Zeytinpark, göçmen kuşların yuvası oldu

YEREL (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 19.04.2022 - 10:37, Güncelleme: 19.04.2022 - 11:12
 

Zeytinpark, göçmen kuşların yuvası oldu

Antalya'da 2,6 milyon metrekare alanda 25 bin ağacın bulunduğu, her yıl 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp karbondioksiti temizleyen Zeytinpark, göçmen kuşların dinlenme ve yaşam alanı oldu. Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'nun eğitim amaçlı Zeyinpark'ta düzenlediği etkinlikte 20 tür gözlendi.

haberimizvar.net- 'Antalya'nın akciğeri' olarak adlandırılan ve 2010’da Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 20 yıllığına kiralanan Vakıf Zeytinliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, ATSO, AESOB gibi kent dinamiklerinin bir araya gelip kurduğu Zeytinpark A.Ş. ile koruma altına alındı. Avrupa'da bir şehir merkezindeki en büyük yeşil alan konumundaki Zeytinpark, 2 milyon 630 bin metrekarelik arazisinde 20 bini zeytin, toplam 25 bin ağacı barındırıyor. Zeytinlikte, yılda 100 tona yakın zeytin hasadı yapılıyor.  Antalya'nın coğrafi işaretli zeytini tavşan yüreği ile manzalina, memecik, tavşan ve Ayvalık türleri başta olmak üzere 10'a yakın zeytin türü ile narenciye, çam, ardıç, selvi, sandal (dağ çileği), palmiye gibi toplamda 25 bin ağacın yer aldığı Zeytinpark, kuşlar başta olmak üzere tilki, sincap, kaplumbağa, sürüngenler gibi bazı yaban hayatı türlerini de barındırıyor. Bitki çeşitliliği de oldukça zengin olan zeytinlikte kekik, ada çayı gibi doğal tıbbi aromatik bitkilerin yanı sıra beyaz ve sarı papatyalar, ekşi yonca çiçeği, mor yıldız, anemonlar ve onlarca çiçek türüyle de özellikle ilkbahar aylarında görsel şölen yaşanıyor.   200'Ü AŞKIN BAŞVURU   ATB Başkanı Ali Çandır ve Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun'un iş birliğiyle Zeytinpark'ta, ilkbahar dönemi göçmen kuş türleriyle ilgili etkinlik düzenlendi. Kuş gözlemi meraklısı 200'ü aşkın kişinin sosyal medya üzerinden başvuruda bulunduğu etkinlik için 20 kişi seçildi. ATB Başkanı Çandır ve Gökçe Coşkun’un da katıldığı ilk etkinlikte 20 tür gözlendi.  Katılımcıların göçle gelen birçok kuş türünü ilk kez gözlemleme şansı elde ettiklerini belirten Gökçe Coşkun, bu durumun büyük farkındalık oluşturduğunu söyledi.  Antalyalılar için şehir merkezinde çevreye duyarlılığı artıracak tamamen doğal bir alan olduğunu anlatan Coşkun, “Zeytinpark, şehir içinde doğayla temas kurabileceğimiz çok önemli bir alan. Etkinlikte 20 türü gözlemledik. Kumru, ak karınlı ebabil, gümüş martı, şahin, maskeli ve kızıl başlı örümcek kuşları, alakarga, leş kargası, büyük baştankara, kır ve ev kırlangıcı, Arap bülbülü, çıvgın, kara başlı ötleğen, küçük ak gerdanlı ötleğen, karatavuk, serçe, ak kuyruksallayan, ağaç incir kuşu ve ispinoz" diye konuştu.  1200 YAŞINDA AĞAÇ VAR  Zeytinpark'ta, 5 yıl önce Manisa'da yol yapım çalışmaları nedeniyle kesilecekken, köklenerek Antalya'ya taşınan 760 ve 1200 yaşında iki zeytin ağacı da yer alıyor. Ağaçlar arasında oluşturulan patika yollarda, doğayla iç içe yürüyüş yapılabiliyor. Alan içerisindeki tüneli andıran ardıçlar ve patika yol, yürüyüşlerin en güzel noktalarından birini oluşturuyor. Doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurları da bulunan alanda, toplam uzunluğu 29.3 kilometrelik 7 parkura, sincap, tavşan, kelebek, karınca, kertenkele, kuş ve kaplumbağa adları verildi.            
Antalya'da 2,6 milyon metrekare alanda 25 bin ağacın bulunduğu, her yıl 2 bin 600 ton toz ve 610 milyon metreküp karbondioksiti temizleyen Zeytinpark, göçmen kuşların dinlenme ve yaşam alanı oldu. Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'nun eğitim amaçlı Zeyinpark'ta düzenlediği etkinlikte 20 tür gözlendi.

