Zeyyat Şahin
Köşe Yazarı
Zeyyat Şahin
 

Boş evler soğuk olur

Boş evler soğuk olur, demişti arkadaşım. Evet, boş evler soğuk olur; soğuk evler boş. İnsan sıcaklığının değmediği duvarlar ve duvarlarda eksilen insan sıcaklığı ayazlara davettir. Ve evlere dolan ayaz önce yürekleri vurur. Ellere aldanmayın, eller titremeyebilir ama yürekler hep titreme içindedir bu evlerde. Ayaz yemiş bir yürek taşırken ve ayaza kesmiş bir haneye mahkumken hayat üşütür bizi, evler, hikayeler üşütür. Ayaza kesmiş evlerde sürdürülmeye çalışılan hayatlar ve hayatlarımızı harcadığımız buz gibi evler beyhude bir ömrün nişanesidir aslında. Evet, boş evlerde harcıyoruz hayatımızı. Odalar yıldan yıla almaz olsa da kalabalıkları, içimizin boşluğunu doldurmaya yetmiyor bu; çünkü içimize sinmeyen bir hayat, içimizin boşluğuna, yüreklerimizin üşümesine en büyük sebep. Adımlarımızın bizi taşımak istemediği evler, aklımıza çok uygun ve fakat yüreğimize çöken isyanı dindirmeye kafi değil Kimimiz soğukluğundan  kaçıyoruz evlerin, kimiz ayazlar taşıyoruz evlere durmadan. Kimimiz de boş evlerin zemheri ayazında öylece duruyoruz: Dilimiz lal, dizlerimiz dermansız, elimiz kolumuz bağlı… Bizim olmayan bir hayatı, bizi hiç duymayanlar ve görmeyenler için yaşamaya devam ediyoruz. Başkalarının dertleri hiç aklımızdan çıkmazken kendimiz hiç aklımıza gelmiyoruz. Oysa kalbimize değmeyenlerin aklımızdan çıkmamaları ve bundan nemalanmaları hiç de adil değil. Hayatlarımızın içini boşlatıp hanelerimize ayazlar bırakanlar yüreklerimizin sıcaklığını çalanlardır. Ve onlar, boş evlerde üşüyen bir yüreğe hükmeden zalimlerdir. Oysa biz, kalbimize değen ve kalbimizde eğlenen bir can  isteriz yalnızca. Nefesi nefesimizde, sesi sesimizde; yüreği yüreğimizde çoğalan,sıcaklığı hanemize sinmiş bir can  hayatımıza  sultandır, hayatımıza hayat katandır. Ve o, boş evleri doldurup soğuk evleri ısıtandır…
Ekleme Tarihi: 06 Aralık 2023 - Çarşamba

Boş evler soğuk olur

Boş evler soğuk olur, demişti arkadaşım. Evet, boş evler soğuk olur; soğuk evler boş. İnsan sıcaklığının değmediği duvarlar ve duvarlarda eksilen insan sıcaklığı ayazlara davettir. Ve evlere dolan ayaz önce yürekleri vurur. Ellere aldanmayın, eller titremeyebilir ama yürekler hep titreme içindedir bu evlerde.
Ayaz yemiş bir yürek taşırken ve ayaza kesmiş bir haneye mahkumken hayat üşütür bizi, evler, hikayeler üşütür. Ayaza kesmiş evlerde sürdürülmeye çalışılan hayatlar ve hayatlarımızı harcadığımız buz gibi evler beyhude bir ömrün nişanesidir aslında.

Evet, boş evlerde harcıyoruz hayatımızı. Odalar yıldan yıla almaz olsa da kalabalıkları, içimizin boşluğunu doldurmaya yetmiyor bu; çünkü içimize sinmeyen bir hayat, içimizin boşluğuna, yüreklerimizin üşümesine en büyük sebep. Adımlarımızın bizi taşımak istemediği evler, aklımıza çok uygun ve fakat yüreğimize çöken isyanı dindirmeye kafi değil

Kimimiz soğukluğundan  kaçıyoruz evlerin, kimiz ayazlar taşıyoruz evlere durmadan. Kimimiz de boş evlerin zemheri ayazında öylece duruyoruz: Dilimiz lal, dizlerimiz dermansız, elimiz kolumuz bağlı… Bizim olmayan bir hayatı, bizi hiç duymayanlar ve görmeyenler için yaşamaya devam ediyoruz. Başkalarının dertleri hiç aklımızdan çıkmazken kendimiz hiç aklımıza gelmiyoruz. Oysa kalbimize değmeyenlerin aklımızdan çıkmamaları ve bundan nemalanmaları hiç de adil değil.

Hayatlarımızın içini boşlatıp hanelerimize ayazlar bırakanlar yüreklerimizin sıcaklığını çalanlardır. Ve onlar, boş evlerde üşüyen bir yüreğe hükmeden zalimlerdir. Oysa biz, kalbimize değen ve kalbimizde eğlenen bir can  isteriz yalnızca.

Nefesi nefesimizde, sesi sesimizde; yüreği yüreğimizde çoğalan,sıcaklığı hanemize sinmiş bir can  hayatımıza  sultandır, hayatımıza hayat katandır. Ve o, boş evleri doldurup soğuk evleri ısıtandır…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.