Alanya Belediyesi’nde kayıtlar buhar oldu!

GÜNDEM 20.12.2020 - 11:34, Güncelleme: 20.12.2020 - 11:40
 

Alanya Belediyesi’nde kayıtlar buhar oldu!

2019 yılına ait Sayıştay raporunda Alanya Belediyesi’nin geriye dönük bazı kayıtlarının değiştirildiği öğrenildi

haberimizvar.net-Sayıştay tarafından açıklanan 2019 raporunda Alanya Belediyesi’nin geriye dönük kayıtları değiştirdiği tespit edildi. Rapora şöyle denildi: “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin “yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 4'üncü maddesinde muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine hangi usulle kaydedileceğini, “Kayıt yanlışlıklarının düzeltilmesi” başlıklı 503'üncü maddesi ise kayıtlarında meydana gelebilecek her türlü yanlışlığın ancak muhasebe kaydıyla düzeltileceğini düzenlemiştir. Alanya Belediyesi taşınmaz satış işlemlerinde muhasebe işlem fişlerindeki kayıt hatalarının doğrudan sistem üzerinden değiştirildiği, hatalı kayıtlarının yeni ve doğru kayıtları içerecek şekilde muhasebe işlem fişleri oluşturulmadan yapıldığı, imzalı muhasebe işlem fişlerinde yer alan hesap ve tutarlar ile yevmiye defterinde yer alan hesap ve tutarlarının farklılıklar içerdiği tespit edilmiştir.   Yapılan işlemlerin gerek mevzuat açısından gerekse muhasebe sisteminin güvenirliği açısından usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Alanya Belediyesinin muhasebe kayıtlarının incelenmesi neticesinde, 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabının kayıtlardaki borç toplamının 3.791.088,74 TL olduğu, tüketim olduğu halde malzemelerinin kayıtlardan düşülmediği, dolayısıyla kurumun stokları ile muhasebe kayıtları arasında uyumsuzluk bulunduğu tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin 105'inci maddesinde, İlk Madde ve Malzemelerin satın alınması, üretimi ile bağış ve yardım şeklinde bedelsiz edinilmesi sonucunda hesaba giriş kaydının yapılacağı ve tüketilmek amacıyla kamu idaresinin ilgili T.C. Sayıştay Başkanlığı Antalya Alanya Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetimi Raporu 14 birimlerine verilen veya kullanılan, kişisel kusurlardan dolayı yok olma, kırılma, bozulma veya eskime gibi nedenlerle kullanılamayacak veya tüketilemeyecek hale gelenlerin ya da hurdaya ayrılanların ise kayıtlardan çıkarılacağı düzenlenmiştir. Ancak ilgili maddede bahsedilen hususlar gerçekleşmeden hesaplardan çıkış yapılması veya bu hususlar gerçekleşmesine rağmen çıkış yapılmaması kurumun ambarında bulunan stoklar ile muhasebe kayıtları arasında uyumsuzluk olmasına neden olmaktadır.”
2019 yılına ait Sayıştay raporunda Alanya Belediyesi’nin geriye dönük bazı kayıtlarının değiştirildiği öğrenildi

haberimizvar.net- Sayıştay tarafından açıklanan 2019 raporunda Alanya Belediyesi’nin geriye dönük kayıtları değiştirdiği tespit edildi. Rapora şöyle denildi: “Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin “yevmiye sistemi, muhasebeleştirme belgeleri ve açılış kayıtları” başlıklı 4'üncü maddesinde muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine hangi usulle kaydedileceğini, “ Kayıt yanlışlıklarının düzeltilmesi” başlıklı 503'üncü maddesi ise kayıtlarında meydana gelebilecek her türlü yanlışlığın ancak muhasebe kaydıyla düzeltileceğini düzenlemiştir. Alanya Belediyesi taşınmaz satış işlemlerinde muhasebe işlem fişlerindeki kayıt hatalarının doğrudan sistem üzerinden değiştirildiği, hatalı kayıtlarının yeni ve doğru kayıtları içerecek şekilde muhasebe işlem fişleri oluşturulmadan yapıldığı, imzalı muhasebe işlem fişlerinde yer alan hesap ve tutarlar ile yevmiye defterinde yer alan hesap ve tutarlarının farklılıklar içerdiği tespit edilmiştir.

 

Yapılan işlemlerin gerek mevzuat açısından gerekse muhasebe sisteminin güvenirliği açısından usulüne uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Alanya Belediyesinin muhasebe kayıtlarının incelenmesi neticesinde, 150 İlk Madde ve Malzeme Hesabının kayıtlardaki borç toplamının 3.791.088,74 TL olduğu, tüketim olduğu halde malzemelerinin kayıtlardan düşülmediği, dolayısıyla kurumun stokları ile muhasebe kayıtları arasında uyumsuzluk bulunduğu tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği'nin 105'inci maddesinde, İlk Madde ve Malzemelerin satın alınması, üretimi ile bağış ve yardım şeklinde bedelsiz edinilmesi sonucunda hesaba giriş kaydının yapılacağı ve tüketilmek amacıyla kamu idaresinin ilgili T.C. Sayıştay Başkanlığı Antalya Alanya Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetimi Raporu 14 birimlerine verilen veya kullanılan, kişisel kusurlardan dolayı yok olma, kırılma, bozulma veya eskime gibi nedenlerle kullanılamayacak veya tüketilemeyecek hale gelenlerin ya da hurdaya ayrılanların ise kayıtlardan çıkarılacağı düzenlenmiştir. Ancak ilgili maddede bahsedilen hususlar gerçekleşmeden hesaplardan çıkış yapılması veya bu hususlar gerçekleşmesine rağmen çıkış yapılmaması kurumun ambarında bulunan stoklar ile muhasebe kayıtları arasında uyumsuzluk olmasına neden olmaktadır.”

Antalya HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.