Yeni vergiler kapıda mı? Bakan açıkladı

EKONOMİ 30.11.2023 - 13:13, Güncelleme: 30.11.2023 - 13:13
 

Yeni vergiler kapıda mı? Bakan açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Daha adil bir vergi sistemi için çok ciddi adımlar atacağız. Gelecek senenin ikinci yarısından itibaren çok güçlü bir dezenflasyon sürecine gireceğiz. Geçen sene yeni KDV, ÖTV artışına girdik ama gelecek sene bu vergi artışları yaşanmayacak" dedi.

TRT Haber'e konuşan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: "Ekonomik büyüme güçlü, bu cesaret verici ama burada önemli olan büyümenin kalitesini artırabilmek. Önümüzdeki dönemde büyümenin iki ana motoru verimlilik artışı ve var olan imkanların verimli alanlara kanalize edilmesi. Önümüzdeki dönemde büyüme büyük ihtimalle bir miktar yavaşlayacak, önemli olan OVP perspektifiyle sürdürülebilir büyüme patikasına girilmesi. Bu yıl bütçe açığı OVP'de öngörülenden bir miktar daha düşük olabilir. Geniş anlamlı rezervlerin vadesine bir yıl kalan borca olan oranını 1'e çıkartmak istiyoruz. 'PROGRAMIMIZA GÜVEN ARTIYOR' Var olan programımız çalışıyor, iç tutarlığı var; içeride de dışarıdada programa olan güven artıyor. Sermaye girişi başladı, Ocak-mayısta portföy akımı olarak net 2.9 milyar  dolar çıkış oldu, haziran-eylülde 5 milyar dolar net artış var. VERGİ ARTIŞLARI TEKRARLANACAK MI? Türkiye'ye kaynak girişi 2024 ikinci yarıdan itibaren artacak çünkü küresel finansal koşullar daha elverişli hale gelecek. KDV, ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışları tekrarlanmayacak. 'ENFLASYONDA TEK HANEDEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK' Enflasyonu tek haneye indirmek dışında seçeneğimiz yok. Kararlıyız bunu yapacağız. Kısa vadede büyümede yavaşlama riskini alıp bunu yapmak durumundayız. Aylık enflasyonda yavaşlama devam edecek. Son dönemde fiyatlama davranışlarında ciddi bozulma var. Ancak iş insanlarının OVP'yi baz almaları kendileri için hayırlı olacak. 'KKM'DE DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ' KKM ağustos ortasında 3,4 trilyon lira ile zirveyi buldu. Kasım ortası itibarıyla 2,8 trilyona indi, bunun devamını bekliyoruz. Rezervlerimiz güçlü olduğu bir noktada zamanlamasını biz belirleyeceğiz, KKM'ye vergi teşviğini kaldıracağız."
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Daha adil bir vergi sistemi için çok ciddi adımlar atacağız. Gelecek senenin ikinci yarısından itibaren çok güçlü bir dezenflasyon sürecine gireceğiz. Geçen sene yeni KDV, ÖTV artışına girdik ama gelecek sene bu vergi artışları yaşanmayacak" dedi.

TRT Haber'e konuşan Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Ekonomik büyüme güçlü, bu cesaret verici ama burada önemli olan büyümenin kalitesini artırabilmek. Önümüzdeki dönemde büyümenin iki ana motoru verimlilik artışı ve var olan imkanların verimli alanlara kanalize edilmesi.

Önümüzdeki dönemde büyüme büyük ihtimalle bir miktar yavaşlayacak, önemli olan OVP perspektifiyle sürdürülebilir büyüme patikasına girilmesi. Bu yıl bütçe açığı OVP'de öngörülenden bir miktar daha düşük olabilir.

Geniş anlamlı rezervlerin vadesine bir yıl kalan borca olan oranını 1'e çıkartmak istiyoruz.

'PROGRAMIMIZA GÜVEN ARTIYOR'

Var olan programımız çalışıyor, iç tutarlığı var; içeride de dışarıdada programa olan güven artıyor.

Sermaye girişi başladı, Ocak-mayısta portföy akımı olarak net 2.9 milyar  dolar çıkış oldu, haziran-eylülde 5 milyar dolar net artış var.

VERGİ ARTIŞLARI TEKRARLANACAK MI?

Türkiye'ye kaynak girişi 2024 ikinci yarıdan itibaren artacak çünkü küresel finansal koşullar daha elverişli hale gelecek.

KDV, ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışları tekrarlanmayacak.

'ENFLASYONDA TEK HANEDEN BAŞKA SEÇENEĞİMİZ YOK'

Enflasyonu tek haneye indirmek dışında seçeneğimiz yok. Kararlıyız bunu yapacağız. Kısa vadede büyümede yavaşlama riskini alıp bunu yapmak durumundayız. Aylık enflasyonda yavaşlama devam edecek.

Son dönemde fiyatlama davranışlarında ciddi bozulma var. Ancak iş insanlarının OVP'yi baz almaları kendileri için hayırlı olacak.

'KKM'DE DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ'

KKM ağustos ortasında 3,4 trilyon lira ile zirveyi buldu. Kasım ortası itibarıyla 2,8 trilyona indi, bunun devamını bekliyoruz. Rezervlerimiz güçlü olduğu bir noktada zamanlamasını biz belirleyeceğiz, KKM'ye vergi teşviğini kaldıracağız."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.