Yerli otomobil üretiminde belirsizlikler kafa karıştırıyor

GÜNDEM 30.12.2019 - 16:09, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Yerli otomobil üretiminde belirsizlikler kafa karıştırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunumuyla ilk yerli otomobil satışına 2022 yılında başlanacak. Devlet garantili teşvik imkanıyla fabrika inşaatına başlanacak ve 13 yıl artı 6.5 yatırım süresi verilen elektrikli yerli otomobil üretimi 10 yıl boyunca tüm vergilerden muaf olurken, SGK prim desteği de devlet tarafından sağlanacak. Peki, otomobil üretiminde kullanılacak çelik ve aküyü nereden alacağız?

haberimizvar.net- Elektrikli yerli otomobil üretimiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla karar yayımlandı. Karara göre, yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve proje bazlı devlet yardımı verilecek. YATIRIM TUTARI 22 MİLYAR TL Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olacak. Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019'dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak. 13+6,5 YIL DEVLET DESTEKLİ TEŞVİK+ VERGİ YOK+ SGK DESTEĞİ 2022 yılında seri üretim yapılması planlanan elektrikli yerli otomobil için fabrika inşaatına başlama ve bitirme süresi 13 yıl, ayrıca bakanlık kararıyla 6,5 yıl daha uzatma süresi verilebilecek.  Yaklaşık 20 yılda tamamlanması planlanıyor. 10 yıl boyunca vergiden muaf (gelir vergisi, KDV, gümrük vergisi) tutuluyor ve 360 milyon TL nitelikli personel için SGK prim desteği veriliyor. Yatırım süresi boyunca kullanacak tüm kredilere devlet desteği garantisinde tutulacak. ÇELİK VE AKÜ DURUMU Almanya, Kore, Amerika ve Japonya otomobil piyasasıyla yarışacak olan elektrik yerli otomobille ilgili olarak en önemli sorun çelik ve akü üretemeyen Türkiye’nin yerli otomobil için nasıl bir çözüm üreteceği oldu. Konunun uzmanları, ‘yerli otomobilin pili sadece 50.000 dolar. Biz üretmiyoruz’ derken, vatandaş yerli otomobilin devlet destekli kredilerinin ödenememesi ya da otomobilin üretilememesi durumunda kendine dönmesinden dolayı endişe duyuyor. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sunumuyla ilk yerli otomobil satışına 2022 yılında başlanacak. Devlet garantili teşvik imkanıyla fabrika inşaatına başlanacak ve 13 yıl artı 6.5 yatırım süresi verilen elektrikli yerli otomobil üretimi 10 yıl boyunca tüm vergilerden muaf olurken, SGK prim desteği de devlet tarafından sağlanacak. Peki, otomobil üretiminde kullanılacak çelik ve aküyü nereden alacağız?

haberimizvar.net- Elektrikli yerli otomobil üretimiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla karar yayımlandı. Karara göre, yerli elektrikli otomobil üretim tesisi Bursa'da kurulacak ve proje bazlı devlet yardımı verilecek.

YATIRIM TUTARI 22 MİLYAR TL

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından komple yeni yatırım olarak inşa edilecek tesisin öngörülen toplam sabit yatırım tutarı 22 milyar olacak. Yatırımın süresi ise başlangıç tarihi olan 30 Ekim 2019'dan itibaren 13 yıl olarak belirlendi. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek. Yerli otomobil üretim tesisinde 4 bin 323 kişi istihdam edilecek ve bu kişilerin 300'ü nitelikli personel olacak.

13+6,5 YIL DEVLET DESTEKLİ TEŞVİK+ VERGİ YOK+ SGK DESTEĞİ

2022 yılında seri üretim yapılması planlanan elektrikli yerli otomobil için fabrika inşaatına başlama ve bitirme süresi 13 yıl, ayrıca bakanlık kararıyla 6,5 yıl daha uzatma süresi verilebilecek.  Yaklaşık 20 yılda tamamlanması planlanıyor. 10 yıl boyunca vergiden muaf (gelir vergisi, KDV, gümrük vergisi) tutuluyor ve 360 milyon TL nitelikli personel için SGK prim desteği veriliyor. Yatırım süresi boyunca kullanacak tüm kredilere devlet desteği garantisinde tutulacak.

ÇELİK VE AKÜ DURUMU

Almanya, Kore, Amerika ve Japonya otomobil piyasasıyla yarışacak olan elektrik yerli otomobille ilgili olarak en önemli sorun çelik ve akü üretemeyen Türkiye’nin yerli otomobil için nasıl bir çözüm üreteceği oldu. Konunun uzmanları, ‘yerli otomobilin pili sadece 50.000 dolar. Biz üretmiyoruz’ derken, vatandaş yerli otomobilin devlet destekli kredilerinin ödenememesi ya da otomobilin üretilememesi durumunda kendine dönmesinden dolayı endişe duyuyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.