YÖRSİAD'ta cumhuriyet vurgusu

EKONOMİ 27.10.2022 - 12:04, Güncelleme: 27.10.2022 - 12:04
 

YÖRSİAD'ta cumhuriyet vurgusu

Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) “Cumhuriyetimizin 99. Yılında Cumhuriyet ve Yörükler” konulu basın toplantısı düzenledi. Cumhuriyet’in Yörük hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili konuşma yapan Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, “Yörük’ün, Türkmen’in en parlak dönemi Cumhuriyet dönemidir” dedi

haberimizvar.net- Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) “Cumhuriyetimizin 99. Yılında Cumhuriyet ve Yörükler” konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıya YÖRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Ege, Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, Yörük Ali Koyunlu ve birçok iş insanı katıldı. Toplantıda “Son Göçer Yörük Ali” adlı belgesel izlendi. Belgeselin ardından basın açıklaması yapan Başkan Ege, “Yörük’lüğü yaşayan ve yaşatan belgeselde yer alan Yörük Ali Dayı aramızda. Onun sayesinde Yörüklüğü bir kez daha hatırladık. Bizim nesil Yörük kültürünü unutmaya başladı” şeklinde konuştu. “İYİ Kİ CUMHURİYET VAR” Yörüklerin tarihinden ve yaşadıklarından bahseden Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, Yörüklerin yaşadığı en parlak döneminin Cumhuriyet dönemi olduğunu söyledi. Ercenk, “Yörük ’lük bir üretim ve yaşam biçimidir. Osmanlıdan önce ve Osmanlı döneminde Yörük’le devlet hep çatışmıştır. Osmanlı’da 1858’de “Arazi kanunnamesi” adlı bir kanun çıkartılıyor. Bu kanundan Padişah veya otorite istediği zaman toprakları benden alıyor ve başkasına veriyordu. Onlar ekip biçecek diyordu. Bu kanunun çıkma nedeni ise devletin ekonomik sıkıntılar çekmesiydi. Arazi kanunnamesinde toprak özelleştiriliyor. Yani toprak görülen sahibine para karşılığında devrediliyor. Ama bu araziler içindeki insanla devrediliyor. İçindeki insanlar kim? Yörük’lükten bozma köylü. Bu sistem de beraberinde toprak ağalarını, beylerini ortaya çıkartıyor. Yörük onların arazisi durumuna düşüyor. Cumhuriyet döneminde ise 1941 yılı 28 Şubat Vali Haşim İşcan ve Milletvekili Rasih Kaplan, Türkmenlere diyor ki ‘Sizin bu halinize üzülüyorum. Artık bu çadırdan kurtulun. Hastalıktan kırılıyorsunuz. Biz size ev, okul ve konut yapalım. Çocuklarınızı okutun’ işte Cumhuriyet bu. Cumhuriyetin iskan politikasıdır. Yörüklere ev, okul ve konut yaptılar. Cumhuriyet Yörüklerin adam yerine konduğu, toprağa bağlanma projesinin başarıyla uygulandığı örnek bir dönemdir. Cumhuriyet dönemi Yörüklerin, Türkmenin en parlak dönemidir.  Cumhuriyet olmasaydı Türkmen hala toprak ağalarının, beylerinin arazisi olarak kalacaktı. İyi ki Cumhuriyet var. İyi ki Cumhuriyet çocuğuyuz” ifadelerini kullandı.
Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) “Cumhuriyetimizin 99. Yılında Cumhuriyet ve Yörükler” konulu basın toplantısı düzenledi. Cumhuriyet’in Yörük hayatı üzerindeki etkileri ile ilgili konuşma yapan Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, “Yörük’ün, Türkmen’in en parlak dönemi Cumhuriyet dönemidir” dedi

haberimizvar.net- Yörük Sanayici ve İş İnsanları Derneği (YÖRSİAD) “Cumhuriyetimizin 99. Yılında Cumhuriyet ve Yörükler” konulu basın toplantısı düzenledi. Toplantıya YÖRSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Ege, Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, Yörük Ali Koyunlu ve birçok iş insanı katıldı. Toplantıda “Son Göçer Yörük Ali” adlı belgesel izlendi. Belgeselin ardından basın açıklaması yapan Başkan Ege, “Yörük’lüğü yaşayan ve yaşatan belgeselde yer alan Yörük Ali Dayı aramızda. Onun sayesinde Yörüklüğü bir kez daha hatırladık. Bizim nesil Yörük kültürünü unutmaya başladı” şeklinde konuştu.

“İYİ Kİ CUMHURİYET VAR”

Yörüklerin tarihinden ve yaşadıklarından bahseden Araştırmacı-yazar Giray Ercenk, Yörüklerin yaşadığı en parlak döneminin Cumhuriyet dönemi olduğunu söyledi. Ercenk, “Yörük ’lük bir üretim ve yaşam biçimidir. Osmanlıdan önce ve Osmanlı döneminde Yörük’le devlet hep çatışmıştır. Osmanlı’da 1858’de “Arazi kanunnamesi” adlı bir kanun çıkartılıyor. Bu kanundan Padişah veya otorite istediği zaman toprakları benden alıyor ve başkasına veriyordu. Onlar ekip biçecek diyordu. Bu kanunun çıkma nedeni ise devletin ekonomik sıkıntılar çekmesiydi. Arazi kanunnamesinde toprak özelleştiriliyor. Yani toprak görülen sahibine para karşılığında devrediliyor. Ama bu araziler içindeki insanla devrediliyor. İçindeki insanlar kim? Yörük’lükten bozma köylü. Bu sistem de beraberinde toprak ağalarını, beylerini ortaya çıkartıyor. Yörük onların arazisi durumuna düşüyor. Cumhuriyet döneminde ise 1941 yılı 28 Şubat Vali Haşim İşcan ve Milletvekili Rasih Kaplan, Türkmenlere diyor ki ‘Sizin bu halinize üzülüyorum. Artık bu çadırdan kurtulun. Hastalıktan kırılıyorsunuz. Biz size ev, okul ve konut yapalım. Çocuklarınızı okutun’ işte Cumhuriyet bu. Cumhuriyetin iskan politikasıdır. Yörüklere ev, okul ve konut yaptılar. Cumhuriyet Yörüklerin adam yerine konduğu, toprağa bağlanma projesinin başarıyla uygulandığı örnek bir dönemdir. Cumhuriyet dönemi Yörüklerin, Türkmenin en parlak dönemidir.  Cumhuriyet olmasaydı Türkmen hala toprak ağalarının, beylerinin arazisi olarak kalacaktı. İyi ki Cumhuriyet var. İyi ki Cumhuriyet çocuğuyuz” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.