haberimizvar.net- 'Antalya'nın akciğeri' olarak adlandırılan ve 2010’da Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından 20 yıllığına kiralanan Vakıf Zeytinliği, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, ATSO, AESOB gibi kent dinamiklerinin bir araya gelip kurduğu Zeytinpark A.Ş. ile koruma altına alındı. Avrupa'da bir şehir merkezindeki en büyük yeşil alan konumundaki Zeytinpark, 2 milyon 630 bin metrekarelik arazisinde 20 bini zeytin, toplam 25 bin ağacı barındırıyor. Zeytinlikte, yılda 100 tona yakın zeytin hasadı yapılıyor.

 Antalya'nın coğrafi işaretli zeytini tavşan yüreği ile manzalina, memecik, tavşan ve Ayvalık türleri başta olmak üzere 10'a yakın zeytin türü ile narenciye, çam, ardıç, selvi, sandal (dağ çileği), palmiye gibi toplamda 25 bin ağacın yer aldığı Zeytinpark, kuşlar başta olmak üzere tilki, sincap, kaplumbağa, sürüngenler gibi bazı yaban hayatı türlerini de barındırıyor. Bitki çeşitliliği de oldukça zengin olan zeytinlikte kekik, ada çayı gibi doğal tıbbi aromatik bitkilerin yanı sıra beyaz ve sarı papatyalar, ekşi yonca çiçeği, mor yıldız, anemonlar ve onlarca çiçek türüyle de özellikle ilkbahar aylarında görsel şölen yaşanıyor.

  200'Ü AŞKIN BAŞVURU 

 ATB Başkanı Ali Çandır ve Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun'un iş birliğiyle Zeytinpark'ta, ilkbahar dönemi göçmen kuş türleriyle ilgili etkinlik düzenlendi. Kuş gözlemi meraklısı 200'ü aşkın kişinin sosyal medya üzerinden başvuruda bulunduğu etkinlik için 20 kişi seçildi. ATB Başkanı Çandır ve Gökçe Coşkun’un da katıldığı ilk etkinlikte 20 tür gözlendi.

 Katılımcıların göçle gelen birçok kuş türünü ilk kez gözlemleme şansı elde ettiklerini belirten Gökçe Coşkun, bu durumun büyük farkındalık oluşturduğunu söyledi.

 Antalyalılar için şehir merkezinde çevreye duyarlılığı artıracak tamamen doğal bir alan olduğunu anlatan Coşkun, “Zeytinpark, şehir içinde doğayla temas kurabileceğimiz çok önemli bir alan. Etkinlikte 20 türü gözlemledik. Kumru, ak karınlı ebabil, gümüş martı, şahin, maskeli ve kızıl başlı örümcek kuşları, alakarga, leş kargası, büyük baştankara, kır ve ev kırlangıcı, Arap bülbülü, çıvgın, kara başlı ötleğen, küçük ak gerdanlı ötleğen, karatavuk, serçe, ak kuyruksallayan, ağaç incir kuşu ve ispinoz" diye konuştu.

