CHP’li Zeybek: Önce adalet istemeliyiz!

SİYASET 03.10.2019 - 15:13, Güncelleme: 07.12.2020 - 14:04
 

CHP’li Zeybek: Önce adalet istemeliyiz!

CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 1. Yargı Paketi oturumunda söz alarak yargının bugün geldiği noktalara ve çözüm önerilerine değindi

haberimizvar.net Komisyon görüşmelerinde söz alan CHP’li Zeybek, toplumun adalet, hak ve özgürlüklerin genişlemesini, yargıya güvenin artırılmasını istediğini belirterek şu ifadeleri kullandı; “Sık sık yargı reformları adı altında teklifler getiriliyor ama hepimizin bildiği bir gerçek, eğer adalet istiyorsak, hak ve özgürlüklerin genişletilmesini istiyorsak, yargıya güvenin artırılmasını istiyorsak asla vazgeçilmez olan bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Asıl sorun bu bağımsız ve tarafsız yargıyı nasıl oluşturacağız?” Bunun için önce adalet isteyeceğiz, bu konuda samimi ve dürüst olacağız, adalet dağıtımı noktasında adalete bir saygı duyacağız. Bunu içtenlikle isteyeceğiz ama işimize geldiği gibi adalet değil, herkese adalet isteyeceğiz, hepimize adalet isteyeceğiz” dedi. BEŞTEPE’DEKİ TÖRENE ELEŞTİRİ CHP’li Zeybek Adalet Komisyonu’nda devam eden görüşmelerde Adli Yıl Açılış töreni, Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Kura törenlerinin Beştepe’de yapılmasının sakıncalı olduğunu, kura töreninde konuşma yapan partili Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında göreve başlayacak hakim ve savcıların önünde muhalefeti eleştirmesinin kabul edilemez olduğunu, hiçbir zaman Çankaya Köşkü’nde kura çekilmedi, hiç adli yıl açılışı yapılmadığını belirtti. HAKİMLİK TEMİNATI SAĞLANMALI Yargı paketi görüşmelerinde, hakim ve savcıların bağımsız ve tarafsız olabilmesi için önerilerde bulunan CHP’li Zeybek şu ifadeleri kullandı; “Hakimlik ve Savcılık sınavlarında sıkı bir düzenleme şart, yazılı sınavın yanında yapılan sözlü mülakatta köklü bir değişiklik yapılmalıdır, referans ile mesleğe kabullerin önüne geçilmeli, referanssız mülakatlar yapılmalı ve objektif kriterler olmalıdır. Görevlerini yapan iyi hakimlerin verdikleri kararlardan dolayı görev yerleri bir gecede değiştirilmemelidir. Hakimlerin coğrafi teminatı olmalıdır, eğer bir hakim siyasi iktidar verdiğim kararı beğenmezse aynı gün tayinim çıkartılır tedirginliği yaşıyorsa burada bağımsız ve tarafsız bir yargı oluşturulamaz.” YARGIYA GÜVEN YOK 27 yıllık Cumhuriyet Savcılığı geçmişi olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, mesleğe başladığı ilk yıllarda yargıya güvenin yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu ve bunun daha yüksek olması için çalıştıklarını belirtirken gelinen noktada AKP iktidarı ile yargıya güvenin günümüzde yüzde 20’ler seviyesine düştüğünü belirtti. CHP’li Zeybek Yargı Reformu için geçtiğimiz yıllarda da AKP iktidarı tarafından hazırlanan paketler olduğunu belirttiği açıklamasına şu ifadelerle devam etti; “Yargı Reformu ile sağlanmak istenen bağımsız ve tarafsız yargı ve aynı zamanda toplumun adalete güvenini her alanda sağlamayı amaçlamalıdır, ancak AKP’nin paketler halinde getirdiği bu tekliflerle bu mümkün değildir, Yargı Reformu tüm paydaşların hazırlık sürecine dahil olduğu ve bir bütün halinde hazırlanarak TBMM’ye getirilmelidir.”   
CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan 1. Yargı Paketi oturumunda söz alarak yargının bugün geldiği noktalara ve çözüm önerilerine değindi

