Antalya Göç Kitabı

KÜLTÜR 02.02.2022 - 15:45, Güncelleme: 02.02.2022 - 15:45
 

Antalya Göç Kitabı

Antalya Göç Kitabı adıyla Palet Yayınlarından çıkan kitap yoğun göç alan bir kent olarak Antalya'ya yapılan iç ve dış göç süreçlerini okuyucusuyla ve kent yönetimiyle buluşturmayı hedefliyor.

haberimizvar.net- Antalya markasının bilinirliği, istihdam ve yatırım açısından cazip fırsatların mevcudiyeti, okullaşma oranı, güçlü sağlık altyapısı, doğal ve tarihi varlık zenginliği, elverişli iklim ve tarım arazileri, uluslararası hava yolu ulaşımı gibi etkenler göç süreçlerini beslemekte ve göçmenler açısından cazip fırsatlar olarak değerlendiriliyor. Antalya’ya yapılan göçlerde gençlerin ön planda olduğu ve yoğun olarak İstanbul’dan göç alındığı görülüyor. Göçün ilçelere göre dağılımında ise Kepez, Muratpaşa, Alanya, Manavgat ve Konyaaltı ilçeleri ilk sıralarda geliyor.  KÜLTÜREL YAPISI  Bu özelliklerin dışında iç göçlerdeki görünüm yabancı göçmenler, ikamet ve çalışma izni almaya çalışanlarla birlikte sürdürülebilir bir stratejiyi gerekli kılıyor ve kentin imkânları, kültürel yapısı ve yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Nitekim 2020 verilerine göre, göç alan iller arasında ön sıralarda bulunan Antalya’nın turizm tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdam olanaklarının iç göçlere kaynaklık ettiği biliniyor. GÖÇ TARİHİ  Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir projesi olan kitap Prof. Dr. Suat Kolukırık’ın başkanlığında editöryal bir çalışma olarak ele alınmış ve 16 bölümden oluşuyor. Kitap geçmişten günümüze Antalya'ya yapılan göç tarihine ve göç gruplarının özelliklerine vurgu yapıyor. Bu çerçevede Antalya Göç Kitabında Osmanlı dönemi kayıtlarından TÜİK verilerine, kültürel özelliklerden siyasi tutumlara, ekonomik alandaki etkilerden demografik dağılımlara kadar farklı göç grupları ve kimlikleri yazarlarınca ele alınmış ve tartışılmış. Kitabın okuyucuyla buluşmasına vesile olanve yayın masraflarını üstlenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Durmuş Ali Arslan kent hafızasına dikkate değer bir çalışma eklemenin haklı gururunu yaşıyorlar.  
Antalya Göç Kitabı adıyla Palet Yayınlarından çıkan kitap yoğun göç alan bir kent olarak Antalya'ya yapılan iç ve dış göç süreçlerini okuyucusuyla ve kent yönetimiyle buluşturmayı hedefliyor.

haberimizvar.net- Antalya markasının bilinirliği, istihdam ve yatırım açısından cazip fırsatların mevcudiyeti, okullaşma oranı, güçlü sağlık altyapısı, doğal ve tarihi varlık zenginliği, elverişli iklim ve tarım arazileri, uluslararası hava yolu ulaşımı gibi etkenler göç süreçlerini beslemekte ve göçmenler açısından cazip fırsatlar olarak değerlendiriliyor. Antalya’ya yapılan göçlerde gençlerin ön planda olduğu ve yoğun olarak İstanbul’dan göç alındığı görülüyor. Göçün ilçelere göre dağılımında ise Kepez, Muratpaşa, Alanya, Manavgat ve Konyaaltı ilçeleri ilk sıralarda geliyor. 
KÜLTÜREL YAPISI 
Bu özelliklerin dışında iç göçlerdeki görünüm yabancı göçmenler, ikamet ve çalışma izni almaya çalışanlarla birlikte sürdürülebilir bir stratejiyi gerekli kılıyor ve kentin imkânları, kültürel yapısı ve yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Nitekim 2020 verilerine göre, göç alan iller arasında ön sıralarda bulunan Antalya’nın turizm tarım, sanayi ve hizmet sektörlerindeki istihdam olanaklarının iç göçlere kaynaklık ettiği biliniyor.
GÖÇ TARİHİ 

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin bir projesi olan kitap Prof. Dr. Suat Kolukırık’ın başkanlığında editöryal bir çalışma olarak ele alınmış ve 16 bölümden oluşuyor. Kitap geçmişten günümüze Antalya'ya yapılan göç tarihine ve göç gruplarının özelliklerine vurgu yapıyor. Bu çerçevede Antalya Göç Kitabında Osmanlı dönemi kayıtlarından TÜİK verilerine, kültürel özelliklerden siyasi tutumlara, ekonomik alandaki etkilerden demografik dağılımlara kadar farklı göç grupları ve kimlikleri yazarlarınca ele alınmış ve tartışılmış. Kitabın okuyucuyla buluşmasına vesile olanve yayın masraflarını üstlenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Durmuş Ali Arslan kent hafızasına dikkate değer bir çalışma eklemenin haklı gururunu yaşıyorlar.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.