 1200 YAŞINDA AĞAÇ VAR

 Zeytinpark'ta, 5 yıl önce Manisa'da yol yapım çalışmaları nedeniyle kesilecekken, köklenerek Antalya'ya taşınan 760 ve 1200 yaşında iki zeytin ağacı da yer alıyor. Ağaçlar arasında oluşturulan patika yollarda, doğayla iç içe yürüyüş yapılabiliyor. Alan içerisindeki tüneli andıran ardıçlar ve patika yol, yürüyüşlerin en güzel noktalarından birini oluşturuyor. Doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurları da bulunan alanda, toplam uzunluğu 29.3 kilometrelik 7 parkura, sincap, tavşan, kelebek, karınca, kertenkele, kuş ve kaplumbağa adları verildi.  
 



ANTALYA'DA 2.6 MILYON METREKARE ALANDA 20 BINI ZEYTIN 25 BIN AGACIN BULUNDUGU, HER YIL 2 BIN 600 TON TOZ VE 610 MILYON METREKUP KARBONDIOKSITI TEMIZLEYEN ZEYTINPARK, GOCMEN KUSLARIN DINLENME VE YASAM ALANI OLDU. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NUN EGITIM AMACLI DUZENLEDIGI KUS GOZLEM ETKINLIGINDE 20 TUR GOZLENDI. (KIZIL BASLI ORUMCEK KUSU) (FOTO:GOKCE COSKUN)
 

ANTALYA'DA 2.6 MILYON METREKARE ALANDA 20 BINI ZEYTIN 25 BIN AGACIN BULUNDUGU, HER YIL 2 BIN 600 TON TOZ VE 610 MILYON METREKUP KARBONDIOKSITI TEMIZLEYEN ZEYTINPARK, GOCMEN KUSLARIN DINLENME VE YASAM ALANI OLDU. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NUN EGITIM AMACLI DUZENLEDIGI KUS GOZLEM ETKINLIGINDE 20 TUR GOZLENDI. (KIZIL BASLI ORUMCEK KUSU) (FOTO:GOKCE COSKUN)
 

ANTALYA'DA 2.6 MILYON METREKARE ALANDA 20 BINI ZEYTIN 25 BIN AGACIN BULUNDUGU, HER YIL 2 BIN 600 TON TOZ VE 610 MILYON METREKUP KARBONDIOKSITI TEMIZLEYEN ZEYTINPARK, GOCMEN KUSLARIN DINLENME VE YASAM ALANI OLDU. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NUN EGITIM AMACLI DUZENLEDIGI KUS GOZLEM ETKINLIGINDE 20 TUR GOZLENDI. (KUCUK AK GERDANLI OTLEGEN KUSU) (FOTO:GOKCE COSKUN)
 

ANTALYA'DA 2.6 MILYON METREKARE ALANDA 20 BINI ZEYTIN 25 BIN AGACIN BULUNDUGU, HER YIL 2 BIN 600 TON TOZ VE 610 MILYON METREKUP KARBONDIOKSITI TEMIZLEYEN ZEYTINPARK, GOCMEN KUSLARIN DINLENME VE YASAM ALANI OLDU. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NUN EGITIM AMACLI DUZENLEDIGI KUS GOZLEM ETKINLIGINDE 20 TUR GOZLENDI. (ARAP BULBULU) (FOTO:GOKCE COSKUN)
 

ANTALYA'DA 2.6 MILYON METREKARE ALANDA 20 BINI ZEYTIN 25 BIN AGACIN BULUNDUGU, HER YIL 2 BIN 600 TON TOZ VE 610 MILYON METREKUP KARBONDIOKSITI TEMIZLEYEN ZEYTINPARK, GOCMEN KUSLARIN DINLENME VE YASAM ALANI OLDU. ANTALYA KUS GOZLEM TOPLULUGU'NUN EGITIM AMACLI DUZENLEDIGI KUS GOZLEM ETKINLIGINDE 20 TUR GOZLENDI. (MASKELI ORUMCEK KUSU) (FOTO:GOKCE COSKUN)

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.