ALKÜ paraları saçmış, savurmuş

EĞİTİM 16.10.2022 - 12:22, Güncelleme: 16.10.2022 - 12:22
 

ALKÜ paraları saçmış, savurmuş

Sayıştay raporlarına göre, Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde harcamaları gereken bütçelerinin “doğrudan temin” yöntemiyle milyonları usulsüz harcadığı ortaya çıktı. Rapora göre, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi de yasal sınıra uymayarak 7 milyon TL’lik doğrudan temin yaptı.

haberimizvar.net- Üniversitelerden 55’inin, doğrudan temin yöntemini yasal koşullarda yapmadığı ortaya çıktı. Üniversitelerin büyük bir kısmının ise “açık usulle” yapması gereken ihalelerde “pazarlık” yöntemini kullandığı aktarıldı. Kamu İhale Yasası’nca, taşınmazların pazarlanması yasal olmadığının altı çizilirken Sayıştay’ın, denetim bulgularında birçok usulsüzlüğü tespit ettiği fakat bunların çoğunluğunun maliyetini fiyat olarak açıklamadığı da dikkat çekti. Açıklanan usulsüzlüklerden bazıları şöyle: -Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi, sınırı aşarak 54 milyon 731 bin TL’ye doğrudan teminle mal ve hizmet alımı yaptı. -Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nce, “ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen istisna hallerde” uygulanması gereken 21/b usulü “pazarlık yöntemi” ihale ile 50 milyon 348 binlik bina tadilat işi yapıldı. -Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, yasal sınıra uymayarak 7 milyon TL’lik doğrudan temin yaptı. -Anadolu Üniversitesi, usulsüz pazarlık yöntemiyle 14.1 milyon TL harcadı. -Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, sınırı 13.5 milyon TL aştı. -Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, 2.4 milyon TL’lik iş için sözleşme imzalamadı. İstisna edilen tutar kapsamında ise 18.6 milyon TL’lik doğrudan temin alımı yaptı. -İnönü Üniversitesi, doğrudan temin sınırını 3.5 milyon TL aştı. -Dicle Üniversitesi 1.4 milyon TL’lik işe sözleşme imzalamadı. -Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, doğrudan temin ve pazarlık usulü sınırını 3.5 milyon, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ise 2.8 milyon TL aştı.    
Sayıştay raporlarına göre, Türkiye'deki üniversitelerin yüzde 10’unu aşmayacak şekilde harcamaları gereken bütçelerinin “doğrudan temin” yöntemiyle milyonları usulsüz harcadığı ortaya çıktı. Rapora göre, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi de yasal sınıra uymayarak 7 milyon TL’lik doğrudan temin yaptı.

haberimizvar.net- Üniversitelerden 55’inin, doğrudan temin yöntemini yasal koşullarda yapmadığı ortaya çıktı. Üniversitelerin büyük bir kısmının ise “açık usulle” yapması gereken ihalelerde “pazarlık” yöntemini kullandığı aktarıldı.

Kamu İhale Yasası’nca, taşınmazların pazarlanması yasal olmadığının altı çizilirken Sayıştay’ın, denetim bulgularında birçok usulsüzlüğü tespit ettiği fakat bunların çoğunluğunun maliyetini fiyat olarak açıklamadığı da dikkat çekti.

Açıklanan usulsüzlüklerden bazıları şöyle:

-Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi, sınırı aşarak 54 milyon 731 bin TL’ye doğrudan teminle mal ve hizmet alımı yaptı.

-Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi’nce, “ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden, can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen istisna hallerde” uygulanması gereken 21/b usulü “pazarlık yöntemi” ihale ile 50 milyon 348 binlik bina tadilat işi yapıldı.

-Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, yasal sınıra uymayarak 7 milyon TL’lik doğrudan temin yaptı.

-Anadolu Üniversitesi, usulsüz pazarlık yöntemiyle 14.1 milyon TL harcadı.

-Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, sınırı 13.5 milyon TL aştı.

-Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, 2.4 milyon TL’lik iş için sözleşme imzalamadı. İstisna edilen tutar kapsamında ise 18.6 milyon TL’lik doğrudan temin alımı yaptı.

-İnönü Üniversitesi, doğrudan temin sınırını 3.5 milyon TL aştı.

-Dicle Üniversitesi 1.4 milyon TL’lik işe sözleşme imzalamadı.

-Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, doğrudan temin ve pazarlık usulü sınırını 3.5 milyon, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ise 2.8 milyon TL aştı.

 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.