Aykut Kaya: ‘CMK ücret tarifesi güncellenmeli’

SİYASET (DHA) - Demirören Haber Ajansı | 03.03.2024 - 12:22, Güncelleme: 03.03.2024 - 12:25
 

Aykut Kaya: ‘CMK ücret tarifesi güncellenmeli’

İyi Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, stajyer avukatların yaşadığı sorunları ifade ederek, CMK ücret tarifesinin düşüklüğünün altını çizdi.

haberimizvar.net- Kısa süre önce Antalya Barosu'nun Staj Okulu açılış programına katıldığını belirten Milletvekili Kaya, açılış konuşmalarında Baro Başkanı ve Staj Kurulu Başkanından duyduğu hususların, avukatlık mesleğinin geldiği nokta açısından üzüntü verici olduğunu söyledi. Kaya, “Belki de en çok sahip çıkmamız gereken stajyer avukatlarımız, sosyal güvenceden yoksun, ekonomik olarak zor durumda ve adliyede 2'nci sınıf insan muamelesine maruz kalarak mesleği öğrenmeye çalışıyor. Tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılıyor iken stajyer avukatlara herhangi bir ücret ödemesi yapılmaması ayrımcılık yaratıyor. Barolar ekonomik olarak yıpranmış ve kısıtlı imkanlar ile stajyerlerine yardımcı olmaya çalışıyor ama yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle yetersiz kalıyorlar. Bugün birçok stajyer staj yapacak yer bulamıyor, bulsa da herhangi bir ücret alamıyor" değerlendirmesinde bulundu. CMK ÜCRET TARİFESİ GÜNCELLENMELİ CMK ücret tarifesinin yetersiz olduğunun da altını çizen Kaya, “Ceza Muhakemesi Kanunumuz gereğince suça sürüklenen mağdur çocukların, okuma yazma bilmeyenlerin, engelli vatandaşlarımızın, şüpheli sanık konumundaki bazı vatandaşlarımızın avukatlarla temsili zorunludur. Baro tarafından görevlendirilerek bu önemli kamu görevini ifa eden avukatların ücretleri devlet tarafından ödenmektedir. Avukatlara verilen bu ücretler, Anayasada belirlenen angarya yasağı ilkelerine aykırı olup emeklerinin karşılığı değildir" dedi. CMK ÜCRETLERİNDEN KDV ALINMAMALI Milletvekili Kaya, “2024 yılında CMK ücret tarifesine yapılan artış TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının dahi altında kalmıştır. Vatandaşlarımızın hukuki haklarının korunması amacıyla görev alan avukatların ücretlerinin iyileştirilmesi ve bu angaryaya son verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu ücretlerden alınan KDV kaldırılmalı ya da alınan oran azaltılmalıdır" diye konuştu.
İyi Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, stajyer avukatların yaşadığı sorunları ifade ederek, CMK ücret tarifesinin düşüklüğünün altını çizdi.

haberimizvar.net- Kısa süre önce Antalya Barosu'nun Staj Okulu açılış programına katıldığını belirten Milletvekili Kaya, açılış konuşmalarında Baro Başkanı ve Staj Kurulu Başkanından duyduğu hususların, avukatlık mesleğinin geldiği nokta açısından üzüntü verici olduğunu söyledi. Kaya, “Belki de en çok sahip çıkmamız gereken stajyer avukatlarımız, sosyal güvenceden yoksun, ekonomik olarak zor durumda ve adliyede 2'nci sınıf insan muamelesine maruz kalarak mesleği öğrenmeye çalışıyor. Tıp ve diş hekimliği fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılıyor iken stajyer avukatlara herhangi bir ücret ödemesi yapılmaması ayrımcılık yaratıyor. Barolar ekonomik olarak yıpranmış ve kısıtlı imkanlar ile stajyerlerine yardımcı olmaya çalışıyor ama yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle yetersiz kalıyorlar. Bugün birçok stajyer staj yapacak yer bulamıyor, bulsa da herhangi bir ücret alamıyor" değerlendirmesinde bulundu.

CMK ÜCRET TARİFESİ GÜNCELLENMELİ

CMK ücret tarifesinin yetersiz olduğunun da altını çizen Kaya, “Ceza Muhakemesi Kanunumuz gereğince suça sürüklenen mağdur çocukların, okuma yazma bilmeyenlerin, engelli vatandaşlarımızın, şüpheli sanık konumundaki bazı vatandaşlarımızın avukatlarla temsili zorunludur. Baro tarafından görevlendirilerek bu önemli kamu görevini ifa eden avukatların ücretleri devlet tarafından ödenmektedir. Avukatlara verilen bu ücretler, Anayasada belirlenen angarya yasağı ilkelerine aykırı olup emeklerinin karşılığı değildir" dedi.

CMK ÜCRETLERİNDEN KDV ALINMAMALI

Milletvekili Kaya, “2024 yılında CMK ücret tarifesine yapılan artış TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarının dahi altında kalmıştır. Vatandaşlarımızın hukuki haklarının korunması amacıyla görev alan avukatların ücretlerinin iyileştirilmesi ve bu angaryaya son verilmesi gerekmektedir. Ayrıca, bu ücretlerden alınan KDV kaldırılmalı ya da alınan oran azaltılmalıdır" diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.