Zeybek’ten yargı bağımsızlığı vurgusu

GÜNDEM 11.12.2019 - 17:00, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Zeybek’ten yargı bağımsızlığı vurgusu

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek TBMM’de devam eden 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu bütçesi üzerine Genel Kurul’da konuştu.

haberimizvar.net- Zeybek konuşmasında “yargı bağımsızlığı” ve yargıya güven” vurgusunda bulundu, Zeybek, konuşmasında şunları dile getirdi: YARGI BAĞIMSIZ DEĞİLSE, ADALET DAĞITILAMAZ “Hepimizin bildiği bir gerçek vardır, demokrasinin ve hukuk devletinin asla vazgeçilmezi kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığı yasama yürütme ve yargıdan oluşuyor. Burada yargının asla vazgeçilmezi de bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Bir ülkede yargı bağımsız değilse o ülkenin adalet dağıtma iddiası olmaz. Ve bugün ısrarla söylüyorum Türkiye’de yargı bağımsızda değildir, tarafsızda değildir. Bu gerçeği kabullenemezsek yargının hiçbir sorununu çözemeyiz, Adalet Bakanı yargı reform paketleri ile yargıya güveni artıracağız dedi ama o yargı reformu paketlerinde yargının bağımsız ve tarafsızlığını sağlayacak hiç bir madde olmadı. Anayasayı uygulamazsanız o anayasanın hiçbir anlamı olmaz, önce anayasaya uyacaksınız. YARGI DÜN FETÖ’NÜN, BUGÜN YÜRÜTMENİN KONTROLÜNDE 2010 yılında bu yargı FETÖ’ye bilerek ve isteyerek teslim edildiğinde, biz dedik ki yargı tarafsızlığını kaybediyor. AKP 2013 yılında yargı tarafsız ve bağımsızdır diye bağırdı, şimdi soruyorum, 2013 yılında 2014 yılında 2015 yılında yargı bağımsız ve tarafsız mıydı, FETÖ’nün talimatı altında değil miydi, dün FETÖ’nün talimatı altında olan yargı, bugün kesinlikle yürütmenin talimatı altındadır. Ve bunun en büyük sorumluluğu AKP’ye aittir. YARGIYI YOK EDERSENİZ, DEVLETİ YOK EDERSİNİZ 1961 Anayasasında sadece Hâkimler Yüksek Kurulu vardı, 12 üyesini yargı mensupları kendi içinden seçiyordu, 3 üyeyi TBMM, 3 üyeyi Senato seçiyordu, 1971 yılında Savcılar Yüksek Kurulu kuruldu, Adalet Bakanı ve müsteşarı üye yapıldı. 1982 Anayasasında ise Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu birleştirildi ve 12 Eylül Darbecilerinin amaçları devleti güçlendireceğiz idi. 2010 yılında, AKP ise cemaati güçlendireceğiz diye anayasayı değiştirdi, 2017 yılında da yürütmeyi güçlendireceğiz diye anayasayı değiştirdi. Yanlış yaptınız, yanıldınız, aldatıldınız biz söyledik bunlar yanlış yapmayın, yargıya zarar vermeyin, adaleti yok edersiniz dedik, yargıyı yok ederseniz devleti yok edersiniz dedik. AKP hayır dedi. 2015 yılında da yargı bağımsız değildi, 2019 yılında da yargı bağımsız değildir. Millet yargıya güvenmiyor, yargı bağımsız olmadığı için yargıya güven yüzde yetmişlerden, yüzde yirmilere düştü.” YARGI ÇÖKERSE ALTINDA KALIRSINIZ Yargının bugün yürütmenin kontrolü altında olduğunu kabul etmediğiniz sürece, yarın yine yanıldık, aldatıldık diyeceksiniz. Bir daha yanılır ve aldatılırsanız sadece yargıyı çökertmezsiniz, devleti çökertirsiniz ve altında sizde kalırsınız. Bu yargıyı milletin yargısı yapalım, millet için ve herkes için adalet isteyin. AKP sadece kendisi için adalet istiyor. Bugün işinize gelebilir ama asla unutmayın adaleti yok edenlerin bir gün mutlaka adalete ihtiyacı olacaktır.”
CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek TBMM’de devam eden 2020 Merkezi Yönetim Bütçe Görüşmelerinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu bütçesi üzerine Genel Kurul’da konuştu.