haberimizvar.net Komisyon görüşmelerinde söz alan CHP’li Zeybek, toplumun adalet, hak ve özgürlüklerin genişlemesini, yargıya güvenin artırılmasını istediğini belirterek şu ifadeleri kullandı; “Sık sık yargı reformları adı altında teklifler getiriliyor ama hepimizin bildiği bir gerçek, eğer adalet istiyorsak, hak ve özgürlüklerin genişletilmesini istiyorsak, yargıya güvenin artırılmasını istiyorsak asla vazgeçilmez olan bağımsız ve tarafsız bir yargıdır. Asıl sorun bu bağımsız ve tarafsız yargıyı nasıl oluşturacağız?” Bunun için önce adalet isteyeceğiz, bu konuda samimi ve dürüst olacağız, adalet dağıtımı noktasında adalete bir saygı duyacağız. Bunu içtenlikle isteyeceğiz ama işimize geldiği gibi adalet değil, herkese adalet isteyeceğiz, hepimize adalet isteyeceğiz” dedi.

BEŞTEPE’DEKİ TÖRENE ELEŞTİRİ

CHP’li Zeybek Adalet Komisyonu’nda devam eden görüşmelerde Adli Yıl Açılış töreni, Hakim ve Cumhuriyet Savcılarının Kura törenlerinin Beştepe’de yapılmasının sakıncalı olduğunu, kura töreninde konuşma yapan partili Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında göreve başlayacak hakim ve savcıların önünde muhalefeti eleştirmesinin kabul edilemez olduğunu, hiçbir zaman Çankaya Köşkü’nde kura çekilmedi, hiç adli yıl açılışı yapılmadığını belirtti.

HAKİMLİK TEMİNATI SAĞLANMALI

Yargı paketi görüşmelerinde, hakim ve savcıların bağımsız ve tarafsız olabilmesi için önerilerde bulunan CHP’li Zeybek şu ifadeleri kullandı; “Hakimlik ve Savcılık sınavlarında sıkı bir düzenleme şart, yazılı sınavın yanında yapılan sözlü mülakatta köklü bir değişiklik yapılmalıdır, referans ile mesleğe kabullerin önüne geçilmeli, referanssız mülakatlar yapılmalı ve objektif kriterler olmalıdır. Görevlerini yapan iyi hakimlerin verdikleri kararlardan dolayı görev yerleri bir gecede değiştirilmemelidir. Hakimlerin coğrafi teminatı olmalıdır, eğer bir hakim siyasi iktidar verdiğim kararı beğenmezse aynı gün tayinim çıkartılır tedirginliği yaşıyorsa burada bağımsız ve tarafsız bir yargı oluşturulamaz.”

YARGIYA GÜVEN YOK

27 yıllık Cumhuriyet Savcılığı geçmişi olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, mesleğe başladığı ilk yıllarda yargıya güvenin yüzde 70’ler seviyesinde olduğunu ve bunun daha yüksek olması için çalıştıklarını belirtirken gelinen noktada AKP iktidarı ile yargıya güvenin günümüzde yüzde 20’ler seviyesine düştüğünü belirtti. CHP’li Zeybek Yargı Reformu için geçtiğimiz yıllarda da AKP iktidarı tarafından hazırlanan paketler olduğunu belirttiği açıklamasına şu ifadelerle devam etti; “Yargı Reformu ile sağlanmak istenen bağımsız ve tarafsız yargı ve aynı zamanda toplumun adalete güvenini her alanda sağlamayı amaçlamalıdır, ancak AKP’nin paketler halinde getirdiği bu tekliflerle bu mümkün değildir, Yargı Reformu tüm paydaşların hazırlık sürecine dahil olduğu ve bir bütün halinde hazırlanarak TBMM’ye getirilmelidir.”   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.