontrol altına alınabilen Türkiye'nin en büyük yangın felaketi geç de olsa aklımızı başımıza getirdi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangınlarla mücadele için araç ve eleman takviyesi yapıldığını belirtirken, bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede görev alacak 100 bin gönüllünün eğitimlerinin de tamamlandığını bildirdi.  MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI'NIN GÖZYAŞLARI  CHP'li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, 2'si orman işçisi 7 vatandaşın hayatını kaybettiği, 60 bin hektar ormanlık alanın zarar gördüğü tarihin en büyük orman yangınının hızla yayılması karşısında gözyaşları tutamamıştı. Manavgat yangınında ormanlar hariç 59 mahallede yanan ev, işyeri, depo, ahır, tarım alanları ve telef olan hayvanlarla ilgili ekonomik kayıp 1 milyar lira olarak açıklanmıştı.  THK UÇAKLARINI 'ANTİKA' DİYEREK DIŞLADILAR  Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçeleri sınırlarında 28 Temmuz 2021 günü saat 11.30'da başlayıp, 220 saat sonra 6 Ağustos 2021 günü saat 15.30'da ancak söndürme çalışmalarına başlanabilen tarihin en büyük orman yangınında Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının kullanılmaması tartışmalara yol açmıştı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, uzun yıllar orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan THK uçakları için 'antika' benzetmesinde bulununca tepkilerin odağı haline gelmişti.  THK UÇAKLARI İHALEYE ALINMADI   Orman yangınlarını söndürmede başarıları ile bilinen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının ihalelere alınmayıp, atıl olarak bekletilip, Rusya'dan uçak kiralanması eleştiri konusu olmuştu. THK, eski Başkanı Emekli Kongeneral Erdoğan Karakuş, Manavgat yangınında Rusya'dan kiralanan büyük uçakların kullanıldığını vurgulayarak, şu çarpıcı açıklamayı yapmıştı: “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz". Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu sözlerine eklemişti.   TEMSİLİ ORMAN YANGINIYLA EĞİTİM  Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Türkiye genelindeki orman teşkilatında görevli 2 bin işletme şefini de 100 bin yangın söndürme gönüllüsünün eğitildiği Döşemeltı Nebiler'deki Türkiye'nin tek Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde yangınlarla mücadeleye hazırladıkları söyledi. Yangın mevsimi öncesi her yıl Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işletme şeflerine, muhafaza memurlarına, işçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini belirten Dikici, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden her hafta 150 kişi gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, tırmık kullandırıyoruz" diye konuştu.
Ekleme Tarihi: 22 Mayıs 2022 - Pazar

Ormancının aklı başına geldi!

 Antalya'nın Manavgat ilçesinde geçen yıl 28 Temmuz günü başlayan ve 10 gün sonra kontrol altına alınabilen Türkiye'nin en büyük yangın felaketi geç de olsa aklımızı başımıza getirdi. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, yangınlarla mücadele için araç ve eleman takviyesi yapıldığını belirtirken, bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede görev alacak 100 bin gönüllünün eğitimlerinin de tamamlandığını bildirdi. 

MANAVGAT BELEDİYE BAŞKANI'NIN GÖZYAŞLARI 
CHP'li Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, 2'si orman işçisi 7 vatandaşın hayatını kaybettiği, 60 bin hektar ormanlık alanın zarar gördüğü tarihin en büyük orman yangınının hızla yayılması karşısında gözyaşları tutamamıştı. Manavgat yangınında ormanlar hariç 59 mahallede yanan ev, işyeri, depo, ahır, tarım alanları ve telef olan hayvanlarla ilgili ekonomik kayıp 1 milyar lira olarak açıklanmıştı. 
THK UÇAKLARINI 'ANTİKA' DİYEREK DIŞLADILAR 
Antalya'nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçeleri sınırlarında 28 Temmuz 2021 günü saat 11.30'da başlayıp, 220 saat sonra 6 Ağustos 2021 günü saat 15.30'da ancak söndürme çalışmalarına başlanabilen tarihin en büyük orman yangınında Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının kullanılmaması tartışmalara yol açmıştı. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, uzun yıllar orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan THK uçakları için 'antika' benzetmesinde bulununca tepkilerin odağı haline gelmişti. 
THK UÇAKLARI İHALEYE ALINMADI  
Orman yangınlarını söndürmede başarıları ile bilinen Türk Hava Kurumu (THK) uçaklarının ihalelere alınmayıp, atıl olarak bekletilip, Rusya'dan uçak kiralanması eleştiri konusu olmuştu. THK, eski Başkanı Emekli Kongeneral Erdoğan Karakuş, Manavgat yangınında Rusya'dan kiralanan büyük uçakların kullanıldığını vurgulayarak, şu çarpıcı açıklamayı yapmıştı: “Dağlık arazilerde çıkan yangınlarda küçük uçak kullanılır, büyük uçak kullanılmaz". Karakuş, helikopterlerle orman yangınlara müdahale edilmesinin son derece yanlış ve tehlikeli olduğunu sözlerine eklemişti.  
TEMSİLİ ORMAN YANGINIYLA EĞİTİM 
Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, Türkiye genelindeki orman teşkilatında görevli 2 bin işletme şefini de 100 bin yangın söndürme gönüllüsünün eğitildiği Döşemeltı Nebiler'deki Türkiye'nin tek Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde yangınlarla mücadeleye hazırladıkları söyledi. Yangın mevsimi öncesi her yıl Orman Genel Müdürlüğü'nde çalışan işletme şeflerine, muhafaza memurlarına, işçilere teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini belirten Dikici, "Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden her hafta 150 kişi gelip tatbikatlara, eğitimlere katılıyor. Temsili yangın çıkarıyoruz, söndürüyoruz, arazöz, tırmık kullandırıyoruz" diye konuştu.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.