haberimizvar.net- Zeybek konuşmasında “yargı bağımsızlığı” ve yargıya güven” vurgusunda bulundu, Zeybek, konuşmasında şunları dile getirdi:

YARGI BAĞIMSIZ DEĞİLSE, ADALET DAĞITILAMAZ

“Hepimizin bildiği bir gerçek vardır, demokrasinin ve hukuk devletinin asla vazgeçilmezi kuvvetler ayrılığıdır. Kuvvetler ayrılığı yasama yürütme ve yargıdan oluşuyor. Burada yargının asla vazgeçilmezi de bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Bir ülkede yargı bağımsız değilse o ülkenin adalet dağıtma iddiası olmaz. Ve bugün ısrarla söylüyorum Türkiye’de yargı bağımsızda değildir, tarafsızda değildir. Bu gerçeği kabullenemezsek yargının hiçbir sorununu çözemeyiz, Adalet Bakanı yargı reform paketleri ile yargıya güveni artıracağız dedi ama o yargı reformu paketlerinde yargının bağımsız ve tarafsızlığını sağlayacak hiç bir madde olmadı. Anayasayı uygulamazsanız o anayasanın hiçbir anlamı olmaz, önce anayasaya uyacaksınız.

YARGI DÜN FETÖ’NÜN, BUGÜN YÜRÜTMENİN KONTROLÜNDE

2010 yılında bu yargı FETÖ’ye bilerek ve isteyerek teslim edildiğinde, biz dedik ki yargı tarafsızlığını kaybediyor. AKP 2013 yılında yargı tarafsız ve bağımsızdır diye bağırdı, şimdi soruyorum, 2013 yılında 2014 yılında 2015 yılında yargı bağımsız ve tarafsız mıydı, FETÖ’nün talimatı altında değil miydi, dün FETÖ’nün talimatı altında olan yargı, bugün kesinlikle yürütmenin talimatı altındadır. Ve bunun en büyük sorumluluğu AKP’ye aittir.

YARGIYI YOK EDERSENİZ, DEVLETİ YOK EDERSİNİZ

1961 Anayasasında sadece Hâkimler Yüksek Kurulu vardı, 12 üyesini yargı mensupları kendi içinden seçiyordu, 3 üyeyi TBMM, 3 üyeyi Senato seçiyordu, 1971 yılında Savcılar Yüksek Kurulu kuruldu, Adalet Bakanı ve müsteşarı üye yapıldı. 1982 Anayasasında ise Hâkimler Kurulu ve Savcılar Kurulu birleştirildi ve 12 Eylül Darbecilerinin amaçları devleti güçlendireceğiz idi. 2010 yılında, AKP ise cemaati güçlendireceğiz diye anayasayı değiştirdi, 2017 yılında da yürütmeyi güçlendireceğiz diye anayasayı değiştirdi. Yanlış yaptınız, yanıldınız, aldatıldınız biz söyledik bunlar yanlış yapmayın, yargıya zarar vermeyin, adaleti yok edersiniz dedik, yargıyı yok ederseniz devleti yok edersiniz dedik. AKP hayır dedi.

2015 yılında da yargı bağımsız değildi, 2019 yılında da yargı bağımsız değildir. Millet yargıya güvenmiyor, yargı bağımsız olmadığı için yargıya güven yüzde yetmişlerden, yüzde yirmilere düştü.”

YARGI ÇÖKERSE ALTINDA KALIRSINIZ

Yargının bugün yürütmenin kontrolü altında olduğunu kabul etmediğiniz sürece, yarın yine yanıldık, aldatıldık diyeceksiniz. Bir daha yanılır ve aldatılırsanız sadece yargıyı çökertmezsiniz, devleti çökertirsiniz ve altında sizde kalırsınız. Bu yargıyı milletin yargısı yapalım, millet için ve herkes için adalet isteyin. AKP sadece kendisi için adalet istiyor. Bugün işinize gelebilir ama asla unutmayın adaleti yok edenlerin bir gün mutlaka adalete ihtiyacı olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.