59 MİLYON LİRA konaklamaya harcanmış

GÜNDEM 02.10.2019 - 16:50, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

59 MİLYON LİRA konaklamaya harcanmış

Ticaret Bakanlığı’nın, Sayıştay raporunda İhracatçılar Birlikleri müşterek hesabından yetkisi olmadan 58.835.692,18 (58 milyon 835 bin 692 lira 18 kuruş) TL’yi ulaşım ve konaklama için harcadığı ortaya çıktı

haberimizvar.net Sayıştay’ın 2018 yılı Ticaret Bakanlığı raporunda mali tablonun uygun olmadığı sebebinin ise, harcama yetkisi olmadığı halde ödeme yapıldığı tespit edildi. Raporda;  “Ticaret Bakanlığı’nın denetim ve yönetim yetkisinin olduğu İhracatçı Birlikleri Müşterek Hesabı’ndan, bakanlığın faaliyet alanına giren giderlerinin karşılanmasıamacıyla 2018 yılında 58.835.692,18 TL (58 milyon 835 bin 692 lira 18 kuruş) kullanıldığı, ancak bakanlık mali tablolarında gösterilmediği tespit edilmiş olup, mali saydamlık ilkesineve muhasebe sistemine aykırılık teşkil etmektedir”  denildi. NE İÇİN KULLANILIR? Bakanlık tarafından kullanılan paranın, birliklerin gelirlerinden elde edildiği, ihracatın arttırılması ve ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ihracatçıların dünya piyasalarında rekabetçihale gelebilmesi için uygulanan ihracatı teşvik mekanizmalarında için kullanılması gerektiği, bu nedenle hesaptaki paranın bakanlık geliri olmadığı için bakanlık mali tablolarındagösterilmesinin kamu harcaması tanımlamaları açısından mümkün olmadığı dile getirildi. Bu sebeple bakanlığın sadece söz konusu kaynağın kullanılmasındadüzenleyici ve denetleyici, bir nevihakem konumunda bulunduğuna dikkat çekildi. SAYIŞTAY GÖRÜŞÜ Sayıştay görüşünde şu ifadelerin altını çizdi: “Bulguda Ticaret Bakanlığı’nın denetim ve yönetim yetkisinin olduğu İhracatçı Birlikleri Müşterek Hesabından, Bakanlık faaliyet giderlerinde kullanılan kısmının Bakanlık mali tablolarında gösterilmesi aykırılık teşkil etmektedir. Bakanlık tarafından müşterekhesaptan 2018 yılı içinde 58.835.692,18 TL, personel giderleri, ulaşım gideri, konaklama giderigibi ana faaliyetlere ilişkin hizmetlerin finansmanında kullanılmıştır. Bu sebeple konuyla ilgili değerlendirmemiz devam etmektedir.”
Ticaret Bakanlığı’nın, Sayıştay raporunda İhracatçılar Birlikleri müşterek hesabından yetkisi olmadan 58.835.692,18 (58 milyon 835 bin 692 lira 18 kuruş) TL’yi ulaşım ve konaklama için harcadığı ortaya çıktı

haberimizvar.net Sayıştay’ın 2018 yılı Ticaret Bakanlığı raporunda mali tablonun uygun olmadığı sebebinin ise, harcama yetkisi olmadığı halde ödeme yapıldığı tespit edildi. Raporda;  “Ticaret Bakanlığı’nın denetim ve yönetim yetkisinin olduğu İhracatçı Birlikleri Müşterek Hesabı’ndan, bakanlığın faaliyet alanına giren giderlerinin karşılanmasıamacıyla 2018 yılında 58.835.692,18 TL (58 milyon 835 bin 692 lira 18 kuruş) kullanıldığı, ancak bakanlık mali tablolarında gösterilmediği tespit edilmiş olup, mali saydamlık ilkesineve muhasebe sistemine aykırılık teşkil etmektedir”  denildi.

NE İÇİN KULLANILIR?

Bakanlık tarafından kullanılan paranın, birliklerin gelirlerinden elde edildiği, ihracatın arttırılması ve ihraç ürünlerinin çeşitlendirilmesi, ihracatçıların dünya piyasalarında rekabetçihale gelebilmesi için uygulanan ihracatı teşvik mekanizmalarında için kullanılması gerektiği, bu nedenle hesaptaki paranın bakanlık geliri olmadığı için bakanlık mali tablolarındagösterilmesinin kamu harcaması tanımlamaları açısından mümkün olmadığı dile getirildi. Bu sebeple bakanlığın sadece söz konusu kaynağın kullanılmasındadüzenleyici ve denetleyici, bir nevihakem konumunda bulunduğuna dikkat çekildi.

SAYIŞTAY GÖRÜŞÜ

Sayıştay görüşünde şu ifadelerin altını çizdi: “Bulguda Ticaret Bakanlığı’nın denetim ve yönetim yetkisinin olduğu İhracatçı Birlikleri Müşterek Hesabından, Bakanlık faaliyet giderlerinde kullanılan kısmının Bakanlık mali tablolarında gösterilmesi aykırılık teşkil etmektedir. Bakanlık tarafından müşterekhesaptan 2018 yılı içinde 58.835.692,18 TL, personel giderleri, ulaşım gideri, konaklama giderigibi ana faaliyetlere ilişkin hizmetlerin finansmanında kullanılmıştır. Bu sebeple konuyla ilgili değerlendirmemiz devam etmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.