Düşük enflasyon hayal oldu

EKONOMİ 29.06.2021 - 00:38, Güncelleme: 29.06.2021 - 00:38
 

Düşük enflasyon hayal oldu

Türk-İş’e göre enflasyon Haziran’da artmaya devam ederken, yılın ilk 6 ayı itibarıyla yüzde 10.6’lık yükseliş kaydedildi. Gıda enflasyonu yüzde 18’e ulaştı. Dört kişilik bir ailenin asgari mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.22 oranında arttı.

haberimizvar.net  Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın haziran ayı sonuçlarını yayınladı. Türk-İş’in çalışmasına göre yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10.61 olurken, gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 17.84, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18.08 olarak hesaplandı.   GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRECEK   Çalışmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.22 oranında artış gösterdi. Pandemi tedbirleri çerçevesinde uygulanan ‘kısmi ve tam kapanma’ dönemleri sonrası gelen ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte, gıda fiyatlarındaki artış devam etti. Tarım uzmanları, gıda fiyatlarındaki artışın sadece tarladan sofraya gelme sürecindeki aracılardan kaynaklanmadığının altını çiziyor. Özellikle gıda dışı maliyetlerdeki yüksek artışın gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek oranlı fark da dikkate alındığında, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceği ortaya çıkıyor.   ÇALIŞANLARIN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ   Türk-İş raporuna göre, kayıtlı çalışanların yarısından fazlası asgari ücret düzeyinde bir gelir elde ediyor. Ülkedeki ortalama gelir asgari ücretin biraz üzerinde. İşveren ve hükümet tarafından oyçokluğuyla bekar bir çalışan işçi için belirlenen net günlük asgari ücret 94.20 TL. Kayıt dışı çalışan, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği alan milyonlarca çalışanın gelir bu tutarın bile altında. Mevcut ücret düzeyi ile temel ihtiyaçlar için yapılması gereken asgari harcama arasındaki fark, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, eşitsizliğin önemli bir göstergesi.   SADECE GIDA İÇİN 2 BİN 864 LİRA LAZIM   Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken ve ‘açlık sınırı’ denilen aylık gıda harcaması tutarı 2.864,82 TL olarak belirlendi. ‘Yoksulluk sınırı’ denilen, gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu aylık harcamaların toplam tutarı ise 9.331,67 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL olarak gerçekleşti.   ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA   Asgari ücret yine açlık sınırının altında. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark 650 TL’ye ulaştı. Dört kişilik bir ailenin günlük mutfak masrafı 100 TL’ye dayandı. Günlük yapılması gereken toplam harcama tutarı aile bütçesi ise 311 TL oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi. Mevsim şartlarına rağmen gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam ediyor. 
Türk-İş’e göre enflasyon Haziran’da artmaya devam ederken, yılın ilk 6 ayı itibarıyla yüzde 10.6’lık yükseliş kaydedildi. Gıda enflasyonu yüzde 18’e ulaştı. Dört kişilik bir ailenin asgari mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.22 oranında arttı.

haberimizvar.net

 Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların geçim şartlarını ortaya koymak amacıyla her ay yaptığı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"nın haziran ayı sonuçlarını yayınladı. Türk-İş’in çalışmasına göre yılın ilk altı ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 10.61 olurken, gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 17.84, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18.08 olarak hesaplandı.

 

GIDA FİYATLARINDA ARTIŞ SÜRECEK

 

Çalışmaya göre, dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1.22 oranında artış gösterdi. Pandemi tedbirleri çerçevesinde uygulanan ‘kısmi ve tam kapanma’ dönemleri sonrası gelen ‘kademeli normalleşme’ ile birlikte, gıda fiyatlarındaki artış devam etti. Tarım uzmanları, gıda fiyatlarındaki artışın sadece tarladan sofraya gelme sürecindeki aracılardan kaynaklanmadığının altını çiziyor. Özellikle gıda dışı maliyetlerdeki yüksek artışın gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek oranlı fark da dikkate alındığında, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceği ortaya çıkıyor.

 

ÇALIŞANLARIN YARISI ASGARİ ÜCRETLİ

 

Türk-İş raporuna göre, kayıtlı çalışanların yarısından fazlası asgari ücret düzeyinde bir gelir elde ediyor. Ülkedeki ortalama gelir asgari ücretin biraz üzerinde. İşveren ve hükümet tarafından oyçokluğuyla bekar bir çalışan işçi için belirlenen net günlük asgari ücret 94.20 TL. Kayıt dışı çalışan, pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği alan milyonlarca çalışanın gelir bu tutarın bile altında. Mevcut ücret düzeyi ile temel ihtiyaçlar için yapılması gereken asgari harcama arasındaki fark, gelir dağılımındaki adaletsizliğin, eşitsizliğin önemli bir göstergesi.

 

SADECE GIDA İÇİN 2 BİN 864 LİRA LAZIM

 

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken ve ‘açlık sınırı’ denilen aylık gıda harcaması tutarı 2.864,82 TL olarak belirlendi. ‘Yoksulluk sınırı’ denilen, gıda harcaması ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu aylık harcamaların toplam tutarı ise 9.331,67 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL olarak gerçekleşti.

 

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

 

Asgari ücret yine açlık sınırının altında. Asgari ücret ile bir kişinin yaşam maliyeti arasındaki fark 650 TL’ye ulaştı. Dört kişilik bir ailenin günlük mutfak masrafı 100 TL’ye dayandı. Günlük yapılması gereken toplam harcama tutarı aile bütçesi ise 311 TL oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,22 oranında artış gösterdi. Mevsim şartlarına rağmen gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam ediyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberimizvar.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.