Behlül Dal Müzesi halen kayıp

GÜNDEM 21.09.2019 - 14:22, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

Behlül Dal Müzesi halen kayıp

Altın Portakal’ın fikir babası Behlül Dal için bu yılki festivalde de ödül verilecek. Fakat Behlül Dal’ın yıllarca topladığı objelerle, koleksiyonla kurulan sinema müzesi Türel döneminde kapatıldı ve malzemeler Büyükşehir Belediyesi’nin deposunda çürüyor

haberimizvar.net CHP’li Mustafa Akaydın’ın Antalya Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde açılan Behlül Dal Sinema Müzesi’nde sergilenen bütün objeler Menderes Türel döneminde depoya kaldırıldı ve müze kapatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim değişmesine rağmen başta Behlül Dal olmak üzere, birçok ünlü sinemacıdan kalan yadigarlar halen kayıp. Antalyalı yönetmen Behlül Dal’ın Altın Portakal Film Festivali’nin fikir babası olduğunu belirten eski müze çalışanı Hüseyin Erhan Acar, sinema müzesinin onun yıllar yılı topladığı eserlerden, objelerden oluşturulduğunu hatırlattı. Acar müzeyi şöyle anlattı: “Bir cep sinema salonu bile vardı ve 1939 model bir makaralı makinadan sürekli film gösteriliyordu. Adile Naşit’in seslendirme masası. Dünyada bir eşi daha olmayan yüzde 100 Türk icadı, ambargo yıllarında bir ham filmden iki film elde ettikleri makina. Guinness rekortmeni Safa Önal'ın daktilosuyla ayrılık öyküsü başlı başına bir sinema eseri olur, işte o daktilo da bu müzedeydi”. DEPODA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ Behlül Dal’ın dijital ortama aktarılan Türkiye’nin en kapsamlı Cumhuriyet dönemi belgesel koleksiyonunun orijinallerinin de bu müzede olduğunun altını çizen Acar, “Ne yaptılar biliyor musunuz? Tarihi binayı bir müdürlüğe büro yapıp eserleri Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin deposuna çürümeye terk ettiler. Üstelik Behlül Dal’ın doğum gününde. Kim mi kaldırdı? Tabii ki kendisi de bir sanatçı gibi piyano çalan sevgili Menderes Türel. Şimdi önümüzdeki günlerde sinemanın öneminden bahseden yüzlerce afiş filan göreceksiniz, Altın Portakal adının ve ulusal yarışmanın geri dönüşüne şahitlik edeceksiniz. En komiği de Behlül Dal adına bir ödül verildiğine şahit olacaksınız. Ama AKP dönemindeki yaşanan bu sanat düşmanlığının adeta tasdiklercesine CHP döneminde de sürdüğünü göreceksiniz. Yemen Kahvecisi olan Soba Müzesi, AESOB’un sicil bürosu haline getirilen Fikret Otyam Kültür Merkezi ve müdürlük ofisi yapılan tarihi konaktaki Behlül Dal Sinema Müzesi’nin yok edilişine sessiz kalanları, onları eski yerine getirmeyenleri de kırmızı halıda ve sahnede göreceksiniz” diye tepki gösterdi.
Altın Portakal’ın fikir babası Behlül Dal için bu yılki festivalde de ödül verilecek. Fakat Behlül Dal’ın yıllarca topladığı objelerle, koleksiyonla kurulan sinema müzesi Türel döneminde kapatıldı ve malzemeler Büyükşehir Belediyesi’nin deposunda çürüyor

haberimizvar.net CHP’li Mustafa Akaydın’ın Antalya Büyükşehir belediye başkanlığı döneminde açılan Behlül Dal Sinema Müzesi’nde sergilenen bütün objeler Menderes Türel döneminde depoya kaldırıldı ve müze kapatıldı. Büyükşehir Belediyesi’nde yönetim değişmesine rağmen başta Behlül Dal olmak üzere, birçok ünlü sinemacıdan kalan yadigarlar halen kayıp. Antalyalı yönetmen Behlül Dal’ın Altın Portakal Film Festivali’nin fikir babası olduğunu belirten eski müze çalışanı Hüseyin Erhan Acar, sinema müzesinin onun yıllar yılı topladığı eserlerden, objelerden oluşturulduğunu hatırlattı. Acar müzeyi şöyle anlattı: “Bir cep sinema salonu bile vardı ve 1939 model bir makaralı makinadan sürekli film gösteriliyordu. Adile Naşit’in seslendirme masası. Dünyada bir eşi daha olmayan yüzde 100 Türk icadı, ambargo yıllarında bir ham filmden iki film elde ettikleri makina. Guinness rekortmeni Safa Önal'ın daktilosuyla ayrılık öyküsü başlı başına bir sinema eseri olur, işte o daktilo da bu müzedeydi”.

DEPODA ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ

Behlül Dal’ın dijital ortama aktarılan Türkiye’nin en kapsamlı Cumhuriyet dönemi belgesel koleksiyonunun orijinallerinin de bu müzede olduğunun altını çizen Acar, “Ne yaptılar biliyor musunuz? Tarihi binayı bir müdürlüğe büro yapıp eserleri Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin deposuna çürümeye terk ettiler. Üstelik Behlül Dal’ın doğum gününde. Kim mi kaldırdı? Tabii ki kendisi de bir sanatçı gibi piyano çalan sevgili Menderes Türel. Şimdi önümüzdeki günlerde sinemanın öneminden bahseden yüzlerce afiş filan göreceksiniz, Altın Portakal adının ve ulusal yarışmanın geri dönüşüne şahitlik edeceksiniz. En komiği de Behlül Dal adına bir ödül verildiğine şahit olacaksınız. Ama AKP dönemindeki yaşanan bu sanat düşmanlığının adeta tasdiklercesine CHP döneminde de sürdüğünü göreceksiniz. Yemen Kahvecisi olan Soba Müzesi, AESOB’un sicil bürosu haline getirilen Fikret Otyam Kültür Merkezi ve müdürlük ofisi yapılan tarihi konaktaki Behlül Dal Sinema Müzesi’nin yok edilişine sessiz kalanları, onları eski yerine getirmeyenleri de kırmızı halıda ve sahnede göreceksiniz” diye tepki gösterdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.