4 ayda 27.302 sosyal medya hesabına erişim engeli
4 ayda 27.302 sosyal medya hesabına erişim engeli
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yılın ilk 4 ayında 6 bin 765 URL ve 27 bin 304 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildiğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yılın ilk 4 ayında 6 bin 765 URL ve 27 bin 304 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildiğini açıkladı.
haberimizvar.net- İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İletişim Başkanlığı'nda düzenlenen Sentetik Medya ve Enformasyon Güvenlik Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, sentetik medyanın sadece bir teknoloji başlığı olmadığını aynı zamanda gerçeğin, güvenliğin ve toplumsal huzurun sınandığı, provokasyona açık bir alan olduğunu söyledi. Çalıştaya milletvekilleri, bilim insanları ve medya temsilcileri katıldı.
ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ
Bakan Yerlikaya, siber suçlarla mücadeledeki kararlılıklarını vurgulayarak, kabine dönemlerinde 237 bin 753 suç unsuru içeren hesabın tespit edildiğini açıkladı. Bu hesaplardan 21 bin 214'ünün URL'sinin engellendiğini ve 112 bin 854 sosyal medya hesabının erişime kapatıldığını belirtti. Yılın ilk dört ayında ise 6 bin 765 URL hesabı ve 27 bin 304 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildiğini ifade etti.
7'24 GÖREV BAŞINDAYIZ
Yerlikaya, siber suçlarla mücadele birimlerinin 7/24 görev başında olduğunu belirterek, sahte haberlerin sosyal medyada gerçek haberlerden daha hızlı yayıldığına dikkat çekti. Ayrıca, deepfake videolarının ayırt edilmesindeki zorluğa işaret ederek, bunun sadece teknik bir problem değil, aynı zamanda bir algı ve güvenlik krizi olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bünyesindeki siber suçlarla mücadele birimleriyle birlikte, sentetik içeriklerin tespiti ve yayılımının önlenmesi için güçlü bir yapıya sahip olduklarını ifade etti. Dijital platformlardaki ihbarların titizlikle değerlendirildiğini, özellikle kamu düzenini bozmaya veya halkı galeyana getirmeye yönelik içeriklere karşı hızla işlem yapıldığını ekledi. Avrupa Komisyonu'nun yapay zeka ve dezenformasyon raporuna atıfta bulunarak, devletlerin sentetik medya konusunda ortak etik ilkeler, denetim mekanizmaları ve teknolojik dengeleyiciler geliştirmesi gerektiğini savundu. Türkiye'nin de bu doğrultuda yasal düzenlemeleri ve kurumsal kapasiteyi güçlendirme kararlılığında olduğunu belirtti.
SİBER GÜVENLİKTE HEDEF
Siber alanın modern dünyanın en önemli güvenlik unsuru haline geldiğini vurgulayan Yerlikaya, bu alanda da önleyici tedbirlerin önemine dikkat çekti. Sentetik medyanın, küresel ölçekte hegemonya kurma çabası içindeki sosyal medya platformlarının, enformasyon üzerindeki tahakkümünü pekiştiren bir araç haline geldiğini söyledi. Teknolojik ilerlemelerin ve dijitalleşmenin, insanları yalnızlaştırdığını ve sanal dolandırıcılık, yasa dışı bahis, çevrimiçi çocuk istismarı, siber zorbalık gibi yeni suç türlerine zemin hazırladığını ifade etti. Organize suçların dijital biçimlerinin, güvenlik tehditlerini küresel bir boyuta taşıdığını belirtti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.