Yörüklerin il hatun dönemi

07.10.2019 - 15:52, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Yörüklerin il hatun dönemi

Hayatım boyunca hiçbir zaman cinsiyet ayrımı yapmadım. Karşımdakine sadece ve sadece insan olarak baktım ve insanlık aradım. Ancak hayat tecrübem şunu çok iyi bilir ki; kadın elinin değdiği her şey çok daha güzel olur. İşte tam bu cümleyi kurmama neden olan Yörüklerde ilk kez ‘il hatunu’ döneminin başlamasıdır. Yıllarca ‘il beyi’ olarak bilinen ve her daim erkeklerin üstlendiği bu görev Türkiye’de ilk kez ‘il hatunu’ unvanıyla hepimizin yakından tanıdığı Sibel Gezen’e verildi. Sibel Gezen’i her yerden tanırsınız… Köklerine sahip çıkan, atalarının gelenek ve göreneklerini her alanda sürdüren ender insanlardan biridir. Kâh cenazededir, kâh düğünlerde, kâh sosyal bir etkinlikte, kâh CHP’nin ön saflarında, kâh iş dünyasında var olan Antalya sevdalısıdır. Bunların dışında şimdi Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yörük İl Hatunu olarak karşımızda Sibel Gezen… Bu sayede Antalya’da bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Uluslararası Yörük Toyu’nu Sibel Gezen başlattı. Bir Yörük kadını önde göğsünü kabartarak, tam da Atatürk’ün tarif ettiği gibi dimdik, kendinden emin şekilde Yörük Toy’unun önderliğini yaptı. Her partiden, her kesimden, kendini Yörük olarak tanımlayan herkes Gezen’in arkasında yerini aldı. Yörük Göçü’nün tarihine geç de olsa bir kadın, İl Hatunu girdi. Toplumumuzun anaçlığını temsil eden Sibel Gezen, iki gün süren Yörük Toyu’nda örnek ev sahipliği yaparak, Yörüklerin hak ettiği değeri görmesini de sağladı. Farkındalık yaratan Yörük Toyu tamamlandı ama Antalya hala iki gün süren etkinliği konuşuyor. Herkesi kucaklayan ve Sibel Gezen’i Sibel Gezen yapan o güler yüzlü ve herkesi kucaklayıcı tavrı… Etkinliğinde konuşulma sebebi de bu… Yörükler ilk kez gerçek anlamda kendilerini temsil edecek bir isimle yürüyorlar. Umarım bu yürüyüş hiç bitmez…

Hayatım boyunca hiçbir zaman cinsiyet ayrımı yapmadım. Karşımdakine sadece ve sadece insan olarak baktım ve insanlık aradım. Ancak hayat tecrübem şunu çok iyi bilir ki; kadın elinin değdiği her şey çok daha güzel olur.

İşte tam bu cümleyi kurmama neden olan Yörüklerde ilk kez ‘il hatunu’ döneminin başlamasıdır. Yıllarca ‘il beyi’ olarak bilinen ve her daim erkeklerin üstlendiği bu görev Türkiye’de ilk kez ‘il hatunu’ unvanıyla hepimizin yakından tanıdığı Sibel Gezen’e verildi.

Sibel Gezen’i her yerden tanırsınız…

Köklerine sahip çıkan, atalarının gelenek ve göreneklerini her alanda sürdüren ender insanlardan biridir.

Kâh cenazededir, kâh düğünlerde, kâh sosyal bir etkinlikte, kâh CHP’nin ön saflarında, kâh iş dünyasında var olan Antalya sevdalısıdır.

Bunların dışında şimdi Yörükler Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yörük İl Hatunu olarak karşımızda Sibel Gezen…

Bu sayede Antalya’da bu yıl 26’ıncısı düzenlenen Uluslararası Yörük Toyu’nu Sibel Gezen başlattı. Bir Yörük kadını önde göğsünü kabartarak, tam da Atatürk’ün tarif ettiği gibi dimdik, kendinden emin şekilde Yörük Toy’unun önderliğini yaptı.

Her partiden, her kesimden, kendini Yörük olarak tanımlayan herkes Gezen’in arkasında yerini aldı. Yörük Göçü’nün tarihine geç de olsa bir kadın, İl Hatunu girdi. Toplumumuzun anaçlığını temsil eden Sibel Gezen, iki gün süren Yörük Toyu’nda örnek ev sahipliği yaparak, Yörüklerin hak ettiği değeri görmesini de sağladı.

Farkındalık yaratan Yörük Toyu tamamlandı ama Antalya hala iki gün süren etkinliği konuşuyor. Herkesi kucaklayan ve Sibel Gezen’i Sibel Gezen yapan o güler yüzlü ve herkesi kucaklayıcı tavrı…

Etkinliğinde konuşulma sebebi de bu…

Yörükler ilk kez gerçek anlamda kendilerini temsil edecek bir isimle yürüyorlar. Umarım bu yürüyüş hiç bitmez…

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.